Milyonlar evde kaldı, fatura bankadan yattı
Koronavirüs salgını, elektrikte fatura ödeme alışkanlıklarında hızlı ve ani bir dönüşüm gerçekleştirdi. Türkiye'de, 21 şehiriçi elektrik dağıtım bölgesinde, 45 milyon dolayında abone bulunuyor. Bunun 37 milyonu konut, 7 milyonu ticarethane, 79 bini sanayi abonesi ve diğerleri… Abonelerin, koronavirüs salgını öncesinde yüzde 60'a yakın bölümü, fatura ödemelerini banka üzerinden gerçekleştiriyordu. Kalan bölümü ya PTT ya da dağıtım şirketinin müşteri işlem merkezlerinden gişeden ödüyordu. Salgınla birlikte aboneler, ödemelerini bankalara kaydırdı. Oran, son 10 gün içinde yüzde 80'leri aştı ve yüzde 90 sınırına dayandı. Müşteri işlem merkezlerinde işlem yoğunluğu ve buna bağlı olarak insan hareketi ve teması önemli ölçüde azaldı.
ABONE OLVatandaşlar, koronavirüs salgınına karşı kişisel düzeyde önlem almaya devam ediyor. bunun son ve çarpıcı örneği elektrik sektöründe yaşandı. Elektrikte, dağıtım şirketleri bünyesinde faaliyet gösteren müşteri işlem merkezlerinde fatura ödeme amacıyla oluşan ¬abone yoğunluğu azaldı. Peki, ne oldu?
Sektör temsilcileri, HABERTÜRK’e yaptıkları açıklamada, mart ayının başlarında banka kanalıyla fatura tahsilat oranının yüzde 60, (bölgesel bazda küçük oranlı farklar söz konusu olabilir), gişeden tahsilatın da (müşteri işlem merkezleri, yetkili işlem merkezleri ve PTT gişeleri) yüzde 40 olduğunu kaydetti. Sektör temsilcileri, salgın sonrasında banka üzerinden tahsilat oranının hızlı bir artış gösterdiğini kaydederek, “Salgın önlemleri bu süreci hızlandırdı. Son 10 gün içinde yüzde 80’leri aştı ve yüzde 90 sınırına dayandı” dedi.