AK Parti'den laiklik yanıtı: Tartışmadık bile
Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklik ile ilgili sözlerine Mustafa Şentop ve Mehmet Ali Şahin yanıt verdi
TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Yeni anayasada laiklik maddesi olmamalı" sözleri tartışılmaya devam ediyor. Kahraman'ın sözlerine AK Parti içinden de yanıt geldi. Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Laikliğin anayasadan çıkarılmasını tartışmadık bile" dedi. Şentop, AK Parti'nin teklifinde laikliğin olduğunu söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, Kahraman'ın sözlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
"Başkanımız, 'Anayasa'da laikliğin tarifi olmamalıdır' ifadesini kullanmış. Eğer bununla kastı 'Anayasa'da laiklik ilkesi olmamalıdır' ise buna biz AK Parti olarak katılmayız. Çünkü AK Parti Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik ilkesinin önemli olduğunu düşünmektedir. Nitekim 2011'de uzlaşma masasına getirmiş olduğu anayasa teklifinde de Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik muhafaza edilmektedir. Sayın Meclis Başkanımız doğrusu neyi kastettiğini mutlaka kendisi açıklayacaktır. Laiklik devletin bir karakteridir. Bireyler devletin laiklik karakterine sahip olması gerekliliğine inanırlar. Ama herhangi bir dine de mensup olabilirler. Laiklik buna mani değildir. Dolayısıyla bir kişinin gerçek anlamda uygulanan laik bir devlette, toplumda dininin gereklerini özgürce yerine getirmesi mümkündür."
"AK PARTİ OLARAK LAİKLİĞİ ÖZENLE MUHAFAZA EDECEĞİZ"
Geçmişte laiklikle ilgili birtakım uygulama yanlışlıklarından kaynaklanan sorunlar yaşandığını ifade eden Şahin, "Ama artık Türkiye'de bu anlamda bir sorun yaşanmamaktadır. Nitekim Anayasa Mahkememizin laikliğin nasıl anlaşılması gerektiğine dair son kararları aslında bu konuda tüm tereddütleri de ortadan kaldırmıştır. Biz AK Parti olarak yeni hazırlamakta olduğumuz anayasamızda da Cumhuriyetin temel niteliklerinden olan demokratik olma vasfı, laiklik vasfı, sosyal hukuk devleti olma vasfını özenle muhafaza edeceğiz. Etmek durumundayız. Ama laikliğin bir gerekçede açıklamasını yapmak, nasıl anlaşılması gerekir laiklik, gerekçede bunu geniş şekilde izah etmeyi düşünüyoruz" dedi.