Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir?
3. bölümü ile ekranlara gelen Muhteşem Yüzyıl Kösem ile birlikte Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin kim olduğu, türbesinin nerede olduğu merak konusu oldu. Peki Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir, türbesi nerededir?
Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir? Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin türbesi nerededir? Dün akşam 3. bölümü ile izleyiciyle buluşan Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi ile Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin kim olduğu, türbesinin nerede olduğu araştırılmaya başlandı. Peki Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri kimdir, türbesi nerededir? İşte detaylar...
AZİZ MAHMUD HÜDAYİ HAZRETLERİ'NİN TÜRBESİ NEREDEDİR?
Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri'nin türbesi Üsküdar'daki dergâhındadır. Âşıkları, onu ziyâret etmekte, feyz ve bereketlerinden istifâde etmektedirler. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bugün dergahda hizmet vermektedir.
AZİZ MAHMUD HÜDAYİ HAZRETLERİ KİMDİR?
Kısaca bahsedicek olursak; Fadlullah bin Mahmûd'un oğlu olan Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri 1541 yılında Koçhisar'da doğmuş, çocukluğu Sivrihisar'da geçmiştir. O, bir asra yakın ömür sürmüş ve sekiz pâdişâh devrini idrâk etmiş bir gönül sultanıdır. Asrında, gerek eserleri, gerekse sohbet, irşâd, vaaz ve nasîhatleri ile ümmet için bir feyiz kaynağı olmuştur.
Osmanlı devri İstanbul velîlerinin büyüklerindendir. Asıl adı Mahmûd'dur. "Hüdayi" ismi ve "Aziz" sıfatı kendisine sonradan verilmiştir. Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri'nin neslinden olup, "seyyid"dir. Bunu ilâhîlerinin birinde: Ceddim ü pîrim sultan Sensin yâ Resûlallâh diyerek kendisi de ifâde eder.
Hüdâyî Hazretleri, talebelik yıllarında ciddî bir ilim tahsîli yanında tasavvufî bir alâka ile gönül âlemini de az-çok yoğurmuştu. Gayret ve çalışkanlığı sebebiyle de medresede kendisiyle husûsî bir şekilde ilgilenen hocası Nâzırzâde'nin muîdi olmuştu. Sonraki yıllarda hocası Nâzırzâde ile birlikte muhtelif kadılık vazîfelerinde bulundu. Son olarak da Bursa'ya tâyin edildiler. Hocası başkadı, kendisi de Ferhâdiye medresesinde müderrisliğin yanında Câmi-i Atîk mahkemesinde kadı nâibi oldu.
Hüdâyî Hazretleri, üstâdı Üftâde'nin vefatından sonra Şeyhülislâm Hoca Sâdeddin Efendi'nin delâletiyle İstanbul'a yerleşti.
O'nun Üsküdar'da kurduğu dergâh, kısa zamanda her tabakadan insana hitab eden mâneviyat ve irfân mektebi hâline geldi. Cihan sultanlarının teveccüh ve alâkasını celb etti. Onları da dergâhın dervişleri arasına kattı. Husûsiyle III. Murâd Han, I. Ahmed Han, II. Genç Osman Han ve IV. Murâd Han, Hüdâyî Hazretleri'nin yakın irşâdına mazhar oldular. Hüdâyî Hazretleri, bunlardan IV. Murâd Han'ın kılıç kuşanma merâsiminde bizzat bulunmuş ve âdet olduğu üzere Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri'nin türbe-i seâdetlerinde Hazret-i Ömer'in kılıcını yeni pâdişâha bizzat kuşandırmıştır.
Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri 1628 yılında vefat etmiştir.