Japonya'da nükleer korku! (VİDEO-GALERİ)
Japonya'da yeni şok: 9'luk deprem ve tsunamiden sonra Fukişima santralı da patladı
Patlamadan sonra nükleer sızıntı başlaması üzerine, bölgedeki 100 bin kişi tahliye edildi. BM, yeni bir Çernobil felaketine karşı Tokyo’dan ‘acil bilgi’ isterken, Japonya “Halka iyot tableti dağıtacağız” sözünü verdi. Bu arada nükleer patlamanın gerçekleştiği yerdeki radyasyon seviyesinin yasal limitin iki katına kadar çıktığı gelen haberler arasında.
Japonya Başbakanı ise şu andaki kriz durumun II. Dünya Savaş'ından beri en ciddi krizle karşı karşıya olduğunu söyledi.
İKİNCİ NÜKLEER SANTRALDE ACİL DURUM İLAN EDİLDİ
Şiddetli depremin vurduğu Japonya'da Onagawa nükleer santralinde acil durum ilan edildiği bildirildi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) yapılan açıklamada, santralde yüksek radyoaktivite saptandığı belirtildi.
Açıklamada, Japon yetkililerin, UAEK'a santraldeki durumla ilgili bilgi verdiği, Onawaga'daki 3 reaktörün ''kontrol altında'' bulunduğu bilgisini ilettiği ifade edildi.
UAEK, ''Japon yetkililer radyasyonun kaynağını saptamaya çalışıyor'' açıklamasında da bulundu.
ŞU ANA KADAR 1700 ÖLÜ
Hiroşima ve Nagasaki felaketini yaşayan Japonya’yı şimdi de Fukişima korkusu sardı. 1700 kişinin öldüğü deprem ve tsunamiden sonra Tokyo’ya 240 kilometre uzaklıktaki nükleer santralda da patlama oldu.
100 BİN KİŞİ NÜKLEER FELAKETTEN KAÇIYOR
Japonya’da 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinin ardından başkent Tokyo’ya 240 km uzaklıktaki nükleer enerji santralında patlama yaşandı. Patlamanın 1986’da Ukrayna’da yaşanan Çernobil benzeri bir felakete yol açmasından korkuluyor
Japonya'da önceki gün saat 14.46’da yaşanan 8.9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan tsunami felaketi ülkenin nükleer enerji santrallarını da vurdu. Ülkenin iki nükleer tesisinden radyasyon sızıntısı olduğu söyleniyor. Hafif su reaktörlerindeki sızıntılar kontrol altına alınmaya çalışılırken Fukuşima bölgesindeki 40 yıllık nükleer tesiste bir patlama yaşandı. Patlamanın etkisiyle nükleer tesisin tavan bölgesi ve dış duvarları çökerken, 4 görevlinin de yaralandığı açıklandı. Nükleer tesisteki Daiçi 1 reaktörünün bulunduğu binada yaşanan patlama Fukuşima bölgesinde büyük paniğe neden oldu.
20 KM’LİK ALAN BOŞALTILDI
Önceki gün santralın çevresindeki 10 kilometrelik alanı emniyet şeridine alan ve bu bölgede bulunan yerleşim birimlerinde yaşayan 51 bin kişiyi tahliye eden yetkililer, dün yaşanan patlamanın hemen ardından felaket bölgesi sınırını 20 km’ye çıkardı. Bu kararın ardından başlayan yeni tahliyelerle Fukuşima çevresinden alınarak afet sığınma kamplarına alınanların sayısının 100 bini bulduğu tahmin ediliyor.
MASKELİ POLİSLER BÖLGEYİ SARDI
Bakanlar Kurulu’nun aldığı bu kararın hemen ardından çevredeki yerleşim birimlerinin tahliyesine başlandı. Radyasyona karşı korumalı özel üniformalar ve gaz maskeleri giydikleri belirlenen polisler, bölgedeki tahliyeleri yönetti.
TAEK: NÜKLEER FELAKET TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEZ
TÜRKİYE Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Zafer Alper, Japonya’da Fukuşima Nükleer Santralı’nda meydana gelen patlamanın Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi. Zafer Alper, Türkiye ile Japonya arasında binlerce kilometrelik mesafe bulunduğuna işaret ederek, Türkiye için bir riskin söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi: “Arada birçok ülke var. İki ülke arasında binlerce kilometre bulunuyor. Radyoaktivitenin etkisi, uzaklıkla ters orantılıdır. 1 kilometredeki etkisi 1 ise 4 kilometredeki etkisi 1/4, 16 kilometrede 1/16’dır.” Alper, Türkiye’nin sınırlarında, radyoaktivite ile ilgili erken uyarı sistemlerinin de bulunduğunu söyledi.
JENERATÖRLER DEVRE DIŞI KALDI
FUKUŞİMA’daki santralın dizel jeneratörlerinin, tsunaminin etkisiyle işlev göremez hale geldiği bu nedenle soğutucuların da durduğu söyleniyor. Soğutma sistemi çalışmayan reaktörde basınç yükselmesi gibi sorunlar da yaşanıyor. Fukuşima’da yaşanan patlama Japonya ve çevre ülkelerde paniğe neden oldu. Nükleer enerji uzmanları bu olayın önümüzdeki günlerde Ukrayna’nın Çernobil kentinde 1986 yılında bir reaktörde kaza sonrası yaşanan felaketin benzerine neden olmasından endişeli. Zira Kyodo ajansındaki haberine göre, santraldaki radyoaktivite oranı dün bir saatte bir yıllık seviyesinin eşiğine geldi.
ÇERNOBİL 4 GÜN SONRA ANLAŞILMIŞTI
ÇERNOBİL reaktör kazası, 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna’nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki nükleer güç reaktörünün 4. ünitesinde 26 Nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 Nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi.
BM ACİL BİLGİ İSTEDİ BİRLEŞMİŞ
Milletler ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, Japonya’dan nükleer santralda yaşanan patlama konusunda acil bilgi beklendiğini açıkladı. Merkezi Viyana’da bulunan UAEK’nın yetkilisi, “Medyanın haberlerinden bilgimiz var ve acil olarak daha başka bilgi bekliyoruz” dedi.
ABD ‘SOĞUTUCU’ YOLLAMADI FUKUŞİMA
Daiçi nükleer santralının soğutma sistemi dünkü çok şiddetli depremden sonra bozulmuştu. ABD ordusunun, depremden hasar gören Japon nükleer santralına soğutucu göndermediği bildirildi. ABD’li bir yetkili Japonya’nın bu yönde bir talepte bulunmadığını söyledi.
TOKYO EN KÖTÜYE HAZIRLANDI
JAPONYA hükümeti yeni bir ‘Çernobil’ vakasına ihtimal vermiyor. Sözcü Yukiyo Edano, konuyla ilgili açıklamasında halktan sakin olmalarını ve Çernobil benzeri bir facia yaşanacağı şeklindeki dedikodulara kulak asmamalarını istedi. Edano, Japonya’nın en kötü ihtimale göre hazırlık yaptığını söyledi. Japonya Başbakanı Naoto Kan ise Fukuşima’daki santralda az miktarda radyasyon sızıntısının olduğunu doğrulayarak durumun kontrol altına alınacağını söyledi.
‘PATLAMA HİDROJEN YÜZÜNDEN OLABİLİR’
DÜNYA Nükleer Birliği, Fukuşima’daki nükleer santralde meydana gelen patlamanın sebebinin hidrojen olabileceğini açıkladı. Merkezi Londra’da bulunan birliğin iletişim müdürü Hore Lacy, olayın, hidrojen tutuşması sonucu meydana gelen hidrojen patlaması olduğunu düşündüğünü belirterek, “Hidrojen tutuştuysa yok olur gider, fazladan tehlike oluşturmaz” dedi. Lacy, reaktörde belirli bir radyasyon tehlikesi olmadığını, ancak durumu tam olarak bilmediklerini, bununla birlikte ortada radyasyon sızıntısı olduğunu varsayacak bir gerekçe bulunmadığını vurguladı.
HALKA İYOT DAĞITILACAK
JAPON yetkililer nükleer patlama ardından halkın sağlığı için önlemler almaya başladı. Japon yetkililerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na halka ‘iyot tablet’ dağıtmaya hazırlandıklarını ilettikleri açıklandı. İyot tabletler, insan vücudunun doğaya salınan radyoaktif maddelerden korunmasında kullanılıyor. İyot tabletlerin patlamanın yaşandığı bölgeye yakında oturanlara dağıtılacağı belirtildi. UAEK, Japonya’ya yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.
MİNİKLERE RADYASYON KONTROLÜ
Fukuşima bölgesinden tahliye edilen çocuklar da radyasyon testinden geçirildi.
DAHA FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLEBİLİR!
İktidardaki Japonya Demkrat Partisi sekreteri Yukio Edano bir basın toplantısında Fukushima'daki nükleer santralde bulunan ikinci reaktördeki soğutma sisteminin işlevini yerine getiremediğini bunun da, herhangi bir patlama ihtimaline karşılık, yetkilileri atmosfere radyoaktif salmak zorunda bıraktığını söylüyor.
Fukushima civarında ilk önce 10 km ile 20 km çapında bir alanın tahliye bölgesi olmasına karar verilmiş ve 210 bin insanın bölgeyi terk etmesi gündeme gelmişti. Son gelişmeler bu çapı 70 km'ye kadar çıkaracak ve daha ciddi sayıda kişinin tahliyesi söz konusu olacak görünüyor.
Edano hallka sakin kalma çağrısında bulunarak, fabrikanın 3. reaktöründe kısmı bir soğutma çabası içinde olduklarını söyledi.
Yetkililer reaktörü soğutma maksadıyla reaktöre deniz suyunun ve nükleer füzyonu önleme için de boron elementini içeren borik asidin enjekte edilmiş olduğunu söyledi. Boron nükleer füzyon için gerekli atom altı parçacıklar olan nötronları absorbe ediyor ve böylece reaksiyonu yavaşlatıyor.
RADYASYON SEVİYESİ YASAL LİMİTİN İKİ KATI
Santral dışındaki radyasyon seviyeleri ise Japonyada'ki yasal limitin iki katının üstüne çıkmış durumda.
Pazar günü Japonya Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı'ndan(NISA) gelen bilgiye göre, nükleer santralin bulunduğu ve radyasyon sızıntısının yaşandığı Fukushima'da Futaba lisesi bahçesinde kurtulmak için helikopter bekleyen 60 kişilik bir grubun radyasyona maruz aldığı düşünüyor.
TEST EDİLDİ
NISA ayrıca Futaba-machi'den otobüsle tahliye edilen bir başka 100 kişilik grup da test edildiğini söylüyor. Yetkililer bölge sakinlerinden pencerelerini ve kapılarını kapalı tutmalarını istiyor.
Otobüsle bölgeden tahliye edilen 100 kişi içinden, 9'u test edildi ve bir kişide 100bin cpm radyasyon tespit edildi. Uzmanlar bu oranda radyasyona maruz kalan kişilerin zararlı maddeden arındırılma işlemine tabi tutulması gerektiğini söylüyor. Helikopterle tahliye edilenlerden çıkan sonuçlar açıklanmaya hala devam ediyor.Test edilen diğer sekiz kişi de ise radyasyon 18bin ila 40bin cpm arasında değişiyor
100 BİN ASKER SEFERBER OLDU
Japon ordusu deprem ve tsunaminin ardından başlatılan kurtarma çalışmalarında görevlendirdiği asker sayısını iki katına çıkardı.
Japon Savunma Bakanı Toshimi Kitazawa, çalışmalara katılan 50 bin askerin sayısının 100 bine çıkarıldığını belirtti.
Bu arada, Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Japon birliklerinin kurtarma çalışmalarında ABD'den yardım aldığı ve uçak gemisi Ronald Reagan'ın Japonya açıklarında bulunduğu kaydedildi. ABD, nükleer tehdit nedeniyle 2 uzmanını Japonya'da göndermişti.
PATLAMADA 1 KİŞİ ÖLDÜ
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralindeki patlamada bir teknisyenin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını belirtti.
UAEK, Japon yetkililere dayanarak yaptığı açıklamada, yaralananların da santralde çalışan teknisyenler olduğunu kaydetti.
Açıklamada, ayrıca Japon yetkililerin santral çevresinde yaşayan 140 bin kişinin tahliyesi için talimat verdiği de ifade edildi.
BİR REAKTÖRDE DAHA PATLAMA RİSKİ UYARISI
Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, dün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti.
''Fukujima Daichi nükleer elektrik santralinin 3 reaktöründen biri olan Birim 3'teki reaktör çekirdeğinde kısmi erime ve buna bağlı olarak radyasyon kaçağı oluşma sürecinin başlamış olması kuvvetle muhtemel'' diye konuşan Edano, reaktördeki radyasyon seviyesinin kısa bir süre için kabul edilen sınırların üstüne çıktığını kaydetti. Edano, daha sonra radyasyon seviyesinin büyük oranda düştüğünü sözlerine ekledi.
Uzmanlar, nükleer enerji santralinin çekirdeğinde ortaya çıkacak tam bir erimenin uranyum ve tehlikeli yan ürünlerin, ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek ölçüde çevreye yayılacağına dikkati çekiyor.
Fukujima Daichi'deki 3 reaktörden, Birim 1 ile Birim 3'te bulunan reaktörlerinde soğutma sistemlerinde, elektrik sağlanamamasına bağlı olarak sorunlar yaşanıyor, Birim 2'deki reaktör ise normal çalışıyor.
Fukujima santralinin 30 kilometre yarıçapını kapsayan alandaki yaklaşık 170 bin kişi bölgeden tahliye edildi.
MİLYONLAR SUSUZ VE YİYECEKSİZ
Japonya'da önceki gün meydana gelen, tarihinin tespit edilen en büyük depreminin ve yol açtığı tsunaminin ülkenin kuzeydoğu kıyılarını vurmasından iki gün sonra, milyonlarca kişinin makarna ve pirinç yiyerek ayakta kalmaya çalıştığı, su ve elektrik sıkıntısı çektiği bildiriliyor.
Deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı yetkililerin açıklamalarına göre 1000'i bulurken, kıyıdaki bir nükleer elektrik santralindeki iki reaktörün arızalanması halkı üçüncü bir felaket tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.
Hükümet, yardım çalışmalarına katılan asker sayısını ikiye katlayarak 100 bine çıkarırken, halkta ayrıca çevre felaketi endişesi oluştu.
Tsunamiden en fazla etkilen liman kenti Senday yakınındaki küçük Tagayo kasabasında halk şaşkınlık içinde harap olmuş evler ve otomobiller arasında dolaşırken, hastane yetkilisi Ikuro Matsumoto, hala su ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini belirtti.
Bölgeden gelen haberlere göre, kurtarma ekipleri yüzlerce kilometre uzunluğundaki kıyılarda kayıpları aramayı sürdürürken, hayatta kalan binlerce aç insan da yardımların henüz ulaşamadığı karanlıkta kalan acil yardım merkezlerinde toplandı.
Ülkeyi depremin vurmasından sonra en az 1 milyon 400 bin hane susuz, yaklaşık 2.5 milyon hane de elektriksiz kaldı.
Kırsal yerlerde etrafı suyla çevrili ulaşılamayan büyük alanlar bulunuyor.
Kamu yayın kuruluşu NHK, 380 bin civarında kişinin acil durum sığınaklarına tahliye edildiğini, bu sığınakların çoğunda da elektrik olmadığını duyurdu.
Koriyama'daki inşaat işçisi Kenji Koşiba da ilk önce depremden korktuklarını, şimdi de radyasyon sızıntısından endişe ettiklerini belirtti.
10 BİN KİŞİ ÖLMÜŞ OLABİLİR!
Japonya'da deprem ve ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden Miyagi'de 10 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor.
Devlet televizyonu NHK'deki haberde, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin sanıldığı bildirildi.
Haber, yerel polis müdürüne dayandırıldı.
KUZEYDOĞU KIYILARINDA 200 CESET DAHA BULUNDU
Japonya'da önce gün meydana gelen ülkenin tarihindeki en büyük depremin yol açtığı tsunaminin vurduğu ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulunduğu bildirildi.
Miyagi bölgesinden bir polis yetkilisi, 200 cesede daha ulaştıklarını açıkladı, başka bilgi vermedi.
Basın yayın organlarında deprem ve tsunami felaketinde ölen ve kaybolanların sayısının 1800'ü aştığının tahmin edildiği kaydediliyor.
JAPONYA, CUMA GÜNKÜ DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 9.0 OLARAK DÜZELTTİ
Japonya Meteoroloji Ajansı, cuma günü meydana gelen ve tsunami felaketine de yol açan depremin büyüklüğünü 9.0 olarak düzeltti.
Meteoroloji Ajansı, daha önce bu depremin büyüklüğünü 8,8 olarak açıklamıştı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS ise depremin büyüklüğünü 8,9 olarak ölçtüğünü bildirmişti.
Japonya'da cuma günü meydana gelen dünyanın en büyük beşinci, Japonya tarihinin de en büyük depremi ve yol açtığı tsunami felaketinde en az 763 kişinin öldüğü kaydedildi.
DEHŞETİN ÜÇ BOYUTLUSU
ABD’deki Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), tsunami faciasının uzaydan çekilmiş görüntülerini yayımladı
Tüm Batı Pasifik bölgesini gösteren fotoğrafta, dev dalgaların Japonya kıyılarına ne kadar şiddetli bir biçimde vurduğu görülüyor. Dalgalarının denizdeki hızı saatte 800 kilometreyi bulabiliyor. Japonya kıyılarını vuran dalgalar da, bu hız nedeniyle çok yıkıcı bir etki yarattı. Dalgalar, binlerce kilometre uzaktaki Honolulu’ya dek ulaştı.
JAPONYA BAŞBAKANI KAN: NÜKLEER SANTRALDEKİ DURUM CİDDİYETİNİ KORUYOR
Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve ardından gelen tsunaminin vurduğu ülkesinde zarar gören Fukuşima 1 nükleer santralinde durumun ciddiyetini koruduğunu söyledi.
Kan, yaptığı konuşmada, ''Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan beri en ciddi krizini yaşıyor'' ifadesini kullandı.
Başbakan Kan, birçok nükleer santralde faaliyetlerin durmasına bağlı olarak da büyük çaplı elektrik kesintisi riski bulunduğu uyarısı yaptı.
KIYAMET SONRASI YARDIM SEFERBERLİĞİ
8.9 büyüklüğündeki deprem ve daha sonra yaşanan tsunamiyle yıkılan Japonya’da enkaz altında kalan on binlerce kişi için seferberlik var. Çekilen tsunami suları, geride inanılmaz boyutta bir enkaz bıraktı
JAPONYA, 8.9 büyüklüğündeki deprem ve kıyı bölgesini 800 kilometre hızla vuran tsunaminin izlerini silmek için kolları sıvadı. Arama kurtarma ekipleri 10 metrelik dalgaların vurduğu kıyı bölgelerinde havadan ve karadan kurtarma çalışmalarına başladı. Japon televizyon kanalları faklı şehir ve bölgelerin deprem öncesi görüntüsünü yayınlayarak, ardından deprem ve tsunaminin bölgeleri nasıl harabeye çevirdiğini gösterdi.
SULAR ÇEKİLDİ, MANZARA DAHA DA KORKUNÇ
Helikopterden çekilen görüntülerde, özellikle tsunami sularının çekilmesi ile felaketin boyutu da ortaya çıktı. Başkent Tokyo da dahil olmak üzere birçok kent kıyametin yaşandığı hayalet şehirleri andırıyor. Enkaza dönen kentlerin yollarında; savaş uçakları, dizi dizi tren vagonları, otomobiller, otobüsler, TIR’lar yan yana, üst üste.
ÇOĞU JAPON, TERASA ÇIKIP YARDIM BEKLEDİLER
Deprem ve tsunami konusunda dünyanın en eğitimli halkı olan Japonlar, binaların teraslarına kaçarak hayatlarını kurtardılar. Sular altında kalan kentlerde teras katlarındaki Japonlar, helikopterlere ‘Help’ yani ‘Yardım’ yazılı dev pankartları göstererek kurtarılmayı bekledi. Özellikle hastane ve okulların teraslarında bekleyen binlerce kişi, elektriklerin kesilmesi nedeniyle karanlığa gömülen kent ve kasabalarda saatlere kurtarılmayı bekledi.
300 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ
SARSINTILARIN şokunun atlatılmasının hemen ardından başlayan kurtarma çalışmalarında ilk etapta 300 bin kişi tahliye edildi. Arama kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazı altında kalanları kurtarmak için de özel eğitimli köpeklerle aralıksız çalışıyor. Şu ana kadar 50 devlet, Japonya’ya yardım teklifinde bulunurken bölgedeki kurtarma çalışmaları Japonya ordusu öncülüğünde yapılıyor. Bölgeye 20 bin asker, 190 uçak ve 25 gemi gönderildi.
Çeşitli polis kaynaklarına dayandırılan ve resmi olmayan ölü ve kayıp sayısının 1700 civarında olduğu belirtiliyor. Ancak Japonya Başbakanı Naoto Kan, deprem ve tsunami felaketi sonrası yapılan çalışmalar ile 3 binden fazla kişinin kurtarıldığını belirterek ölü sayısında artışa hazırlıklı olunmasını istedi.
SAHİLLER CESET DOLU
JAPON ordusunun tsunaminin dev dalgaları yüzünden sular altında kalan Rikuzentakata Limanı’nda yaklaşık 400 ceset bulduğu açıklandı. Kuzeydoğudaki Rikuzentakata sular altında kalmıştı. Buna ek olarak polis, depremin merkez üssüne en yakın kent olan Sendai sahillerinde 200 ila 300 kişinin cesedi bulmuştu.
DÜNYANIN EKSENİ OYNADI
JAPONYA’daki 8.9 büyüklüğündeki depremin Dünya’ya etkilerini araştıran İtalyan Ulusal Jeoloji Enstitüsü, Dünya’nın eksenin 25 santimetre kaydığını açıkladı. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi de Japonya’nın Dünya haritasındaki yerininin 2 metre 4 santim kaydığını belirledi.
SARSINTI SÜRÜYOR
JAPONYA’daki sarsıntılar devam ediyor. Yetkililer büyük depremin ardından 100’ü aşkın artçı sarsıntının yaşandığını açıkladı. Bununla birlikte yeni tsunami dalgalarının da sahili vurabileceği söyleniyor.
GÜNLÜK ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAPILACAK
Tokyo Elektrik İdaresi, nükleer enerji santralleri deprem ve tsunamide hasar gördüğü için aksayan elektrik üretimini dengelemek amacıyla başkent Tokyo ve diğer kentlerde elektrik kesintisi uygulayacak.
Kesintinin yarın başlayacağı ve günde 3 saat dolayında olacağı belirtildi.
Kararın, daha vahim kesintileri önlemek için önlem amacıyla alındığı kaydedildi.
VOLKAN FAALİYETE GEÇTİ
Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'nın güneybatısındaki bir volkan kül ve taş püskürttü.
Kyushu adasındaki bin 420 metre yükseklikteki Shinmoedake volkanı, 52 yıl sonra ilk kez ocakta uyanmıştı.
Depremden sonra yeniden faaliyete geçen Schinmoedake'ye ulaşımın kısıtlandığı belirtiliyor.
HT GAZETE-AJANSLAR