HT Gastro
Seyahat

Tatil içinde tatil: Bafa Gölü!

Bodrum'a 80 kilometre uzaklıktaki göl, dünyadaki en önemli kuş cennetlerinden biri. Ve efsaneye göre bir çobanla bir tanrıça bu topraklarda büyük aşk yaşadı. Füsun Saka yazdı.

Giriş: 30.06.2018 - 10:54 Güncelleme: 13.09.2019 - 15:31
Habertürk
Haberler Gastro Seyahat Bafa Gölü nerede?

Ege kıyılarına yaptığınız seyahatlerden birinde, yoldan çıkın ve Bafa Gölü’ne uğrayın.

SANDAL KİRALAYIP KUŞLARI İZLEYİN

Muğla’nın Milas İlçesi sınırları içinde yer alan Bafa Gölü, 2000 yıl önce denizdi. Antik çağlarda Ege Denizi’nin bir koyu olan Bafa Gölü’nün denizle bağlantısı Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla kesilmiş ve koy, göle dönüşmüş. Gölde irili ufaklı adalar var. En önemlileri, Menci Adası ve Hayalet Ada. Adalardaki manastır, kilise gibi tarihi kalıntılar, özellikle Yediler Manastırı görmeye değer.

Harita

Gölün etrafı zeytin ağaçları ve çamlarla çevrili. Civarda yapılacak aktivite çok. Kuşları izlemek isterseniz, sabaha karşı sandalla gölde açılıp ağır ağır yol alın. Uluslararası önemli kuş alanları listesinde ilk sıralarda yer alan göl ve çevresinde, nesli tehlike altında olan Cüce Karabatak ve Deniz Kartalı gibi kuş türleri ürüyor.

AY TANRIÇASININ AŞK YUVASI

Bafa Gölü çevresi konumu nedeniyle ilk çağlardan bu yana yerleşim bölgesi. Birçok kuş türünü de barındıran göl, bu özelliği sayesinde Türkiye’de görülecek yerler listelerinde üst sıralarda. Bafa kıyılarına dair efsane de yöreyi ilginç kılıyor. Efsaneye göre çoban Endymion, Beşparmak Dağları’nda sürülerini otlatırmış ve kavalından başka bir varlığı yokmuş. Issız dağlarda gündüz kavalını üflerken, gece sere serpe uyurmuş. Öyle derin uyurmuş ki, Ay Tanrıçası Selene her gece gelip delikanlının üzerine eğilir, onu ışığıyla sarıp, öpermiş. Ama Selene çok mutsuzmuş, çünkü ölümlü bir insanla beraber olması Zeus yasalarına göre imkânsızmış. Onlar da gizli gizli buluşurlarmış. Efsaneye göre iki âşık hâlâ geceleri Bafa kıyılarından yükselen Beşparmak Dağları’nın eteklerinde buluşuyor. Bu dağlar, efsanede ayın en güzel parladığı yer olarak anlatılıyor. Çünkü Ay Tanrıçası Selene, sevdiği çobanı görmek için en güzel ışıklarını, en parlak biçimde buraya “akıtırmış...”

ANTİK KENTİ GEZİN

Kapıkırı Köyü’ndeki Herakleia antik kentini gezip manastır ve mağaraları görmelisiniz. Göl kıyısındaki bu köy, dinlenmek ve doğanın tadını çıkarmak isteyen şehir yorgunları için ideal tatil mekânı. Burada uzun doğa yürüyüşlerine çıkıp ruhunuzu arındırabilirsiniz.

Bafa’da konaklamak isterseniz, Kapıkırı Köyü bunun için de uygun. Burası İzmir-Bodrum yolu üzerinden görünmüyor, ana yoldan dikkatlice bakınca küçük bir tabela köyü işaret ediyor. Köye ulaşmak için Bafa’nın içinden sola dönerek yaklaşık 10 kilometrelik asfalt yolu takip etmeniz gerekiyor.

GÖL BALIKLARINI TADIN

Selenes’te veya göl kıyısındaki diğer restoranlarda burada tutulan balıklardan yiyebilirsiniz; yılanbalığı, levrek, kefal... Deniz balıkları ise Bodrum’dan geliyor.

OĞAL ÜRÜNLER ALIN

Bafa Gölü boyunca ilerleyen yolların kenarında kurulan tezgâhlarda baharat, kekik suyu, mevsim meyveleri, zeytinyağı, bal ve zeytinyağından yapılan sabunlar satılıyor.

Yazan: Füsun Saka

Bu içeriği paylaş
İLGİLİ İÇERİKLER