Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ece Seçkin'in hastalığı idiyopatik kronik alerji nedir, belirtileri neler? İdiyopatik kronik alerji tehlikeli mi, tedavisi var mı? | Sağlık Haberleri
        1

        Şarkıcı Ece Seçkin, geçtiğimiz gün katıldığı bir programda hastalığıyla ilgili konuştu. Seçkin konuyla ilgili: "İdiyopatik kronik alerji, yani sebebi bilinmeyen, tanısı konulamayan… Çok kötü şekilde iki yıl sürdü. Rahatsızlığımın ne olduğunun bulunması biraz zor olduğu için doğru tedaviye başlayamamıştık. Ama sonra doktorumun teşhis koyması ve doğru tedaviyle hayatım kolaylaştı. Yaklaşık yedi ay kadar işkence çektim. Sonrasında doğru tedaviyle iyi bir yere geldik. Ve iki aydır o atakları geçirecek, hastanelik olacak şeyler yaşamadım. Çok dua ediyorum, bana da çok dua eden insan var. Hep mesajlar attılar, aradılar, onlara da çok teşekkür ederim. Gerçekten sabırla atlattık gibi gözüküyor." ifadelerine yer verdi. Peki, idiyopatik kronik alerji nedir, belirtileri neler? İdiyopatik kronik alerji tedavisi var mı? İşte detaylar...

        2

        İDİYOPATİK KRONİK ALERJİ NEDİR?

        İdiyopatik kronik alerji, alerjik bir reaksiyonun nedenini belirlemekte zorluk yaşandığı ve sürekli olarak tekrarlayan alerjik semptomların görüldüğü bir sağlık sorununu ifade eder. "İdiyopatik" terimi, bir hastalığın veya durumun nedeninin bilinmediği anlamına gelir. Bu nedenle, kişinin maruz kaldığı alerjen veya tetikleyici faktörler saptanamaz veya belirlenemez.

        3

        İDİYOPATİK KRONİK ALERJİ BELİRTİLERİ NEDİR?

        Belirtiler kişiden kişiye değişebilir ve şiddetleri farklılık gösterebilir. İdiyopatik kronik alerjilerin belirtileri şunlar olabilir:

        Burun akıntısı

        Sık sık hapşırma

        Burunda kaşıntı

        Gözlerde kaşıntı

        Gözlerde şişme

        Döküntüler (kızarıklık, kabarcıklar, kaşıntı)

        Kurdeşen (ürtiker)

        Egzama

        Halsizlik

        Baş ağrısı

        Yorgunluk

        İştahsızlık

        4

        İdiyopatik kronik alerjilerde, bu belirtiler genellikle sürekli veya düzensiz aralıklarla ortaya çıkar. Ayrıca, bu tür alerjilerin nedeni belirlenemediği için semptomları tetikleyen özel bir alerjen veya faktör tespit edilemez. Semptomlar kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve tedavi gerektirebilir. Eğer bu tür belirtilerle karşılaşıyorsanız, bir sağlık profesyoneli veya alerji uzmanı ile görüşmeniz önemlidir. Uzmanlar, semptomların yönetilmesi ve belirtiler üzerine uygun bir tedavi planı oluşturabilirler.

        5

        İDİYOPATİK KRONİK ALERJİ TEDAVİSİ VAR MI?

        İdiyopatik kronik alerji tedavisi semptomların hafifletilmesine yöneliktir. Bu tedavi seçenekleri arasında antihistaminikler, burun spreyleri, göz damlaları ve immünoterapi yer alır. Semptomları tetikleyen faktörlerden kaçınmak ve stres yönetimi de tedaviyi destekleyen önemli adımlardır. Ancak nedeni belirlenemeyen alerjilerde tedavi, semptomların kontrol altına alınması üzerine odaklanır.

        Haberi Hazırlayan: Melis Göroğulları
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ