Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Türkiye'nin dört bir yanı alev alev: 10 ilde orman yangını! | Son dakika haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye'nin orman yangınları ile mücadelesi sürüyor.

        Manisa'nın Salihli ilçesinde çıkan orman yangınını kontrol altına almak için ekiplerin karadan müdahalesi sürüyor.

        Yağbasan Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda dün öğle saatlerinde yangın çıkması üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 uçak, 4 helikopter, 12 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 3 dozer sevk edildi.

        Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ile ilçe belediye ekipleri ve mahalle sakinleri de söndürme çalışmalarına destek verdi.

        Havanın kararmasıyla hava araçlarının ara verdiği söndürme çalışmalarında ekiplerin yangına müdahalesi karadan aralıksız devam ediyor.

        Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangın kırsal Yağbasan ve Karasavcı Mahallelerine yöneldi. Ekipler, 65 hanede 200 kişinin yaşadığı Karasavcı Mahallesi ile 80 hanede 230 kişinin yaşadığı Yağbasan Mahallesi'ni tedbir amaçlı tahliye etti.

        Yangın nedeniyle Karasavcı ve Yağbasan Mahallelerinde bazı evler tamamen yandı. Bazı büyükbaş ve küçükbaşlar telef oldu, tarım arazileri zarar gördü.

        Ayrıca yangına müdahale eden orman personeli E.Y. (21) ve O.E. (42) dumandan etkilendi. Yangın bölgesinde ilk müdahalesi yapılan ve hastaneye kaldırılan 2 orman personelinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

        Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Salihli Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa İl Afet ve Acil Durumu (AFAD) Müdürü Osman Pıhtılı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Doğukan Karaaslan, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Ali Rıza Gümüş yangın alanına gelerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

        KULA'DA YANGIN KONTROL ALTINDA

        Öte yandan aynı saatlerde Kula ilçesinde Güvercinlik Mahallesi yakınlarındaki makilik alanda çıkan yangının da kontrol altına alındığı öğrenildi.

        İZMİR'İN 3 İLÇESİNDE ORMAN YANGINI

        İzmir'in üç ilçesinden de yangın haberi geldi.

        REKLAM

        TORBALI YANGINI KONTROL ALTINDA

        Torbalı'nın Karakızlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Bölgeye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 2 helikopter, 10 arazöz, 2 su ikmal aracı ve 2 dozer sevk edildi.

        Orman Bölge Müdürlüğü, yangının saat 15.37'de çıktığını, ilk müdahalenin 15.44'te gerçekleştirildiğini bildirdi.

        Yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

        BERGAMA

        İzmir'in Bergama ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

        Ilgındere Mahallesindeki ormanlık alanda, dün öğle saatlerinde çıkan yangına ekiplerin müdahalesi gece boyunca devam etti.

        Yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alındı. Bölgede çalışmalar devam ediyor.

        Dün saat 14.00 civarında Ilgındere Mahallesinde çıkan yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 4 uçak, 4 helikopter, 27 arazöz, 8 su ikmal aracı ve 6 dozer bölgeye sevk edilmişti.

        Alevlerin kuvvetli rüzgarın etkisiyle yaklaştığı Sarıcalar Mahallesindeki ormana yakın alanda bulunan bazı ev ve ağıllar tedbiren tahliye edilmişti.

        ÇEŞME

        Çeşme ilçesinde, makilik alanda çıkan yangına müdahale başladı.

        Çeşme ilçesine bağlı Reisdere Mahallesi yakınındaki makilik alanda, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Saat 03.00 sıralarında başlayan yangını gören vatandaşlar, durumu İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye ekipler sevk edildi. Yangına müdahale başlarken, kuvvetli rüzgar nedeniyle ekiplerin söndürme çalışmalarında zorlandığı öğrenildi.

        MARDİN'DE İKİ YANGIN

        KIZILTEPE'DEKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

        Mardin'in Kızıltepe ilçesinde çıkan anız yangını söndürüldü.

        Bahçelievler ile Turgut Özal mahallelerindeki mahsulü toplanmış tarlalarda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        İhbar üzerine bölgeye itfaiye ekipleri sevk edildi.

        Ekiplerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

        ARTUKLU İLÇESİNDE YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

        DHA'nın haberine göre, Mardin'in Artuklu ilçesinde orman yangını çıktı. Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

        Yangın, akşam saatlerinde Artuklu ilçesi kırsal Konaklı Mahallesi'ndeki ormanda çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yayılan yangının söndürülmesi için, bölgeye itfaiye ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Çevredekilerin de yardımıyla başlatılan söndürme çalışmaları sürüyor.

        AYDIN'DAKİ YANGINLAR KONTROL ALTINDA

        Aydın'ın Koçarlı ve Bozdoğan ilçelerinde evlerde çıkan ve çevredeki evler ile ormanlık alana sıçrayan yangınlar kontrol altına alındı.

        Koçarlı'nın Satılar Mahallesi'nde tek katlı evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın önce yanındaki eve ardından da yakındaki ormana sıçradı.

        İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman işletme şefliği ekipleri sevk edildi.

        Bozdoğan'ın Pınarlı Mahallesi'nde de bir evde yangın çıktı. Yangın diğer evlere sıçradı. Buradaki yangına da uçak ve helikopterin yanı sıra karadan müdahale edildi.

        "EVLERİN ÇOĞU METRUK"

        Bozdoğan ilçesindeki mahalleye geçen Aydın Valisi Yakup Canbolat, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangınlarda can kaybı ve yaralanmanın olmadığını söyledi.

        Canbolat, şöyle devam etti:

        "Bozdoğan'da toplamda 13 eve sirayet etti. Bunlardan iki tanesi kullanılan ev, diğer 11 tanesi metruk ev. Şükür bölgede herhangi bir can kaybımız yok ama evlerde hasar ve yangın oluştu. Yangın şu an itibarıyla kontrol altında. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Yangında toplamda 14 tane araçla ki bunun iki tanesi uçak, beşi itfaiye, beş arazöz ve iki iş makinasıyla müdahale ediyoruz. 20 itfaiye personeli olmak üzere toplam 70 personelle de yangına müdahale ediyoruz. İnşallah bir yarım saate kadar bütün yangın söndürülmüş ve soğutma çalışmaları devam eder hale gelmiş olacağız."

        Koçarlı ilçesindeki yangın hakkında da konuşan Canbolat, "Onu da şükür kontrol altına aldık. Nazilli'de de özel mülkte ve zeytin arazisinde devam eden bir yangın vardı, onu da kontrol altına aldık. Bugün itibarıyla üç tane yangına müdahale edildi. Herhangi bir can kaybı yok fakat maddi hasar var. Büyük geçmiş olsun. Allah beterinden korusun." dedi.

        Canbolat daha sonra mahalle kıraathanesine geçerek vatandaşların sorunlarını dinledi.

        KOÇARLI

        Koçarlı Kaymakam Vekili Canan Hançer Baştürk ve Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı evlerin yandığı mahalleye giderek durum hakkında bilgi aldı.

        Evi yanan Havva Turan, Arıcı'ya sarılarak "35 yıl bekledim bu ev için. Emeklerim gitti." diyerek gözyaşı döktü. Baştürk ve Arıcı, Turan ile mahallede zararı olan diğer vatandaşlara maddi ve manevi destekte bulunacaklarını söyledi.

        BALIKESİR'DEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

        Balıkesir'in Kepsut ilçesinde tarım arazisinde başlayan yangın kontrol altına alındı.

        İlçeye bağlı kırsal Eşeler Mahallesi yakınındaki ziraat alanında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayılan yangınla ilgili ihbarın ardından olay yerine Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler yönlendirildi.

        Ekipler, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı, 2 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 2 greyder ve 1 loderle karadan, 3 helikopter ve 3 uçakla havadan alevlere müdahale etti.

        Diğer kurum ve kuruluşlar tarafından 2 itfaiye aracı, 3 su tankeri, 3 hizmet aracı, 2 dozer, 1 greyder, 1 kepçe ve 1 ekskavatörün gönderildiği bölgede, 165 kişiden oluşan ekip görev aldı.

        Ekiplerin müdahalesinin ardından yangın kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmalarına devam ediliyor.

        SİİRT

        Siirt'in Şirvan ilçesinde meşelik alanda çıkan yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

        İlçeye bağlı Demirkapı köyü Bacavan Yaylası mevkisindeki meşelik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Alevler, rüzgarın da etkisiyle otların yanması sonucu yayıldı.

        Bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

        Olay yerine yönlendirilen helikopterle yangına, havadan da müdahale edildi.

        Ekipler, zorlu arazi şartlarında köylülerin de desteğiyle yangını kontrol altına alındı.

        Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

        VALİ KIZILKAYA AÇIKLAMA YAPTI

        Vali Kemal Kızılkaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saat 12.15'te alınan ihbarla beraber Orman İşletme Şefliği, jandarma, Demirkapı köyü ve civar köylerde yaşayan köylülerin de desteğiyle derhal söndürme çalışmalarının başlatıldığını bildirdi.

        Yangının bozuk ormanlık alanda, örtü yangını şeklinde ve etrafında yerleşim yeri olmayan sarp bir noktada meydana geldiğini belirten Kızılkaya, şunları kaydetti:

        "Yangına, komşu illerden gelen takviye ekiplerin de dahil olması ile öncelikle karadan müdahale edilmiştir. Ayrıca OGM'den havadan müdahale de talep edilmiş olup yapılan havadan müdahale ile yangın tamamen kontrol altına alınmıştır. Yangında ölen ya da yaralanan olmamıştır. Olayla ilgili gerekli inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Yangına müdahalede kahramanca gayret gösteren orman teşkilatımıza, tüm ekiplerimize, kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Ayrıca dün Diyarbakır ve Mardin'de çıkan yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabrıcemil niyaz ediyorum."

        GAZİANTEP

        Gaziantep'in Nizip ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle Geçici Barınma Merkezi'ne sıçrayan yangın kontrol altına alındı.

        Kırsal Belkıs Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        Bir süre sonra rüzgarın etkisiyle yangın yakında bulunan Geçici Barınma Merkezi'ne sıçradı.

        Çevredekilerin ihbarı üzerine Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü, Büyükşehir ve Nizip Belediyesine bağlı ekipler bölgeye sevk edildi.

        Ekiplerin iş makinaları ile yaklaşık 2 saatlik çalışmasının ardından yangın kontrol altına alındı.

        Yangının bir kısmını etkilediği barınma merkezindeki Suriye uyruklu düzensiz göçmenler ise bulundukları alandan araçlarla tahliye edildi.

        Yangında 5 hektar tarım arazisi, 10 dönüm ormanlık alan, barınma merkezindeki 2 konteyner ve bir yakıt deposu zarar gördü.

        Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

        UŞAK'TA YANGIN KONTROL ALTINDA

        Uşak'ın Ulubey ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

        Kışla köyü yakınlarındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

        İhbar üzerine bölgeye Uşak Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı arazözler ve itfaiye ekipleri ile helikopter sevk edildi.

        Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, Gümüşkol köyündeki yerleşim yerlerine ulaştı.

        Köyün girişinde bulunan 3 evin zarar gördüğü yangın nedeniyle bazı evler tahliye edildi.

        Yangın, ekiplerin yaklaşık 7 saatlik çalışmasının ardından kontrol altına alındı.

        Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışmaları devam ediyor.

        Uşak Vali Vekili Önder Can, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, Ulubey Kaymakamı İbrahim Coşkunaslan, Ulubey Belediye Başkanı Veli Koçlu ve Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Üçgül bölgede incelemelerde bulundu.

        Vali Vekili Can, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına 308 personel ve 116 aracın müdahale ettiğini, TÜPRAG Altın Madeni yetkililerinin de söndürme çalışmalarına 40 personel ve 23 araçla destek verdiğini söyledi.

        Yangının kontrol altına alındığını aktaran Can, Gümüşkol köyünde tedbir amaçlı tahliye edilen evlerde yaşayanların tehlikenin geçmesinin ardından tekrar evlerine yerleştirildiğini söyledi.

        Can, tüm vatandaşlara orman yangınları konusunda daha dikkatli olmaları konusunda çağrıda bulundu.

        ADANA'DA ANIZ YANGINI KONTROL ALTINDA

        Adana'nın Ceyhan ilçesinde tarlada çıkan anız yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

        Sarımazı Mahallesi'ndeki bir tarlada anız yangını olduğunu gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi.

        Bunun üzerine bölgeye Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

        Olay yerine ulaşan ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı.

        Dağlık alanda olması nedeniyle söndürme çalışmalarının güçlükle yürütülebildiği yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

        Bölgede soğutma çalışması sürüyor.

        ÇANAKKALE'DEKİ YANGIN 2 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ

        Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde tarım arazisinde başlayan yangın, ormana sıçradı. Yangın, ekiplerin yoğun çalışmasıyla 2 saatte kontrol altına alındı.

        Yangın, saat 23.00 sıralarında Bayramiç ilçesine bağlı Türkmenli köyü yakınlarında tarım arazisinde başladı. Rüzgarın da etkisiyle geniş bir alan yayılan alevler, ormana da sıçradı.

        İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucunda yangın, saat 00.45 sıralarında kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışması devam ediyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ