İşaret zamiri nedir? İşaret zamiri ile ilgili örnek cümleler ve konu anlatımı özeti
Tüm nesne ve kavramların yerini işaret yoluyla karşılayan zamirlere Türkçede işaret zamiri adı verilmektedir. Bu, şu, öteki gibi sözcüklerden oluşan ve işaret edilen nesne ya da varlığın uzaklığı, yakınlığı gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösteren işaret zamiri örnekleri nelerdir? İşaret zamiri nedir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında…
İyelik eki almayan fakat hal durum ekleri alabilen ve cümle içinde isim tamlamalarında da kullanılabilen işaret zamiri içeren cümleler hangileridir? İşaret zamiri konu anlatımı yöntemine uygun olarak ayrıntılı olarak hazırladığımız yazımızı sizler için hazırladık. İşte, tüm detaylar…
İşaret Zamiri Nedir?
Kişi isimleri dışındaki bütün nesne ve kavram isimlerinin yerini işaret anlamıyla tutan kelimelere “işaret zamiri” denir. Hem işaret etmek, nesneyi göstermek hem de isimin yerini tutmak isteyen bu işaret zamirleri esas olarak bu, şu, o, bunlar, şunlar ve onlar sözcükleridir.
Genellikle yakındaki varlıklara işaret ederken bu ve bunlar; biraz uzaktaki varlıklara işaret ederken şu ve şunlar; en uzaktaki varlıklara işaret ederken o ve onlar sözcükleri kullanılmaktadır.
Yukarıda bahsedilen işaret zamirlerinin dışında Türkçede sıklıkla kullanılan diğer işaret zamirleri ise bura, şura, ora, burası, şurası, orası, burada, şurada, orada, buradan, şuradan, oradan, burayı, şurayı, orayı, buralar, şuralar, oralar, öteki, beriki gibi sözcüklerdir.
İşaret Zamiri Örnekleri
İşaret Zamiri İle İlgili Cümleler
Bünyesinde işaret zamiri barındıran cümleler konusunda dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Şimdi gelin işaret zamiri içeren cümleler yardımıyla bu hususlar nelermiş, onlara bir göz gezdirelim.
Not: Cümle içinde kullanılan ‘’o’’ sözcüğü eğer bir insanın yerine kullanılırsa şahıs ya da kişi zamiri; eğer insan dışında herhangi bir varlığın yerine kullanılıyorsa o sözcük işaret zamiri olmaktadır.
Örnek:
Not: İşaret zamirleri cümle içinde bulunan bir isim tamlamasında tamlayan görevinde bulunabilir.
Örnek:
Not: İşaret zamirleri ile işaret sıfatları sıklıkla birbirleriyle karıştırılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, işaret anlamı taşıyan sözcüklerin cümle içindeki durumudur. Eğer sözcük ismin önüne geliyorsa işaret sıfatı; yalnız kullanılıyorsa işaret zamiri olarak kullanılmaktadır.
Örnek:
Not: İşaret zamirleri; bir yargı, bir olay ya da bir durum yerine de kullanılabilir:
Örnek: