Egzistansiyalizm nedir, temsilcileri kimler? Egzistansiyalizm akımı özellikleri ve tarih
Öncelikle felsefi bir akım olarak ortaya çıkmış olan egzistansiyalizm ya da bir diğer adıyla varoluşçuluk; 20. Yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmıştır. Kişinin varoluşunu özünden üstün tutan ve bireyin özgürlüğünü son derece önemli göre egzistansiyalizm nedir? Egzistansiyalizm temsilcileri kimlerdir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Bireyin kendisini aşmasını salık veren, insanın kendi değerini yine kendisinin oluşturabileceğini savunan egzistansiyalizm akımı özellikleri nelerdir? Egzistansiyalizm şiir örnekleri nelerdir? İşte, tüm detaylar…
Egzistansiyalizm Nedir?
Öncelikle bir felsefe sistemi olan egzistansiyalizm ya da varoluşçuluk; ilk olarak Alman düşünür Martin Heidegger tarafından 1927 senesinde ortaya atılmış ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fransız düşünür ve roman yazarı Jean Paul Sartre‘nin da edebiyata uygulaması ile bütün dünyada yaygınlaşmıştır.
İnsanın kendi değerlerini kendinin oluşturabileceğini; geleceğini yine kendisinin kurabileceğini savunan bir felsefe akımı olan Egzistansiyalizm temelde dört ana fikri savunmuştur.
Egzistansiyalizm Özellikleri
Var olmak özden önce gelir görüşünü savunan ve bireye yol gösterecek varlığın, bireyin kendisi olduğunu vurgulayan egzistansiyalizm özellikleri şu şekilde listelenebilir:
Egzistansiyalizm Temsilcileri
Varoluşçu tarzda eserler veren egzistansiyalizm sanatçıları şu şekilde listelenebilir:
Egzistansiyalizmin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri
Türk edebiyatına baktığımızda egzistansiyalizm ya da varoluşçuluğu direkt olarak benimsemiş yazarlara rastlamamakla birlikte yine de bazı yazarlarda varoluşçuluğun esintilerini görmek mümkündür. Özellikle Garipçiler, İkinci Yeniciler ve Maviciler olarak bilinen edebiyat gruplarına mensup bazı yazarlar varoluşçuluk akımının yaymış olduğu fikirlerden oldukça etkilenmişlerdir.
Varoluşçuluğun bu bakış açısını yansıtan Türk edebiyatçıları ise şu şekilde sıralanabilir:
Egzistansiyalizm Şiir Örnekleri
Kendimizden bir adadayız,
Dört yanımız başkalarından.
Aynı önemli kapıdan giriyoruz,
O eski, o beyaz kapıdan.