FED'in kararı dünyada faiz artışı dalgası yarattı!
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 22 yılın ardından ilk kez 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi, dünyadaki diğer merkez bankaları tarafından dikkatle takip edildi. Farklı bölgelerdeki merkez bankaları da FED'in kararı karşısında sıkılaştırıcı politikalarını sürdürmeyi seçti. Körfez ülkeleri ve Hong Kong FED'in kararı karşısında sıkılaştırıcı politikalarını sürdürmeyi seçerek, 50 baz puanlık faiz artırımına gittiler. İngiltere Merkez Bankası (BoE) da, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 1'e yükseltti. Latin Amerika ülkesi Brezilya ise, politika faizi olan Selic oranını 1 puan artışla yüzde 12.75'e yükselterek, geçen yıldan bu yana toplam 10.75 puanlık faiz artışı yapmış oldu
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi küresel piyasalarda geniş yankı buldu.
FED'in 22 yılın ardından ilk kez bu oranda bir faiz artırım kararı alması, dünyadaki diğer merkez bankaları tarafından da dikkatle takip edildi. Farklı bölgelerdeki merkez bankaları da FED'in kararı karşısında sıkılaştırıcı politikalarını sürdürmeyi seçti.
Öyle ki, petrol zengini Körfez ülkelerinin merkez bankaları da gösterge faizlerinde artışa gitti. Suudi Arabistan Merkez Bankası repo oranını 50 baz puan artışla yüzde 1.75'e, ters repo oranını da yüzde 1.25'e yükseltti.
Katar Merkez Bankası ise mevduat oranını 50 baz puan artışla yüzde 1.50'ye, borçlanma oranını 25 baz puan artışla yüzde 2.75'e ve repo oranını da 50 baz puan artışla yüzde 1.75'e çıkardı.
Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası da gecelik mevduat oranını 50 baz puan artırdığını açıkladı.
Ürdün Merkez Bankası da, diğer Körfez ülkeleri gibi ABD Merkez Bankası'nın bir hamlesine paralel olarak ana faiz oranlarını 50 baz puan artırdı.
İNGİLTERE'DE FAİZ 25 PUAN ARTTI
FED'in faiz kararının ardından, İngiltere Merkez Bankası (BoE) da, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 1’e yükseltti.
BoE tarafından yapılan açıklamada, politika faiz oranının yüzde 0.75 seviyesinden yüzde 1’e yükseltildiği ve kararın Para Politikası Kurulu’nun (MPC) 6 üyesinin oyu ile alındığı bildirildi. Piyasa beklentisi de politika faizinin 25 baz puan artırılacağı yönündeydi.
Bankanın bu kararıyla ülkede politika faizi geçen yılın Aralık ayından bu yana dördüncü kez artırılarak 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
Para Politikası Kurulu’nun tutanaklarında, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından küresel enflasyonist baskılar keskin bir şekilde yoğunlaştı. Bu, dünya ve İngiltere büyüme görünümünde önemli bir bozulmaya yol açtı" İfadelerine yer verildi.
Tutanaklarda, bütün bu gelişmelerin İngiltere için olumsuz arz şok kombinasyonunu büyük ölçüde şiddetlendirdiği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle gıda tedarikine ilişkin endişelerin arttığı bildirildi. Ülkede enflasyonun 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 9’un üzerine çıkmasının ardından 2022 yılının dördüncü çeyreğinde ise yüzde 10’u aşarak zirve seviyesini görmesinin beklendiği de ifade edildi.
İngiltere'de Mart ayı itibarıyla yüzde 7 olan enflasyon, son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
1999'DAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE TAŞIDI
Çek Merkez Bankası da faiz artıran bankalar arasında yerini aldı.
Banka, faiz oranını 75 baz puan artırarak 1999'dan bu yana en yüksek puan olan yüzde 5.75'e yükseltti. Yapılan açıklamada, faiz artırımına neden olarak, küresel enflasyon gösterildi.
Banka, geçen Haziran'dan bu yana sıkılaştırma politikasını uygulayarak borçlanma maliyetlerini 550 baz puan artırdı.
HONG KONG FED'İN POLİTİKASINI TAKİP ETTİ
FED'in tarihi kararı, dünyanın diğer bölgelerinde de faiz artışlarına yol açtı.
Körfez ülkeleri ile birlikte Hong Kong da politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1.25'e yükseltti. Hong Kong'ta para politikası kurun dolara çıpalanmasıyla birlikte FED ile paralel bir seyir izliyordu.
Mart ayında yapılan ilk faiz artışının ardından da Hong Kong'ta politika faizi artırılmıştı. Fakat, Hong Kong ve Çin ekonomisinde düşen hareketlilik sebebiyle, bankaların faizleri artırmayacağı öngörülüyor.
LATİN AMERİKA ÜLKESİ DE FAİZ ARTIRDI
FED'in faiz kararı, Latin Amerika ülkesi Brezilya'da da etkisini gösterdi.
Brezilya Merkez Bankası politika faizi olan Selic oranını 1 puan artışla yüzde 12.75'e yükselttiğini duyurdu. Bankanın geçen yıldan bu yana yaptığı faiz artışı ise 10.75 puana ulaştı.
Brezilya Merkez Bankası, dezenflasyon süreci güçlenene ve enflasyon beklentileri çıpalanana kadar bankanın stratejisine devam edeceğini açıklayarak, önümüzdeki dönemde de faiz artışına gideceğinin sinyali verdi.
22 YIL SONRA İLK KEZ 50 PUAN ARTIRDI
FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 50 baz puanlık faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 0.75-1 aralığına yükseltti.
Böylece 2000 yılından bu yana ilk kez 50 baz puanlık bir artırımına gidilmiş oldu. FED, Mart ayı toplantısında ise politika faizini 25 baz puan artırmıştı.
Faiz oranlarında artışın devam etmesinin uygun olacağını düşündüklerini belirten FED Başkanı Jerome Powell, "Gelecek iki toplantı için 50 baz puan faiz artırımı masada" dedi.
75 baz puanlık faiz artırımının aktif olarak tartışılmadığını vurgulayan Powell, "Yumuşak bir iniş için şansımız var" ifadelerini kullandı. Enflasyonun çok yüksek olduğunu kaydeden Powell, enflasyonu düşürmek için hızla hareket ettiklerini bildirdi.