Dönüşlülük zamiri nedir? Dönüşlülük zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı özeti
Cümledeki eylemin, özne tarafından yapıldığını bildiren ve vurgulayan zamire dönüşlülük zamiri adı verilmektedir. Kendi sözcüğü ve onun iyelik almış halleri olan dönüşlülük zamiri örnekleri nelerdir? Dönüşlülük zamiri nedir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Zamirlerin anlamını güçlendirmek, pekiştirmek gibi görevleri olan ve iyelik ve hal ekleri gibi çekim eklerini de alabilen dönüşlülük zamiri ile ilgili cümleler nelerdir? Dönüşlülük zamiri konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız bu yazımızı sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…
Dönüşlülük Zamiri Nedir?
Bir şahıs ya da kişi zamiri türü olmasına rağmen, çoğunlukla ayrı bir zamir çeşidi gibi kabul edilen dönüşlülük zamiri; genellikle cümle içinde, şahıs zamirlerinin anlamını güçlendirmek için kullanılmaktadır. Dilimizde sadece bir tane dönüşlülük zamiri vardır; o da “kendi” kelimesidir. Bu kelime cümlede kullanılırken iyelik veya hâl ekleri gibi çekim eklerini alabilir. Sadece “kendi” sözcüğü dönüşlülük zamiri olabildiği için bu zamir çeşidini cümle içinde bulmak oldukça kolaydır.
Dönüşlülük Zamiri Örnekleri
Dönüşlülük zamiri, ‘’kendi’’ sözcüğü ve onun iyelik eki almış halleridir: Dönüşlülük zamiri örnekleri ise şu şekildedir:
Dönüşlülük Zamiri İle İlgili Cümleler
Not: Dönüşlülük zamiri diğer zamirlerden farklı olarak bütün iyelik eklerini ve üzerine de hal eklerini alabilmektedir.
Örnek:
Not: Kendi kelimesi iyelik eki olmadığında, belirtili isim tamlamasında tamlayan olarak karşımıza çıkabilir:
Örnek:
Not: İsim veya zamirden oluşan bir özne ile birlikte kullanıldığında bizzat anlamına gelir ve pekiştirme görevinde kullanılır.
Örnek:
Not: Bir işi yapan kişinin işten etkilendiğini göstermek için kullanılır. Daha net bir ifadeyle anlatmak gerekirse, fiilin özneye dönüşünü anlatır.
Örnek:
Dönüşlülük Zamiri İçeren Cümleler
Dönüşlülük zamiri konusunun daha net anlayabilmek için aşağıda verdiğimiz örneklere göz gezdirebilirsiniz: