23. Dünya Enerji Kongresi hakkında her şey
Dünya Enerji konseyinin en önemli etkinliği olan "Dünya Enerji Kongresi" katılımcıların enerji sorunlarını ve çözümlerini küresel bir bakış açısıyla daha iyi anlayabilmeleri için düzenlenen en önemli uluslararası enerji kongresi başladı
23. Dünya Enerji Kongresi Dünya Enerji Liderleri, Geleceğin Enerji Liderleri ve Enerji Üçlemi zirveleri gibi özel oturumlarla dünyanın her yerinden gelen ve ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde sürdürülebilir enerji sunmak için seçenekler arayan Enerji Bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderleri arasında diyalog oluşturulmasını sağlayacak.
23. Dünya Enerji Kongresi'nde, sanayinin önde gelen liderleri, uluslararası örgütler, medya kuruluşları, üniversiteler ve enerji sanayii birliklerinden gelen,10.000’den fazla enerji lideri, Doğu ve Batıyı, geçmişi ve geleceği bir birbirine bağlayan bir köprü olan eşsiz ve harika bir şehir olan İstanbul’da bir araya geldi.
23. DÜNYA ENERJİ KONGRESİ HANGİ TARİHLER ARASINDA YAPILIYOR?
23. Dünya Enerji Kongresi 9 ila 13 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
23. DÜNYA ENERJİ KONGRESİ NEREDE DÜZENLENİYOR?
23. Dünya Enerji Kongresi bu yıl 1977'den sonra ilk kez İstanbul'da, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenleniyor. Türkiye, kongreye 39 yıl önce 1977'de ev sahipliği yapmıştı.
BU YIL KONGRENİN ANA TEMASI NEDİR?
23. Dünya Enerji Kongresi'nin ana teması bu yıl “Yeni Ufukları Kucaklamak”. Kongre “Dünya Enerji Liderleri”, “Geleceğin Enerji Liderleri” ve “Enerji Üçlemi” gibi özel oturumlarda enerji bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderlerini biraraya getirecek.
KAÇ KONUŞMACI KATILACAK?
80 ülkeden 250’nin üzerinde bakan ve üst düzey özel sektör temsilcisi konuşmacı olarak katılacak.
HANGİ BAKANLIK'IN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK?
Kongre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve Enerji Bakanlığı evsahipliğinde gerçekleşecek.
TÜRKİYE'Yİ KİMLER TEMSİL EDECEK?
Kongrenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Türkiye'yi Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak temsil edecek.
KONGREYE KİMLER KATILIM SAĞLAYACAK?
Enerji dünyasının gündemini belirleyen kongreye İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan, Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khalid Al-Falih, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Irak Elektrrik Bakanı Qasım M. Al-Fahdawi, Cezayir Enerji Bakanı Noureddine Boutarfa,
Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei, Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino Avrupa Komisyonu Enerji Birliği'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic'in de aralarında bulunduğu 60'ın üzerinde devlet adamı katılacak.
"Yeni Ufukları Kucaklamak (Embracing New Frontiers)" temasından hareket eden kongrede uluslararası dev enerji firmalarının tepe yöneticileri de bulunacak.
BP Group İcra Kurulu Başkanı Bob Dudley, E.ON Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Johannes Teyssen, Gazprom CEO'su Alexey Miller, Saudi Aramco CEO'su Amin Nasser, SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, TANAP CEO'su Saltuk Düzyol, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı,
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol gibi enerji dünyasının önemli aktörlerinin yanı sıra Total, Lukoil, EDF, Tokyo Gaz DHL, Nestle, Siemens gibi şirketlerin CEO'ları kongredeki farklı oturumlardaki sunumlarıyla enerji dünyasının gündemini tartışacak.
DÜNYA ENERJİ KONGRESİ İLK NE ZAMAN BAŞLADI?
İlki 1924’te olmak üzere üç yılda bir düzenlenen Dünya Enerji Kongresi, lider ve uzmanların enerji konusunu tüm yönleriyle ele aldıkları, dünyanın bir numaralı enerji platformu.
Bununla birlikte kongre yöneticilere de teknolojilerini tanıtma ve yeni iş imkanları keşfetme olanağı sağlıyor.
KKTC İLE İMZALAR BUGÜN MÜ ATILACAK?
Kongre kapsamında, Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşma da bugün imzalanacak.
ZİRVEYE RUS LİDER PUTİN KATILACAK MI?
Zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün görüşecek. Mabeyn Köşkünde gerçekleşecek görüşme saat 16:00'da başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ayrıca Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros ile kahvaltıda biraraya gelirken, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı kabul edecek.
İKİ AY İÇİNDE 3. GÖRÜŞME
Erdoğan ile Putin, bugünkü görüşmeyle, son iki ayda üçüncü kez yüzyüze görüşmüş olacak. İki ayda iki kez yüzyüze, dört defa da telefonda görüşen iki lider, 24 Kasım 2015’te meydana gelen uçak krizinden sonra ilk kez 9 Ağustos’ta St. Petersburg şehrinde biraraya geldi. Kritik görüşmenin ardından 26 Ağustos’ta telefonda konuşan iki lider, 3 Eylül’de G20 zirvesi vesilesiyle Çin’in Hangzhou kentinde biraraya geldi. Erdoğan ve Putin, 8 ve 21 Eylül’de iki telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi. İki lider arasındaki son telefon görüşmesi 5 Ekim’de yapıldı. En son, 15 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katılan Putin, 24 Kasım’da yaşanan uçak krizinden sonra ilk kez Türkiye’ye gelmiş olacak. Krizin ardından ilk Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı da yine önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek. Putin’in bu toplantıya da katılması bekleniyor.
KONGRE İÇİN ALINAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NELER?
23. Dünya Enerji Kongresi nedeniyle İstanbul Kongre Merkezi çevresinde polis geniş güvenlik önlemi aldı.
Kongrenin gerçekleşeceği Kongre Vadisi'ne çıkan yollarda polis geniş önlem aldı. Kongre Vadisi etrafı çelik bariyerler ile çevrildi.
HANGİ YOLLAR KAPALI OLACAK?
Önlemler kapsamında, Kadırgalar Caddesi, Bayıldım Caddesi ve Taşkışla Caddesi trafiğe kapatıldı.
Araçlar alternatif yollara yönlendiriliyor.
İŞTE 23. DÜNYA ENERJİ ZİRVESİ'NDEN KARELER
Dünya Enerji Konseyi Başkanı Maria Jose Nadeau (sağ 2), Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khalid Al-Falih (sol 3), Dünya Enerji Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Younghoon David Kim (sol 2) katıldı.
Dünya Enerji Konseyi Başkanı Maria Jose Nadeau
Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Khalid Al-Falih
Dünya Enerji Senaryoları Başkanı Gerald Davis, ''2060 Senaryoları ve Büyük Dönüşüm'' adlı panelde konuştu.
ENGIE CEO'su Isabelle Kocher, '2060 Senaryoları ve Büyük Dönüşüm'' adlı panelde konuştu.
WWF İklim ve Enerji Uygulamaları Lideri Regine Günter, 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamındaki ''2060 Senaryoları ve Büyük Dönüşüm'' adlı panele katıldı.
GE Power Başkanı Steve Bolze, 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamındaki ''2060 Senaryoları ve Büyük Dönüşüm'' adlı panelinde konuştu.
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, ''2060 Senaryoları ve Büyük Dönüşüm'' adlı panelde konuştu.
Siemens Enerji ve Gaz CEO'su Willi Meixner, 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamındaki ''2060 Senaryoları ve Büyük Dönüşüm'' adlı panele katıldı.
İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2060-Çin Enerjisine Genel Bakış" konulu oturuma, Çevre Savunma Fonu Çin Programı Genel Müdürü Jianyu Zhang konuşmacı olarak katıldı.
"2060-Çin Enerjisine Genel Bakış" konulu oturuma, Enerji Araştırma Enstitüsü, Enerji Sürdürülebilirlik Merkezi Yönetmeni Kang Yanbing, konuşmacı olarak katıldı.
"2060-Çin Enerjisine Genel Bakış" konulu oturumun moderatörlüğünü Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Dr Sun Xiansheng yaptı.
"2060-Çin Enerjisine Genel Bakış" konulu oturuma, Çin Yeni Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı ve Finans Sorumlusu Leslie Maasdorp, konuşmacı olarak katıldı.
23. Dünya Enerji Kongresi'nde moderatörlüğünü Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Dr Sun Xiansheng'in (solda) yaptığı "2060-Çin Enerjisine Genel Bakış" konulu oturuma, Çin Yeni Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı ve Finans Sorumlusu Leslie Maasdorp (sağ 2), Enerji Araştırma Enstitüsü, Enerji Sürdürülebilirlik Merkezi Yönetmeni Kang Yanbing (sol 2) ve Çevre Savunma Fonu Çin Programı Genel Müdürü Jianyu Zhang (sağda) konuşmacı olarak katıldı.