HT Gastro
Seyahat

Büyüleyici şehir: Kopenhag

Mimari, kültür, sanat, gastronomi, tarih ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Kopenhag, bir kuzey şehrinden beklenmeyecek ölçüde sıcak ve samimi bir atmosfere sahip.

Giriş: 31.10.2019 - 16:29 Güncelleme: 31.10.2019 - 16:29
Haberler Gastro Seyahat Kopenhag'da gezilecek yerler
Harita

Kopenhag'da gezilecek yerler

Stroget Sokağı: Kopenhag’a ilk selamınızı Stroget Sokağı’nda verin. Şehrin en popüler tarihi ve turistik mekânlarının, sanat merkezlerinin yer aldığı Stroget Sokağı, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Avrupa'nın en uzun caddelerinden biri olan Stroget Caddesi'nde, büyük uluslararası markaların mağazaları bulunuyor. Cadde, sokak sanatçılarıyla da popüler. Bu sayede müzisyenlerin ve akrobatların gösterilerinin keyfini çıkarabiliyorsunuz.

Kronborg Kalesi: Muhtemelen Shakespeare'in Hamlet'i sayesinde dünya çapında bilinen en ünlü Danimarka kalesidir. Kale, içinde yaşayan sakinlerinin yaşam tarzını ortaya koyan rönesans ve barok iç mekanlara ve güzel bir şekilde dekore edilmiş odalara sahip.

Carlsberg Müzesi:Carl Jacobsen'in ülkenin özellikle Kopenhag'ın pek çok yerinde yaptırdığı eserler var. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz şehrin sembolü olan denizkızı heykeli. Bu heykelin bir benzeri de müzede bulunuyor. Müze aslında bir sanat kompleksi ve şehrin gözbebeklerinden biri.

Küçük Deniz Kızı Heykeli: Langelinje İskelesi'nde Kopenhag'ın en ünlü turistik mekanlarından biri bulunuyor. Küçük Deniz Kızı heykeli Danimarkalı Carl Jacobsen'den Kopenhag şehrine bir hediye. Hans Christian Andersen, peri masalında, karada yaşayan genç ve yakışıklı bir prens ile birleşmek için her şeyden vazgeçen bir denizkızından esinlenmiş.

Hojbro Meydanı: Kopenhag'lıların buluşma noktalarından biri de Hojbro Meydanı... Meydandaki Leylek Çeşmesi’nin önü her daim kalabalık. AyrıcaEquestrian statue of Absalon (Absalon Heykeli) de meydanda en ilgi gören yapılardan biri.

Radhus: Nytorv da bir başka hayat dolu meydan. Kırmızı tuğlalı Radhus 1905’te açılmış; mimar Nyrop, bu güzel yapıyı üç büyük Danimarkalının, heykeltıraş Bertel Thorvaldsen, masalcı H.C. Andersen ve fizikçi Niels Bohr’un heykelleriyle süslemiş. Radhus’un koynunda da, saat ustası Jens Olsen’in 27 yılda yaptığı Dünya Saati bulunuyor ki, önümüzdeki 570 bin yılın takvimi de saatin içinde yer alıyor.

Christiansborg Sarayı: Müzenin yakınındaki Christiansborg Sarayı da muhteşem mimarisiyle önemli duraklardan biri. Danimarka Parlamentosu Folketinget, Yüksek Mahkeme ve Devlet Bakanlığı'na ev sahipliği yapıyor. Danimarkalı kralların ilan edildiği balkona erişimi Taht Odası sağlıyor ve Büyük Salon saraydaki en etkileyici oda konumunda.

Nyhavn Limanı: Özellikle yaz aylarında, yerel halk gibi rıhtımda ya da birçok restorandan birinde uzun bir günün sonunu getirmek için mükemmel bir yer.

Tivoli Bahçeleri:Kopenhag Tivoli bahçeleri eğlence parkını görmek, Kopenhag'a gelen genç ve yaşlı tüm ziyaretçiler için bir zorunluluk gibi. Bir bölümü, 400 bin farklı çiçek türünü barındıran Tivoli Bahçeleri’nin diğer bölümü, tema parkları, eğlence çadırları ve tiyatro sahnelerinden oluşuyor. Ayrıca Kopenhag Merkez İstasyonu ile ulaşmak çok kolay. Tivoli'de herkes için bir şeyler var. Egzotik mimarisi, tarihi binaları ve yemyeşil bahçeleri ile enfes bir manzaraya sahip. Geceleri ziyaretçilerine, binlerce renkli ışıkla tamamen benzersiz bir peri masalı atmosferi yaşatıyor.

Kral'ın Bahçesi: 17. yüzyılın başlarında şehir merkezinden başlayan ve birkaç kilometre boyunca Rönesans bahçeleri oluşturmayı isteyen Kral IV. Christian’ın emriyle yapılan Kral’ın Bahçesi’nde çocuklar için oyun parkları, restoranlar, geniş piknik sahaları ve birçok botanik bahçe var.

Ulusal Akvaryum Blue Planet: Kuzey Avrupa'nın en büyük akvaryumu olarak ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Ayrıca akvaryum 5 farklı koldaki egzotik hayvanları görme fırsatı da sunuyor.

Yuvarlak Kule: 17. yüzyıldan kalma kule Avrupa'nın en eski gözlemevi. Yuvarlak kule, ziyaretçilerin 7,5 döngüden yukarı doğru yürümelerine olanak tanıyan 209 metrelik spiral rampasıyla ünlü. Spiral yürüyüşle kulenin en üst katına ulaştığınızda eski Kopenhag'ın muhteşem manzarasını seyredebileceğiniz yuvarlak bir platformla karşılaşıyorsunuz.

Kopenhag'da nerede ne yenir?

Danimarka, etnik yemeklerden ziyade, dünya mutfağını en kaliteli biçimde deneyimlemeye olanak sunan restoranlarıyla ünlü. Kopenhag’da, İtalyan, Japon, Meksika, Tayland ve Fransız mutfaklarından yerel restoranlara her bütçeye hitap eden alternatifler bulunuyor.

Danimarka’ya gelmişken deniz ürünleriyle donatılmış bir sofraya oturmazsanız olmaz. Taze sebzelerle pişirilen balık, deniz ürünleri ve et; geleneksel Danimarka mutfağının ana öğeleri. Kopenhag’da en fazla tüketilen deniz ürünleri; somon balığı, karides, havyar ve Norveç ıstakozu.

  • Kopenhag, pastaneleriyle ünlü. Tereyağlı kurabiyeleri, üzümlü kringle çörekleri, dondurmaları, kekleri arasında seçim yapmakta zorlanacaksınız.
  • Kopenhag’daki barlarda buğday birası, siyah bira gibi birçok alternatif çeşidi tadabilirsiniz. Yaşlı Danimarkalı adı verilen acı bira çeşidi de şehirde popüler bir seçenek.
  • Akvavit, patatesten elde edilen votkaya benzer baharatlı bir çeşit alkollü içki.
  • Yine kışın sıcak suyla, yazın ise soğuk suyla karıştırılarak içilen dut likörü şerbeti ise, Kopenhaglıların favori içeceklerinin başında geliyor.

Formel B: Şehir merkeznde şık bir restoran. Pek çok Michelin yıldızlı restoranın aksine mekanın tasarımı da etkili. Yemek kısmına gelirsek, deneysel mutfağın uçlarına gitmeden, rahatlıkla dinamik bir mutfak. Restoranın fiyatlarıysa 390-790 Danimarka Kronu arasında değişiyor.

Amass Restaurant: Eski liman binaları arasına sıkışmış fabrika görünümündeki Amass Restaurant dışı gibi içi de şu sıra yeni trend olan gri beton duvarlarla kaplı. Yemeklerse gastronomların başını döndürecek düzeyde. Mekanın alametifarikası muazzam manzarası ve yemeklerde kullanılan otların yetiştirildiği küçük bahçe. Amaas'ın mönüsü yüzde 90 organik ürünlerden oluşuyor. Sadece mönü değil, işletme de doğa dostu. Sudan elektriğe kadar hemen her şey geri dönüşümünü ve çevreciliği yansıtıyor.

Kokkeriet: Danimarka mutfağının önemli temsilcilerinden, Kokkeriet yerel Danimarka otları ve pişirme teknikleriyle sanatla yorumlanmış ortalamanın üzerinde deneysel bir mutfak. Diğer iki restorana göre sunum, mönü içeriği ve mekan tasarımı çok daha detaycı. Bu arada eğer Kokkeriet'i tercih edecekseniz, yemek için daha uzun zaman ayırmalısınız.

Kopenhag'da ne yapılır?

  • Nyhavn Kanalı:Günümüzde “İskandinavya’nın en uzun barı” olarak ünlenen, her iki tarafı birçok restoran, bar ve kafeyle dolu bir eğlence merkezi konumunda. Kopenhag’a veda için en iyi seçim.
  • Andersen'in evi: 841’de “Hayal kent” dediği İstanbul’a da gelen Hans Christian Andersen, masalları ve yarattığı kahramanlarla yalnızca Vikinglerin torunlarının değil, tüm dünya çocuklarının yüreklerinde taht kurmuş bir masalcı. Bir süre yaşadığı Nyhavn Kanalı üzerindeki 20 numaralı evi de mutlaka görün.
  • Kopenhag’da eğlence, sabahın ilk saatlerine dek sürüyor. Rotayı Kongens, Norre, Vesterbro, Longangsstrade ve Niels Hemmingsenss sokaklarına çevirin aradığınızı bulacaksınız.
  • Lego Ülkesi Parkı: Dünyanın bu en yaratıcı oyuncağı Lego adını “iyi oyun” anlamına gelen “les godt” kelimelerinin ilk hecelerinden alıyor. 1968’de orijinal Lego Fabrikası’nın hemen yanında açılan Lego Ülkesi Parkı ise, her yaştan oyunseverin mutlaka ziyaret etmesi gereken eşsiz bir eğlence parkı.
  • Christiania: Kopenhag’da hippi kültürüne merhaba demeye var mısınız? Öyleyse rotanız özgür şehir Christiania olmalı.
  • Kopenhaglıların kalbinde, Shakespeare’in özel bir yeri var. Şehri ziyaretiniz esnasında denk gelirseniz, Kronborg Kalesi’nde, yani hikâyedeki orijinal mekânında sahnelenen Hamlet’i mutlaka izleyin.

Kopenhag'a nasıl gidilir?

Kopenhag'a Türkiye'den direkt olarak uçuşlar bulunuyor. Danimarka'ya en rahat ve kolay ulaşım yolu olan havayolu yaklaşık 3 saat 30 dakika sürüyor. Kopenhag'a sadece İstanbul'dan uçuşlar bulunduğu için diğer şehirlerden Kopenhag'a aktarma yapmak gerekiyor.

Kopenhag'da ulaşım

Kopenhag'ın toplu taşıma altyapısı, dünya'daki en verimli ve güvenilir ülkeler arasında. Kopenhag'da tren, metro ve otobüs, (su otobüsü dahil) için aynı bilet geçerli sayılıyor. Metro sizi havalimanından Kopenhag merkezine sadece 20 dakikada götürüyor.

Metro ile ulaşım: Metro haftanın her günü tüm gün ve gece hizmet veriyor. Trenler yoğun saatlerde 2-4 dakika arasında, hafta sonları ise 3-6 dakika arasında çalışıyor.

Otobüs ile ulaşım:

A-otobüsleri: Kopenhag merkezindeki ana otobüsler. Yoğun saatlerde 3-7 dakika arasında, genellikle ise yaklaşık 10 dakikada bir çalışıyor ve her saat hizmet veriyor.

S- otobüsleri:Yoğun saatlerde her 5-10 dakikada, genellikle de her 20 dakikada bir hareket ediyor. S otobüsler, daha az durakta durduğu için A-otobüslerden daha hızlı.

N- otobüsler:Yani gece otobüsleri, gece saat 01.00 ile 05.00 arasında hizmet veriyor.

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER