İlgi zamiri nedir? İlgi zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı özeti
İsim olmadığı halde, bir cümle içinde isimlerin ya da varlıkların yerini tutabilen sözcüklere zamir ya da adıl adı verilmektedir. Birden fazla çeşidi olan zamirlerden bir tanesi de ilgi zamiri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, ilgi zamiri nedir? İlgi zamiri örnekleri nelerdir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
Sözcüklere getirilen –ki eki aracılığıyla cümle içindeki bir sözcüğün yerini tutabilen ve aitlik anlamını veren ilgi zamiri ile alakalı cümleler hangileridir? Konuyla ilgili araştırmalar yapan öğrencilerin de yararlanması adına ilgi zamiri konu anlatımı formatına uygun olarak hazırladığımız yazımızı sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…
İlgi Zamiri Nedir?
İlgi zamiri; Türkçede aitlik eki olan -ki eki ile oluşturulan ve bu ek vasıtasıyla cümle içinde kullanılan bir sözcüğün yerini tutan zamirler olarak ifade edilmektedir. Cümle içinde kullanılan ilgi zamiri, belirtili isim tamlamalarında tamlanan yerine kullanılır.
Örnek:
İlgi Zamiri İle İlgili Cümleler
Türkçede –ki eki, üç farklı görevde kullanılmaktadır. Bunlardan ilki, iki cümleyi birbirine bağlayan bağlaç olan-ki eki, ikincisi bir isimden sıfat türeten –ki eki üçüncüsü ise ilgi zamiri olan –ki ekidir.
Şimdi gelin aşağıda tanımlamaların ardından verdiğimiz ilgi zamiri ile ilgili cümleler sayesinde bu üç farklı kullanım arasındaki farkları birlikte öğrenelim:
Not: İlgi zamiri eki olan -ki, bağlaç olan -ki eki ile asla karıştırılmamalıdır. Bağlaç olan -ki eki birkaç örnek dışında ayrı yazılırlar ve kaldırıldığında cümlenin anlamı pek değişmez. İlgi zamiri eki -ki kaldırıldığında ise cümle ya anlamsız hale gelir ya da bambaşka bir anlam kazanır.
Örnek:
Yukarıdaki tanımda da belirtildiği gibi eğer ilk cümledeki –ki eki çıkartılırsa cümlenin anlamı bozulmaz. Fakat ikinci örnekteki ilgi zamiri olan –ki eki çıkarıldığında, cümlenin anlamı tamamen bozulacaktır.
Not: İlgi zamiri olan -ki eki ile isimden sıfat türeten -ki eki karıştırılmamalıdır. Burada dikkat edilecek husus, -ki eğer ilgi zamiri ise bağlandığı sözcükteki –in ya da –im gibi tamlayan eklerinden sonra kullanılır. İsimden sıfat yapan -ki ekinde ise böyle bir durum yoktur.
Örnek:
İlgi Zamiri Örnekleri