Borla çalışan otomobil
80 kilometre maksimum hıza çıkabiliyor. Borhidrürlü yakıt pili ile çalışıyor. 1 kilogram yakıtla 35 kilometre yol gidiyor.
Türkiye’nin kendi otomobil markasını üretmesine yönelik iş dünyası ve kamuoyunda tartışmalar yaşanırken, yerli otodan önce borla çalışan yerli yakıt pilli otomobil yola çıktı. Dünya bor rezervlerinin yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’de Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülen proje kapsamında, 80 kilometre hızla 100 kilometre yol gidebilen “Sodyum Borhidrürlü Yakıt Pilli Araç” test amaçlı olarak yollara çıktı. Toplam334 proje başvurusu yapılan ve 101’i tamamlanan borun kullanımçalışmalarında, son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün borhidrür ile çalışan aracın test sürüşünü gerçekleştirdi. Ergün’ün yerli otomobil üretiminin tartışmalarının sürdüğü bugünlerde bor yakıt pilli araçla tur atması heyecan yarattı.
ÇALIŞMALARA 2009’DA BAŞLANDI
SodyumBorhidrür Yakıt Pilli Araç projesi, 2009 yılı aralık ayında Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) desteğiyle TÜBİTAKMarmara AraştırmaMerkezi’nde (MAM) başladı. Proje kapsamında araç üzerine entegre borhidrürden hidrojen üreten sistemgeliştirildi ve yine araç üzerinde bulunan yakıt piline beslenerek aracı sürmek için gerekli enerji üretildi. Proje kapsamında araca uygun yakıt depolama, gaz yıkama, hidrojen üretim reaktörünün tasarımı ve üretimkatalizörlerinin sentezi yapıldı. Üretilen katalizör proje kapsamında özel olarak sentezlendi. Başlangıç anından itibaren 3 dakika içinde tam kapasitede gaz üretimine başlayan sistemde, üretilen gaz 3 kw’lık yakıt pilini sürekli olarak çalıştırabilmekte.
HIZI SAATTE 100 KİLOMETRE
Tamamen yerli yapımolarak gerçekleştirilen araç içerisinde, 20 beygirlik elektrikmotoru bulunurken, proje için özel olarak yaptırılan tamamen yerlimotor ile aracın maksimumhızı saatte 80 kilometre ve 100 kilometre menzilli olarak ölçüldü. Araç 1 kilogramborhidrür ile 35 kilometre yol gidebiliyor. Türkiye’nin 2023 vizyonu çerçevesindeki en önemli hedeflerinden birinin, küresel çaptamarkalar oluşturmak olduğuna işaret eden Nihat Ergün, bu hedef doğrultusunda Bakanlık olarak otomotiv sektörüne yönelik çalışmaların başında, yerli bir otomobilmarkası oluşturmak geldiğini hatırlatarak, içten yanmalımotor teknolojileriyle birlikte, yeni nesil teknolojilere, bu alandaki çalışmalara da ayrı bir önem verdiklerini söyledi.
BAKANLIK BÜYÜK DESTEK VERİYOR
Bugün dünyada otomotiv sektöründemevcut teknolojilerin yanı sıra elektrikli ve hibrit elektrikli araçlar gibi yeni nesil teknolojilerde de yoğun çalışmalar yapıldığını vurgulayan Ergün, Bakanlık olarak dünyadaki gelişmelere paralel olarak, elektrikli ve hibrit elektrikli araçlar gibi, alternatif yakıt teknolojileri kullanan araçlar konusundaki çalışmalara önemli destekler verdiklerini ifade etti. Bakan Ergün, hammaddesi bor olan yakıt pilleriyle çalışan araçlar konusunda Türkiye’de önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.
20 MİLYAR DOLARLIK PİYASA OLUŞTURULACAK
DÜNYA üzerinde gittikçe tükenen fosil yakıtların enerji üretiminde kullanılmalarının neden olduğu olumsuz çevresel etkilere karşı, yeni ve temiz enerji üretim kaynağı olarak ortaya çıkan yakıt pilleri, son yıllarda üzerinde yoğun olarak çalışılan alternatif teknolojilerden birisi olarak biliniyor. Yüksek verimde çalışan enerji dönüşüm sistemleri olan yakıt pillerinin çalışma prensibinde, hidrojenin kimyasal enerjisinden doğrudan elektrik enerjisi üretiliyor. Yakıt pilleri, sessiz olmaları, çevre ve gürültü kirliliğine neden olmamaları, hareketli parça içermemeleri ve fosil yakıtlardan daha yüksek dönüşüm elde edilebilmeleri gibi avantajlara sahip olduğu için çokça tercih ediliyor. Yakıt pili piyasasının büyüklüğünün gelecek birkaç yıl içerisinde 1-2 milyar dolara, gelecek on yıl içerisinde ise (araç uygulamalarının yaygınlaşması ile) 20 milyar dolara kadar çıkması bekleniyor.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ BORDAN FAYDALANACAK
BU çerçevede, bor içerikli yakıt pilleri geliştirilmesi amacıyla, TÜBİTAK ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü bünyesinde bir proje yürütüldüğüne işaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, söz konusu proje çalışmaları sonucu yapılan testlerde gayet olumlu ve güzel sonuçlar alındığını bildirdi. Bakan Ergün, bor içerikli pil ile çalışan otomobille yaptığı test sürüşünde aracın performansından oldukça memnun kaldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bor içerikli bu yakıt pilleri, farklı bir alternatif olarak karşımızda duruyor. Yerli otomobil üretimi için girişimde bulunacakların üretim aşamasında bu konuya yönelik de Ar-Ge çalışmaları yapmaları gerekiyor. Geliştirilecek bu piller sadece otomotiv sanayiinde değil, savunma sanayiinde de kullanılabilir. Özellikle, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin arazide kullandıkları ağır bataryalar yerine daha hafif ve daha fazla enerji veren bu pillerin kullanılması mümkündür. Bu alana yönelik yapılan tüm çalışmalardan amacımız Türkiye’yi, teknolojiyi takip eden değil, belirleyen bir ülke haline getirmektir.’
GAZETE HABERTURK