Kültürel ve doğal miraslarımız XXXI (Mahmutbey Camii)
UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olan varlıklarımızdan biri olan 655 yıllık Mahmut Bey Camii, çatısında hiç metal çivi kullanılmamasıyla da eşsiz bir değere sahip. Caminin orjinal kapısı Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı'nda korunurken yerine benzeri yaptırılıp konuldu
Kastamonu'nun Kasaba Köyü'nde bulunan Mahmutbey Camii, 1366'da Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak inşa ettirildi. Dış duvarları moloz taştan yapılan caminin içi tamamen ahşap olup yalnızca mihrap kısmında alçı kullanıldı.
Mahmutbey Cami'sinin ahşap çatısı bindirme tekniğinde yapılmış olup hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye'deki ender örneklerden biri olarak 655 yıldır varlığını sürdürmeyi başardı.
Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısı.
Türkiye'de çok az örneği bulunan bu kapının orijinali güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı'nda bulunurken, orijinali yerine Kastamonu'nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu'nun yaptığı bir benzeri yerleştirildi.
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiş olup tüm bu süslemeler orijinal haliyle duruyor.
UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde Türkiye'nin 77'si kültürel, 3'ü doğal ve 3'ü karma (Kültürel / Doğal) olmak üzere toplam 83 varlığı bulunuyor. UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında Taraf Devletler, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin envanterlerini (geçici liste) UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne iletmekle yükümlüdürler.
UNESCO Dünya Miras Merkezi'nce yayınlanan bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları Dünya Miras Komitesi'ne sunulmaktadır. Geçici Listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesi'nce belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınmaktadır.
İlk kez 1994'te UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne iletilen Geçici Listemiz 2000, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020'da güncellendi.