Lozan Antlaşması nedir ve ne zaman imzalandı?
Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedi olan Lozan Antlaşması; Kurtuluş Savaşı'nı bitiren, yeni kurulan cumhuriyetin kayıtsız ve şartsız olarak bağımsızlığını müjdeleyen hukuki bir belgedir. İsmet Paşa'nın konferanstaki açılış konuşmasında ''Bütün medeni ülkeler gibi hürriyet ve istiklal istiyoruz'' dediği Lozan Antlaşması ne zaman imzalandı? Lozan Antlaşması önemi nedir? Ayrıntılar içeriğimizin devamında.
Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir yok etme girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir’’ sözleriyle ifade ettiği Lozan Antlaşması’nı Türkiye adına kim imzaladı? İşte, Lozan Barış Antlaşması’na dair bilinmesi gereken tüm detaylar...
Lozan Antlaşması Nedir?
Lozan Antlaşması ya da Lozan Barış Antlaşması; Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, SSCB, Japonya, Bulgaristan, İtalya, Romanya, Yugoslavya, Yunanistan, Belçika ve Portekiz arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. 1. Dünya Savaşı’nın son barış antlaşması olarak karşımıza çıkan ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin tasdiki olan Lozan Antlaşması tarihi 24 Temmuz 1923’tür.
İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni İsmet Paşa önderliğinde, Sağlık Bakanı Rıza Nur ve eski İktisat Bakanı Hasan Bey temsil etmiştir. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması’nı Türkiye adına İsmet Paşa imzalamıştır.
Lozan Antlaşması Maddeleri
4 bölüm halinde düzenlenen ve toplamda 143 maddeden oluşan Lozan Antlaşması maddeleri şu şekildedir:
Lozan Antlaşması Sonuçları
24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması sonuçları şunlardır:
Lozan Antlaşması Önemi
Lozan Antlaşması; içeride ve dışarıda bağımsız yeni bir Türk devleti kurulduğunun, tüm dünya tarafından onaylandığını gösteren hukuki bir belgedir. Bu özelliği ile Lozan Barış Antlaşması; Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi olarak değerlendirilebilir.