HT Gastro
Keşfet

İstanbul'un en renkli semtleri

İstanbul'u, dünyanın geri kalanı için benzersiz kılan en renkli sokaklar hangileri? Tatil günlerinde İstanbul sokaklarında bu renklerin peşinden gitmeye ne dersiniz?

Giriş: 10.02.2022 - 02:38 Güncelleme: 28.03.2023 - 15:41
Haberler Gastro Keşfet İstanbul'un en ünlü sokakları

Sevgilinizle elele tutuşup hayranlıkla gezeceğiniz, en muazzam fotoğrafları yakalayabileceğiniz, çarpık şehirleşmeye rağmen benzersiz mimari dokusuyla, çiçeklerle bezenmiş balkonlarıyla, meydanlarıyla, parklarıyla İstanbul'u dünyanın geri kalanı için benzersiz kılan İstanbul'un en renkli ve en güzel sokakları hangileri? Farklı köşelere serpiştirilmiş bu sokaklar İstanbul'un hangi semtlerinde? Sevgilinizle, eşinizle, dostunuzla, arkadaşınızla gezerken rehberlik edecek bir liste hazırladık.

Modern mekanlar açılmasına rağmen eski ruhunu kaybetmemiş semtlere, bu semtlerin mimari dokusunu korumuş az katlı evlerine, henüz beton dökülmemiş arnavut kaldırımlı dar sokaklarına hepimiz zaman zaman özlem duyuyoruz. Belki onca yıla ve o kadar göç almalarına rağmen doymak bilmeyen tüketim kültüründen kendilerini koruyabilmiş olmaları ve bize hala çocukluğumuzu hatırlatmalarıdır güzel olan. Çocukken karış karış bildiğimiz sokaklar, komşu pencerelerden sarkıtılan bir bardak su, kaldırımlara çizilen seksek, tüm mahallenin katıldığı kar topu savaşları, ağaçlara kurulan dev salıncaklar, sokaklarda oynanan yakantop, komşu bahçelerden toplanan erik, hıdrellez zamanı ateşin üzerinden atlayan çocukluğumuz... Oyunun en heyecanlı yerinde sürülen salçalı ekmeklerin tadı damağımızda kalmış da olabilir. Semtler tüm bu hatıralarda gizlidir...

İstanbul'un en renkli ve en yerleşik semtleri ve sokakları hangileri?

16

Necatibey Caddesi, Maliye Caddesi, Kemankeş Caddesi, Mumhane Caddesi arasında kalan dar sokaklar, örneğin Kılıçali Paşa Mescidi Sokak, Yuva Sokak, Murakıp Sokak oldukça hareketli ve renkli. Bu caddeler Karaköy’de gezilecek ve fotoğraflanacak en güzel sokaklar arasında. İstanbul‘un tarihi dokusunu ve kozmopolit altyapısını en iyi şekilde yansıtan semtlerden.

17

GALATA

İstanbul’un simgesi, 1348 tarihli, Ceneviz yapımı, Osmanlılar zamanında yangın kulesi olarak değerlendirilmiş, Boğaz’ın en güzel manzarasına sahip Galata Kulesi, İstanbul’un hem dönüşen hem de ününü daima sürdürebilen ender semtlerinden birine de adını vermiş; Galata.

18

Kent hafızasının önemli bir parçası olan Galata'ya vardığınızda Küçük Hendek ve Büyük Hendek sokaklarını, Kule Çıkmazını, tematik restoranları, pastaneleri, kafeleri ve ardından son dönemde özellikle konsept tasarım mağazalarının yoğunlukta olduğu Serdar-ı Ekrem Caddesi’ni gezebilir, İstanbul’un en ikonik şehir manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz.

19

Galata Kulesi'nin hemen altında bulunan Galata Çay Bahçesi'nde çayınızı yudumlarken planlarınıza Serdar-ı Ekrem Sokak'taki Doğan Apartmanı'nı eklemeyi unutmayın. İstanbul’un en ünlü apartmanı diyebileceğimiz Doğan Apartmanı 1894 yılında İtalyan mimari tarzında inşa edilmiş. Şener Şen, Sezen Aksu, Tarkan, Okan Bayülgen gibi ünlülerin oturduğu Doğan Apartmanı'nın içine giremeseniz de dışarıdan görebilirsiniz. Serdar-ı Ekrem, Galata Kulesi‘ne çıkan en harika sokaklardan biri. Hemen alt paralelindeki Tatar Beyi Sokak da huzurlu bir ortam vadediyor. Mahallenin en sevilen mekanlarından birkaçına ev sahipliği yapıyor.

20

Her ne kadar modern kafe ve restoranlarla donanmış olsa da Galata nostaljik bir ortamı da içinde barındırıyor. İstanbul‘un tarihi dokusunu ve kozmopolit altyapısını en iyi şekilde yansıtan tarihi yerlerden biri. Kamondo Merdivenleri'ni, Kart Çınar Sokak'ı, Yüksek Kaldırım ve Galip Dede Caddesi'ni de fotoğraflayabilirsiniz. Galip Dede Sokağı, İstiklal Caddesi’ni Karaköy’e bağlayan en önemli bağlantı noktalarından biri.

21

SULTANAHMET

Sultanahmet özellikle yaz aylarında dünyanın her yerinden akın akın gelen misafirleri ağırlar. Sebebi burada konuşlanan Ayasofya Müze ve camiisi, Topkapı Sarayı, Sultan Ahmet Camii, kiliseler, tarihi çeşmeler, padişah türbeleri, hamamlar, Yerebatan sarnıcı, tarihi konaklar ve evlerdir. Ayasofya Cami ile Topkapı Sarayı arasındaki sur-ı Sultani’ye yaslanmış olan 12 evle, 1 Roma sarnıcının yer aldığı Soğukçeşme Sokağı gezilmesi görülmesi gereken İstanbul'un sayılı mahalle ve sokaklarından biridir. Trafiğe kapalıdır. Çeşme adını yine bu sokakta bulunan mermer bir Türk çeşmesinden almış.

22

ORTAKÖY

Ortaköy Meydanı gece hayatı kadar manzarası ve görüntüsüyle de ünlüdür. Boğaz kenarında köprüye en yakın kıyı olduğu için Ortaköy’den boğaz daha bir güzel gözükür.

23

Eğlence Mekanları, kumpirciler yıllardır süregelen geleneğin bir parçası olarak oradadır. İstanbul’a gelip de gezmemek olmaz. Meydandaki Ortaköy Camii semtin sembolüdür.

24

ARNAVUTKÖY

Köşkleri, kilisesi ve camisiyle boğazın en güzel yerine konumlanan Arnavutköy, koruluklar arasında konumlanan Osmanlı köşkleri ve tarihi dokusu ile İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

25

Beşiktaş'tan Sarıyer boğaz hattındaki kazıklı yolun üzerinde ahşaptan, minik balkonlu, dantel gibi işlenmiş, pastel renklerde boyanmış ve inci gibi dizilmiş bir grup tarihi Rum yalısını gördüğünüzde Arnavutköy'e geldiğinizi anlarsınız.

26

KADIRGA

Tarihi Yarımadada hangi sokağa girseniz geçmişe güzel bir yolculuk yaparsınız. Son zamanlarda unutulmaya başlanan mahalle kültürünün hala devam ettirilmeye özen gösterildiği Fatih ilçesine bağlı Kadırga da böyle bir semt. Kadırga'nın en sık ziyaret edilen sokakları Şehsuvar Bey sokak ile Sarayiçi Sokak. Bu sokaklarda ve Dönüş sokak ile Cinci Meydanı Sokak'ta aslına uygun restore edilip canlandırılmış rengarenk evleri fotoğraflayabilirsiniz.

27

SAMATYA

Samatya, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı en eski semtlerinden biri. Eskiden bir balıkçı köyü olan Samatya'da İstanbul’un en iyi meyhanelerinin ve en lezzetli mezelerinin yapıldığı söylenir. En meşhur meyhanesi Samatya Rum Meyhanesi. Neredeyse hiç bozulmamış sokakları, sıra sıra balıkçı dükkânları, salaş mekanları ile İstanbul'un mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biri. Semtin tarihî çarşısı tren istasyonun hemen arkasında. Meydanda dizili meyhane ve kafelerde günün keyfini sürmek, sokak aralarında gezmek kadar enteresan olabilir.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER
Bu çeviride Google Translete kullanılmıştır. Anlam ve çeviri hatalarından haberturk.com sorumlu değildir.