HT Gastro
Keşfet

En ilginç köprüler

Bu köprüleri görünce çok şaşıracaksınız...

Giriş: 17.05.2019 - 14:29 Güncelleme: 05.11.2019 - 01:02
Haberler Gastro Keşfet Dünya üzerindeki en ilginç köprüler
1

Banpo Köprüsü, Güney Kore

Köprü, çift katlı formda yapılmıştır. İkinci olarak bulunan köprü nehirdeki su seviyesi yükseldiğinde suyun altında kalarak su seviyesini dengeleyebilmektedir

2

Brooklyn Köprüsü, ABD

Köprünün yapımı bittiğinde Dünya'nın en geniş asma köprüsü niteliğini kazanmıştır. Hatta köprünün kuleleri birkaç yıl boyunca ABD'nin en yüksek yapıları olarak geçiyordu.

3

Şapel Köprüsü, İsviçre

Luzern şehrini savunmak amacıyla yapılmış olan köprü, dünyanın en büyük ahşap köprüsüdür.

4

Chengyang Köprüsü, Çin

Köprünün adı dilimizde Rüzgar ve Yağmurun Köprüsü anlamına geliyor. Bunun sebebi ise ahşap köprülerde insanlara rüzgardan ve yağmurdan korunabilecekleri, dinlenebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri sığınaklar bulunuyor.

5

Danyang-Kunshan Grand Köprüsü, Çin

Köprü şu anda Guinness Rekorlar Kitabında da yer alan dünyanın en büyük köprüsü konumundadır.

6

Golden Gate Köprüsü, ABD

Köprü, Kaliforniya'daki San Francisco Körfezi'nin girişinde, Golden Gate Boğazı üzerinde bir asma köprüdür. Şu anda, dünyadaki en uzun yedinci asma köprüdür

7

Helix Köprüsü, Singapur

DNA’nın geometrik düzeninden esinlenerek yayalar için yapılan Helix Köprüsü, dünyanın ilk “kavisli çift sarmal köprüsü” olma özelliğini taşıyor. Singapur’da bulunan köprü, ‘Dünyanın En İyi Ulaşım Binası’ ödülünün de sahibi.

8

Henderson Waves Köprüsü, Singapur

Singapur’un en uzun yaya köprüsü olan Henderson Waves köprüsü toplamda 118 metre. Köprü, Mount Faber Park ile Telok Blangah Hill Park’ı birbirine bağlamak için yapılmıştır.

9

Khaju Köprüsü, İran

17. yüzyılda Şah 1. Abbas tarafından yaptırılan bu zarif köprü İsfahan’da bulunuyor. İran mimarisinin en nadide örneklerinden biri olan Khaju Köprüsü aynı zamanda bir baraj görevi görmek üzere tasarlanmıştır.

10

Langkawi Sky Köprüsü, Malezya

Machinchang Dağı’nda bulunan bu köprü, Malezyalılar tarafından ormana zarar verilmeden, ağaçların üstüne denk gelecek şekilde ağaçların doğal gelişimini engellememek için bu şekilde yapılmıştır.

11

Millau Viyadüğü, Fransa

Fransa’nın Millau bölgesinde yer alan Millau Viyadüğü, dünyanın en şöhretli köprüleri arasında gösterilir. Bunun nedeni, köprünün sahip olduğu uzunluktur.

12

Musa Köprüsü, Hollanda

17. yüzyılda şehirleri yağmacılara karşı korumak için kazılan bu hendek günümüzde, yürüyüş yapmak için kullanılıyor. Köprünün adı ise mimarisi gereği denizi ikiye ayıran Musa peygamberden gelmektedir.

13

Octavio Frias De Oliveira Köprüsü, Brezilya

Octavio Frias de Oliveira adıyla karmaşık olan köprü Sao Paulo'da bulunur ve mimari açıdan benzersiz bir yapıdadır. Bu, destek yapısı X şeklinde olan dünyadaki tek köprüdür.

14

Pont Alexandre III, Fransa

1892 Yılında oluşturulan Fransa-Rusya birliğinin ardından 1896’da inşaatına başlanan köprü, dönemin Rus Çarı II. Nicholas’nın babası Çar III. Alexandre‘ın adını taşıyor.

15

Ponte Vecchio, İtalya

Floransa’da yapılan ilk köprü olan Ponte Vecchio, 1345 yılında inşa edilmesi nedeniyle “Eski köprü” olarak anılıyor. Asıl yapılış amacı, dönemin önde gelen ailesi olan Medici ailesinin Palazzo Pitti ile Palazzo Vecchio arasındaki geçişlerini halka görünmeden yapmaktı.

16

Rialto Köprüsü, İtalya

Venedik’in en ünlü köprüsüdür. Şehrin sembollerinden olan bu köprü 16. yüzyılda yapılmıştır. Köprünün üstünde ve civarında mücevher, ipek ve cam ürünler, hediyelik eşya satan irili ufaklı birçok dükkan bulunmaktadır.

17

Rolling Bridge, İngiltere

Heatherwick Studio tarafından tasarlanan ödüllü Rolling Köprüsü Londra'da bulunuyor. Geleneksel açılan köprülerin aksine kıvrılarak ayrılan köprü 12 m uzunluğunda, 8 çelik ve ahşap bölmesi vardır.

18

Sidu Nehri Köprüsü, Çin

Çin'in Hubei eyaletinde Side Nehri üzerinde bulunan bir asma köprüdür. Köprü nehirden 500 metre yüksekliği ile inşa edildiğinde dünyanın en yüksek köprüsüydü.

19

Slauerhoffbrug Köprüsü, Hollanda

Bu köprü Hollanda'nın Leeuwarden kentinde yer alıyor. Köprünün tam otomatik silindir sistemi, çift yönde 15 m uzanan kare yol yüzeyini diyagonal eller aracılığı ile hızlı bir şekilde kaldırabiliyor.

20

Stari Most, Bosna

Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı.

21

Sydney Harbour Köprüsü, Avustralya

Sidney'in en ünlü simgelerinden biri olan bu köprü, aynı zamanda dünyadaki en büyük çelik kemerli köprülerden biridir. Şeklinden ötürü "Askı" (The Coathanger) olarak da anılmaktadır.

22

Falkirk Wheel, İskoçya

Forth ve Clyde Kanalıyla Union Kanalını bağlayan bir dönen tekne kaldıracıdır. İsmi, orta İskoçya'da bulunan civardaki Falkirk kasabasından gelmektedir.

23

Gateshead Millennium Köprüsü, İngiltere

Sadece yaya ve bisiklet trafiği için inşa edilmiştir. Köprü, gemilere geçiş sağlamak için açılıp kapanırken dünyada ilk kez uygulanmış bir devirme mekanizması kullanıyor.

24

Tower Köprüsü, İngiltere

Birleşik Krallık'ın Londra şehrinde Thames Nehri üzerinde yer alan iki katlı bir açılır kapanır köprüdür. Yıllar boyunca, nehir üzerinde kentin iki yakasındaki trafiği birleştirmiştir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER