Tarihte 'tatlı' yolculuk
İstanbul'daki bir müzede çikolatadan Fatih Sultan Mehmed, Atatürk, Mevlânâ gibi tarihte iz bırakmış isimlerin büstleri, Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi ve Kızkulesi gibi eserlerin yanı sıra Nuh Tufanı tasvir ediliyor
HT GAZETE
Esenyurt’ta 25 bin metrekarelik fabrikada kurulan Pelit Çikolata Müzesi’nde çocuklar ve çocuk ruhu taşıyan yetişkinler için tasarlanan çikolatadan bir dünya dikkati çekiyor. Müze, çikolatadan Fatih Sultan Mehmed, Atatürk, Mevlana büstleri, Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi ve Kızkulesi gibi eserlerle ziyaretçilerine “tatlı” bir izlenim vaat ediyor.
Ziyaretçiler, müzeye girdiklerinde yetkililerden kakao çekirdeğinden başlayarak çikolatanın yapılışı ve süslenişi hakkında bilgi alıyor. Özellikle çocuklar, çikolatadan yapılmış sokağa girdiklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Çocuklar, çikolatayla hayat bulan Nuh’un gemisini ve içindeki yine çikolatadan yapılmış hayvanları yakından inceliyor.
Çikolata kapıdan müzenin İstanbul bölümüne geçen ziyaretçiler, burada Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, Kızkulesi ve köprüler gibi çikolatadan yapılan eserleri görürken, bir diğer bölümde Mustafa Kemal Atatürk, Albert Einstein, Mevlânâ Celaleddin Rumi, Fatih Sultan Mehmed, Van Gogh gibi tarihte iz bırakmış isimlerin çikolatadan yapılmış büstleri yer alıyor. Müzede, çikolatadan yapılan çizgi film karakterleri de ilgi görüyor. Çikolata çeşmesinden akan sıcak çikolata da ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
ÇİKOLATADAN TABLOLAR
Çikolata Müzesi’nin sanat direktörü ressam İsmail Acar, müzedeki tabloların çikolatanın hikâyesini anlatan resimler olduğuna işaret etti. Müzeye sanatsal boyut katmak istediklerini ifade eden Acar, “Çikolatayı pigment olarak kullanıp resimleri yaptık. Boya yerine çikolata kullanıldı. ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ de müzedeki önemli yapıtlardan. Öğrenciyken peynirden bile boya yapardım. Bu konuya çok meraklıydım. Çikolatayı pigment olarak kullanmak aslında biraz baştan çıkarıcı. Bizler için de sıra dışı bir deneyim” şeklinde konuştu.
Çikolatadan efsane müzisyenler
Firmanın Gıda Sanayi Üretim Müdürü Bülent Baki de müzede çikolatadan portreler bölümü olduğunu anlatırken, Türk tarihinin efsaneleşmiş müzisyenlerinin olduğu bölümde, Zeki Müren, Aşık Veysel, Neşet Ertaş ve Barış Manço’nun çikolatadan heykellerinin yer aldığını aktardı. Baki, Esenyurt’ta 6 ay önce açılan ve 2 yıllık bir emeğin ürünü olan müzenin yapımında tonlarca çikolata kullanıldığını söyledi. Müzedeki Mevlevi köşesinde beyaz çikolatadan yapılan iki semazen ve Fatih Sultan Mehmed’in Istanbul’a girişinin resmedildiği tablo için 450 kilo beyaz çikolata kullanılmış. Baki, “Aslında müzemiz bir sosyal sorumluluk projesi. Müzede ressam Ismail Acar’la birlikte heykeltıraş, ressam ve grafikerlerden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik bir ekip çalıştı. Açıldığı günden bu yana yaklaşık 50 bin kişi müzeyi ziyaret etti” diye konuştu.