Kelebek türleri, cinsleri ve özellikleri: Kelebek türleri ve çeşitleri nelerdir?
Sahip oldukları canlı renkler sebebiyle oldukça ilgi çeken canlılar olan kelebekler; böceklerin, pul kanatlılar takımının bir üyesidir. İyi gelişmiş bir görme yeteneğine sahip olan ve birbirleri ile çok hassas antenleri vasıtasıyla iletişim kuran kelebek özellikleri nelerdir? Kelebek türleri ve cinsleri hangileridir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında...
Bazı türleri, böceklerin en büyükleri olarak da sayılan kelebekler, göç esnasında yaklaşık olarak 2000 kilometre uçabilen canlılar olarak dikkat çekmektedir. İlk etapta tırtıl olarak doğan ve daha sonra geçirdiği metamorfoz sayesinde oldukça renkli ve kanatlı bir canlıya dönüşen kelebek ırkları hangileridir? En uzun yaşayan kelebek türü hangisidir? İşte, tüm detaylar...
Kelebek Irkları
Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde kelebeklerin yaklaşık olarak 150 bin farklı türe sahip oldukları bilinmektedir. Bu kelebek ırkları, gerçekleştirdikleri faaliyetlere göre gece ve gündüz kelebekleri olarak iki ayrı sınıfa ayrılmaktadır. Gece kelebekleri, daha kalın ve ağır olan vücut yapılarıyla alacakaranlıkta ve gece uçarlarken; gündüz kelebekleri ise ince ve hafif vücutları ile gündüz uçuşları gerçekleştirmektedirler.
Kelebek Özellikleri
Günlük hayatın içinde, hem doğada hem de evlerimizde sıklıkla rastladığımız kelebekler, doğadaki en güzel böceklerden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle uçma konusunda oldukça başarılı olan kelebek özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Kelebek Türleri
Sayıları 150 bine varan kelebek türleri içinde öne çıkan ve farklı coğrafyalarda kendilerine yaşam alanı bulan kelebek cinsleri şu şekildedir:
Vindula Dejone
Genel olarak Güney Doğu Asya coğrafyasında yaşayan bu kelebek türü, her iki kanadında yer alan ve göze benzeyen desenleri ile doğadaki düşmanlarını korkutabilen bir cinstir. Vindula Dejone kelebeklerinin kanat uzunlukları ise erkeklerde 38, dişilerde ise 44 milimetreye kadar varabilmektedir.
Cetosia Cyane
Erkekleri turuncu, dişileri ise gri ve beyaz renklere sahip olan bu kelebek türü, Hindistan ve Çin coğrafyasında yaşamaktadır.
Papilio Memnon
150 milimetreye varan kanat uzunluğuna sahip olabilen bu kelebek türü, çoğunlukla Güney Asya’da yaşamaktadır.
Greta Oto
Saydam kanatlara sahip olan Gre Oto kelebekleri Ekvador, Panama ve Venezuela gibi ülkelerde yaşamlarını sürdürmektedir.
Doleschallia Bisaltide
Ormanların güneşe bakan kesimlerinde yaşayan bu kelebek türü, 40 milimetreyi bulan kanat uzunluğuna sahiptir.
Caligo Memnon
Amazon yağmur ormanlarında yaşamlarını sürdüren bu kelebek türü, meyve çürükleri ile beslenmektedir.
En Uzun Yaşayan Kelebek Türü
Dünyanın en uzun yaşayan kelebek türü Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Batı Avrupa coğrafyasında kendine yaşam alanı bulmuş olan Kral kelebeğidir. Diğer kelebek türlerine nazaran daha uzun bir ömre sahip olan kral kelebekleri, 1 yıl içinde 4 nesil olarak yaşamlarını sürdürebilme özelliğine sahiptirler.
Zehirli Kelebek Türleri
150 bine yakın farklı türü olan kelebekler arasında, zehirli kelebek türleri de yer almaktadır. Diğer türlere nazaran daha yavaş uçan bu kelebekler, kendilerini diğer böceklerden korumak için bu zehirlerini kullanırlar. Diğer böcekler için bir nevi ikaz görevi gören bu zehir, insanlar ve diğer büyük memeliler içinse korkutucu olmaktan çok uzaktır. Bu sebeple küçük postacı kelebeği, hükümdar kelebeği gibi zehirli oldukları bilinen türler, insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmazlar.