Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kolesterolünüzü nasıl kontrol edebilirsiniz? | Sağlık Haberleri
        1

        Kolesterol, kanda bulunan ve lipit adı verilen bir yağ türüdür. Bu mumsu bir maddedir ve vücudunuzun sağlıklı hücreler oluşturmak için kolesterole ihtiyacı vardır. Ancak çok fazlası kan damarlarınızda yağ birikintilerinin birikmesine yol açarak kalp hastalığı riskinizi artırabilir.

        2

        Diyet, yüksek kolesterol için önemli bir katkıda bulunur. Anahtar ise peynir, bisküvi, kek, tereyağı, turta, sosis, hindistancevizi yağı ve yağlı etler gibi doymuş yağ içeren gıdaları azaltmaktır.

        3

        Avokado, bitkisel yağlar, fındık ve yağlı balık gibi doymamış yağ içeren daha fazla yiyecek yemek yardımcı olabilir.

        4

        Egzersiz, asansör yerine merdivenleri kullanmak, hızlı yürüyüş yapmak veya evde yıldız atlamak gibi iki dakikalık aktiviteler yapmak kadar basit bile olsa kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

        5

        Sigarayı bırakmak ve alkolü güvenli sınırlara (haftada 14 birim) düşürmek de kolesterolü düşürebilir.

        6

        Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına işe yaramazsa, bazen ilaçlara ihtiyaç duyulur. Bunlar genellikle ömür boyu günde bir kez alınır. Bunlar, kolesterolü düşürmede çok etkili olabilir ve bazen kötü bir baskı almalarına rağmen, genellikle çok az yan etkileri vardır.

        7

        Yaygın olarak bildirilen bir yan etki kas ağrısıdır, ancak çoğu insan hiç ağrı yaşamaz. Kolesterolü düşüren ilaçlar 30 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Milyonlarca kişiye reçete edilmiştir ve İngiltere'de her yıl 7.000 hayat kurtardığı tahmin edilmektedir.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ