Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere'nin Plymouth kentinde polis, aşırı sağcılara köpeklerle müdahale etti | Dış Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İngiltere'de bir haftadır devam eden aşırı sağcı sokak olayları, güneydeki Plymouth kentine de sıçradı.

        Kentte aşırı sağcıların yürüyüş yapacağı bilgisi üzerine ırkçılık karşıtları ve mülteci destekçileri yerel saatle 18.00'de (TSİ 20.00) Plymouth'un Guildhall meydanında bir araya geldi.

        Eylemciler, "Nazi pislikler sokaklarımızdan çekilin" ve "Nefret değil sevgi" sloganları atarken, mültecilere ve sığınmacılara destek pankartları taşıdı.

        Aşırı sağcıların kentte eylem düzenleyeceği bilgisini alan çok sayıda bölge esnafı, iş yerlerinin kapılarına bugün açmayacaklarını belirten yazılar yapıştırdı.

        Irkçılık karşıtlarının toplanmasından bir saat sonra aşırı sağcılar da Guildhall meydanı karşısındaki bölgede toplanmaya başladı. Polis, iki tarafın bir araya gelmemesi için yoğun güvenlik önlemi aldı.

        REKLAM

        Karşıt görüşlü gruba küfürlü sloganlarla yanıt veren aşırı sağcıların yolu kapatması üzerine polis grubu iterek kaldırıma çıkarmaya çalıştı. Aşırı sağcılar bu sırada siyahi bir kadın polis memuruyla tartışma yaşadı.

        Bu sırada polisle arbede yaşayan aşırı sağcılardan yolun diğer tarafındaki karşıt görüşlü gruba teneke içecek kutuları ve pet şişe atanlar oldu.

        Karşıt görüşlü grubun olduğu noktaya geçmeye çalışan aşırı sağcı grubun bulundukları yerden ayrılmasıyla olaylar daha da şiddetlendi.

        Polis, copla iki grubu bir araya getirmemek için müdahale ederken, atılan yabancı maddelerden etkilenen bir polis, meslektaşları tarafından alandan uzaklaştırıldı.

        Aşırı sağcı grubu kontrol etmekte güçlük yaşayan polise çevik kuvvet ekipleri ve köpekli polisler destek verdi.

        Atılan yabancı maddeler nedeniyle bazı araçlar zarar görürken, köpekli polisler bazı aşırı sağcıları gözaltına aldı.

        Plymouth'tan sorumlu Devon ve Cornwall Polisi, yaşanan olaylarda bir polis aracının zarar gördüğünü ifade etti.

        REKLAM

        EYLEMLER BIÇAKLI SALDIRI SONRASI ŞİDDETLENDİ

        Aşırı sağcı İngiliz Savunma Ligi'nin düzenlediği eylemler, Southport kentinde hafta başındaki bıçaklı saldırı sonrası şiddetlendi.

        Bıçaklı saldırganın 3 çocuğu öldürdüğü, 8'i çocuk 10 kişiyi yaraladığı olay sonrası aşırı sağcı sosyal medya hesapları ve haber siteleri, şüphelinin ülkeye geçen yıl gelen Müslüman sığınmacı olduğu iddiasını yaymıştı.

        Polis, saldırganın Galler'in başkenti Cardiff doğumlu 17 yaşındaki erkek olduğunu açıklasa da aşırı sağcılar, Müslümanları ve göçmenleri protesto etmek için Southport'ta eylem düzenlemişti.

        Eylemin ardından kentteki camiye saldıran aşırı sağcılar, ülke genelinde eylemler düzenlemiş, cuma günü de Sunderland kentindeki karakolu yakmıştı.

        Ülkenin çeşitli kentlerinde önceki düzenlenen eylemlerde de aşırı sağcılar, polisle ve karşıt görüşlülerle çatışmış, çok sayıda iş yerine saldırmıştı. 3 Ağustos'taki eylemlerde polis, 90'ın üzerinde eylemciyi gözaltına almıştı.

        REKLAM

        Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcılar, göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef almıştı.

        Rotherham'da düzensiz göçmen ve sığınmacıların tutulduğu otelin önünde toplanan aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler atmıştı.

        Middlesbrough'da toplanan aşırı sağcılara karşı ırkçılık karşıtları ise "Masjid al-Madinah" adlı caminin önünde bir araya gelmiş, yaklaşık 200 kişi camiyi koruma altına alırken aşırı sağcı grup, düzenledikleri yürüyüş sırasında bazı evlerin camını kırmıştı.

        Dönerci dükkanının önündeki aracı da yakan yüzü maskeli aşırı sağcılar, çevik kuvvet ekiplerine taş ve şişe atarak ateş yakılmış çöp konteynerlerini polisin üzerine sürmüştü.

        "MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ"

        İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ülkede aşırı sağcı şiddet olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, bu sabah Acil Durum Kabine Toplantısı (COBRA) düzenlediklerini bildirdi.

        Başbakan Starmer, toplantıyı son birkaç gündür yaptıkları çalışmalardan dolayı polise teşekkür etmek, yaralanan polis memurlarına ve aşırı sağın akıl almaz haydutluğundan etkilenen toplumlara desteğini ifade etmek için fırsat olarak kullandığını bildirdi.

        COBRA toplantısında bir dizi kararının da alındığını aktaran Starmer, öncelikle uzman kamu görevlilerinden oluşan daimi bir ordu oluşturulacağını ve böylelikle bu tarz olaylarla başa çıkmak için ihtiyaç duyulan yerlerde yeterli memura sahip olacaklarını kaydetti.

        "YARGILAMA SÜRECİNİ HIZLANDIRACAĞIZ"

        Starmer, ikinci olarak yargılama sürecini hızlandıracaklarını kaydederek, halihazırda yüzlerce kişinin gözaltına alındığını ve bazılarının bu sabah mahkemeye çıkarıldığını ifade etti.

        Başbakan Starmer, son olarak, ceza hukukunun gerçek hayatta olduğu kadar internette de geçerli olduğu konusunda kesinlikle net olduğunu ve bu yaklaşımın benimsendiğinden de emin olduğunu dile getirdi.

        Aşırı sağcıların sokak olayların "protesto değil, tamamen şiddet" olduğunu vurgulayan Starmer, "Camilere ya da Müslüman toplumlara yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

        6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Plymouth kentinde dün yaşanan aşırı sağcı şiddet olaylarında 6 kişinin gözaltına alındığı, vatandaşlar ve polislerden yaralananlar olduğu açıklandı.

        Kentin asayişinden sorumlu Devon ve Cornwall Polisi, dün akşam yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.30) kadar devam eden olaylarla ilgili açıklama yayımladı.

        Aşırı sağcılar ile karşıt görüşlü grubun Guildhall Meydanı'nda karşı karşıya gelmesini önlemek ve aşırı sağcı şiddet olaylarını engellemek için 150 polisin görev yaptığını belirten polis, 6 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

        Plymouth'taki olaylarda bazı polis memurlarının da yaralandığı bildirilen açıklamada, yaralanan vatandaşlardan 2'sinin de hastaneye kaldırıldığı kaydedildi.

        Açıklamada, olaylarla ilgili soruşturmanın süreceği ifade edildi.

        Devon ve Cornwall Polis Şefi Russell Dawe, öğlen 15.30'dan gece 22.30'a kadar süren çalışmalarla ilgili basına açıklamalarda bulundu.

        Olaylar karşısında hazırlıklı olduklarını söyleyen Dawe, "Yaklaşımımız barışçıl gösterilerin yapılabilmesini sağlamaktır. Ancak kamu düzenini bozmak ve suç işlemek niyetinde olanlara karşı da güçlü bir yanıt verilecektir. Gece yaptığımız polislik görevi de bu şekilde oldu." dedi.

        Bazı göstericilerin düzensizlik oluşturma çabasında olduğunun altını çizen Dawe, bu kişilere karşı gelecek günlerde de adımlar atılacağını vurguladı.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ