Mürettebatın HTS kayıtları incelenecek! 6 saat neden yardım istenmedi?
Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan, bin 250 ton mermer tozu yüklü olan 69 metre boyundaki kargo gemisinin aranan 5 mürettebatı için kurtarma çalışması devam ediyor. 4 savcının yürüttüğü soruşturmada, telefon görüşmeleri mercek altına alındı. Savcılıkça, GSM şirketlerinden, geminin 6 mürettebatının telefon görüşmeleri ve mesajlarına ilişkin HTS kayıtları istendi. İsminin Hüseyin Tutuk olduğu öğrenilen gemicinin ailesine gönderdiği son görüntülerde, geminin su aldığı net bir şekilde görülürken, "5'inci, 6'ncı elbisem bu gece saat 01.00'den bu yana. Allah'ım sen yardım et ya Rabb'im. 6 saattir aynı yerdeyiz. Gemi batıyor. Ya Rabb'im gemi batıyor" demesine karşın neden yardım istenmediği sorusuna da yanıt aranıyor
Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında 15 Şubat'ta batan kargo gemisi Batuhan A.'nın 5 personelini bulmak için çalışmalar devam ediyor. 51 metre derinlikte düz bir şekilde batığına ulaşılan gemiden cumartesi günü 33 yaşındaki aşçı Zeynep Kılınç'ın cansız bedenine ulaşılmıştı. Genç kadın dün Adana'da toprağa verilmişti.
"MERMER TOZU SU İLE AĞIRLAŞTI" İDDİASI
Havadan, karadan ve denizden devam eden çalışmalarda geminin içine ait görüntüler dün basına yansımıştı. 53 yaşındaki, bin 250 ton mermer tozu taşıyan geminin, fırtınayla birlikte yükünün ıslandığı ve geminin ağırlığını artırarak batmasına neden olduğu iddiası üzerinde duruluyor.
KAPTAN KÖŞKÜNDE DÜMENDE BULUNMUŞTU
Cansız bedenine ulaşılan Zeynep Kılınç'ın geminin dümenini tuttuğu, diğer 5 personelin ise geminin su almasıyla mermer tozunun ağırlaşmasına engel olmak için, güvertede yükün üzerine branda çekmeye çalıştığı ileri sürülmüştü.
MÜRETTEBATIN HTS KAYITLARI İNCELENECEK
DHA'da yer alan habere göre, kayıp 5 mürettebatın telefon görüşmeleri de mercek altına alındı. 4 savcının yürüttüğü soruşturmada, GSM şirketlerinden, geminin 6 mürettebatının telefon görüşmeleri ve mesajlarına ilişkin HTS kayıtları istendi.
6 SAAT BOYUNCA YARDIM İSTENMEMESİNİN NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
"MAKİNE DAİRESİNE GİRMEYE ÇALIŞACAKLAR"
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, "Bugün saat 09.45'te sekizinci dalış başladı. Dalgıçlar, geminin makine dairesine girmeye çalışacaklar. Orada arama faaliyetini sürdürecekler" dedi.
PERSONEL SAYISI 1000'E ÇIKTI
AA'da yer alan habere göre arama faaliyetlerine aralarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, AFAD, JAK, JÖH, deniz polisi, NAK, AKUT, ANDA, İHH ve belediyelere ait arama kurtarma ekiplerinin bulunduğu yaklaşık 1000 kişilik personel katılıyor.
İNSANSIZ SU ALTI ROBOTU DA KULLANILIYOR
Deniz üstünden 4 bot ile gün boyu keşif yapan ekipler, İnsansız Su Altı Robotu (ROV) ile görüntüleme ve tarama yapıyor.
ROV, üstünde takılı mekanizmadaki tutucu kol yardımıyla su altında tespit edilen unsurları deniz üstüne çıkarabiliyor.
MİDYE AĞLARI İHTİMALİ
DHA'da yer alan habere göre öte yandan Kurşunlu Mahallesi ile Yeniköy Mahallesi arasında bulunan Karacabey midye çiftliğinde de dalış yapıldı. Geminin battığı bölgenin güneyinde kalan, batan gemiye 6, kıyıya ise 1 kilometre mesafedeki bölgede, Sahil Güvenlik Güney Marmara Grup Komutanlığı'na bağlı 5 kişilik dalgıç timinden 2 dalgıç, bottan 20 metreye dalış gerçekleştirdi.
Dalgıçlar, 30 dakika suyun altında kalarak arama çalışması yaptı. Kayıp mürettebatın, dalgalarla kıyıya doğru sürüklenerek, midye çiftliğindeki ağlara takılma ihtimali değerlendiriliyor.
'NENE HATUN' DİPTE ARAMA YAPIYOR
Kıyı Emniyeti unsuru olan acil kurtarma gemisi Nene Hatun römorköründeki su altı yer tespiti çalışmaları da sürüyor. ROV-Su Altı Robotu ile dipte yapılan arama çalışmalarının görüntüleri de paylaşıldı.