"Twitter'da tüm torpahlar alındı, bize yer galmadı"
Vine Fenomeni Aykut Elmas Habertürk Sosyal Medya ekibinden Denizhan Koçdemir'e konuştu
DENİZHAN KOÇDEMİR / HABERTURK.COM (ÖZEL RÖPORTAJ)
Çektiği vine videoları ile oldukça beğeni toplayan Aykut Elmas, şahsı ve sosyal medya hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte karşınızda her yönüyle Aykut Elmas!
Kısaca Aykut Elmas kimdir?
Kısaca Ege Üniversitesinde Halkla İlişkiler ve Tanıtım 3.sınıf öğrenimi gören, 2 çocuklu memur bir ailenin büyük çocuğuyum. 1991 yılında Amasya’da doğdum ve serüven başladı
Seni bu kadar öne çıkaran en büyük etken neydi? Farkın ne?
Herkesten farklı olmaya çalışmaktı diyebilirim. Bu farklılık sadece olumlu anlamda. Görülmeyeni görmek, duyulmayanı duymak, yapılmayanı yapmak gibi.
Biraz klişe bir soru olacak ama Vine’dan önce ve Vine’dan sonra desem, ne dersin?
Vine’dan önce arkadaş arasında komedi üretmek, Vine’dan sonra seni seven insanların içinde komedi üretmek diyebilirim. Sadece arkadaş kitlem genişledi, pek bir fark yok.
AYKUT ELMAS: "BUYRUN, UMARIM GÜLERSİNİZ."
Şu an yaklaşık 720 bin takipçin var. Böyle büyük bir kitleye hitap etmenin zorlukları var mı?
Elbette, önceden benim güldüğüm şeyi yüklüyordum; fakat artık onların seveceği şeyleri yüklemeye çalışıyorum. “Ben güldüm, buyrun sizde gülün “ durumu yok benim için. Buyrun umarım gülersiniz felsefesiyle devam ediyorum.
Neden vine? Yani mesela neden Twitter’da “fenomen” olmak değil de vine?
“Twitter’da tüm torpahlar alındı, bize yer galmadı “ diyebilirdim de şaka bir yana, ben görsel konuda daha iyiyim sanırım, doğal oyunculuğum var-mış (öyle diyorlar). Açıkcası ben fenomen olmak için yola çıkmadım. İzlediler, sevdiler ve takip ettiler sağ olsunlar.
Peki, bir kurgulama var mı? Yoksa doğaçlama mı?
Elbette, o izlenen 7 saniyenin fikri belki 1 ay öncesine ait. Ya da o an doğal bir reaksiyonla daha komik olabiliyor. Genel olarak bizimki zaten telefonu eline alıp, “ Hadiii Vineeeeeeeeeeee” diye bağırmak değil. Konseptli, sistematik ve “ en fazla ne kadar inandırıcı olabilir ? “ diye düşünüp hareket ediyoruz.
AYKUT ELMAS: "BUGÜN VİNE ÇEKMEM LAZIM, HAKİKATEN AYIP OLUYOR."
Kendini her gün vine çekmek zorunda hissediyor musun? Yoksa kafan estiği zaman mı? :)
Açıkçası hissediyorum ve kız arkadaşıma “bugün vine çekmem lazım, hakikaten ayıp oluyor“ diyorum. Cidden de öyle, ben bunu bir görev gibi üstlendim nedendir bilinmez. Gülünmesini istiyorum ve umarım bunu başarmaya devam edebilirim.
İnsanlar tarafından bir beklenti oluşması seni korkutmuyor mu? Örneğin bu vine çok saçma olmuş… Sana hiç yakışmamış deyip takibi bırakanlar vs.
Tabii ki bu bir yük. Bu vine olmamış ya da ağzınızdan çıkan kelime yanlış bir anlama geldiyse zortlarsınız. Takibi bırakan insana henüz denk gelemedim yani sistematik olarak bunu göremedim. Buna nazaran kesinlikle “ bu saçma, bu olmamış “ diyenler var.
Neye göre saçma mesela? Sence saçma vine nasıl bir vine’dır?
Bence saçma vine kendi arkadaş arasındaki muhabbeti çekip koymaktır. Bence vine, tespit olmalıdır. Ama bu tespit “ her sıkışan, tuvalete gider “ gibi değil. Yaratıcı ve mizaha dönüşebilecek bir tespit.
Hiç sıkıldığın oldu mu? Ya da pişmanlığın? Hatta ne saçmalıyorum lan ben! Dediğin? :)
Muhakkak olmuştur. Pişmanlığım çoktur ki zaten beynim öyle bir yapıya sahip ki neredeyse 24 saatin uyanık 19-18 saati “ ya saçmalama, sus be, bu ne aptallıktır “ diyerek, bir nevi kendi kendime konuşmakla geçiyor.
Vine çekmeden önce bir kontrol sürecin geçiyor mu yoksa direk paylaşıyor musun?
Vine çekmeden önce kendi mantık süzgecimden geçiriyorum ve yanımda 3-5 insan varsa test ediyorum. Yoksa “Ya Allah“ deyip salıyorum çayıra. İlk 10 dakikada 150 Revine yani Paylaşımı geçmez ise siliyorum. Başka bir fikir deniyorum
Mesela seni izlerken bir oyunculuk havası seziyorum. Bir eğitimin var mı ya da düşünüyor musun?
Maalesef bir eğitimim yok ama kesinlikle eğer beni geliştirecekse isterim eğitim almak.
Bu alanda vine iyi bir antrenman mı sence? Oyunculuğa ilk adım…
Kesinlikle evet, hem özgüven depolar hem de kendi yeteneğini kendi ortaya çıkartabilir bu sayede insan.
Daha açık olayım. Oyuncu olmanın kısa yolu vine’dan mı geçer? :)
Yok, hiç sanmıyorum. Vine bence doğallığı sembolize ediyor. O 7 saniyede ne istersen, o oluyorsun. Ama oyunculuk bambaşka bir şey sanırım. Bilmediğim için sanıyorum, sanabiliyorum :)
Sosyal medyada başka hangi ağları aktif olarak kullanıyorsun? Bildiğim kadarıyla Facebook kitlen bir hayli fazla.
Evet Facebook Fan sayfam 1,8 Milyon kişiye ulaştı. Zaten tanıyan genelde facebook’tan tanıyor. Allah hepsinden razı olsun, severek izliyor ve sabırla takip ediyorlar. Twitter’da da küçük bir fenomenliğim var 62 bin kişi sanırım, Instagram’da da 90bin kişiyi geçmiş olması lazım.
Sosyal medyanın öneminin farkında mıyız sence? Bilinçli bir toplum muyuz bu konuda?
Sosyal medyayı bence bilinçsizce kullanıyoruz. Yani dışarıdan gören sosyal medyayı bir “ öyle internetlik, aha twit attım güldü, hop yazdım beğendi” kesinlikle alakası yok. Burada bir güç var ve gerçekten kontrol etmesi çok zor bir güç.Sosyal medya benim gözümde, şeytanın cirit attığı bir yer. İnanılmaz yalan haber ve saldırı var. Bunlardan toplum korunmalı ve bunlara karşı bilinçlendirilmeli.
AYKUT ELMAS: "DIŞARIDA HAYDAR, BURADA BİR HERO'DUR."
Sana göre sosyal medya nedir mesela?
Bence, kişinin dışarıda sergileyemediği karakteristik iç benliğini yansıttığı bir ortamdır. Yani dışarıda Haydar burada bir HERO’dur, kahramandır.
Fenomen kavramına nasıl bakıyorsun? Sosyal Medya hayranları gerçek yaşamda da hayranın mıdır sence? Yoksa hepsi sanal mı?
Dışarıda yeteri kadar ilgi görüyorum, sağ olsunlar. Samimi gelenler var, bunun yanında sahte sevgi gösterileri de var. Fenomen, bence insanlar için iş yaparsa Fenomendir. Yani “ BEN BUYUM, BENİ BÖYLE KABUL EDECEKSİNİZ “ diyen kişi değildir.
Peki, Aykut Elmas geleceği hakkında ne planlıyor?
Bir an önce kalıcı bir işe ya da yatırıma dahil olmak istiyor ve hayatımı, ailemi ve kendi geleceğimi, düzenli bir yaşam çerçevesinde garantiye almak istiyorum. İlk etapta okulu bitirmek.
Biliyorsun köşemin bir tagi var. Sence #FenomenDediğinHT nedir? Nasıl olmalı?
Bence #FenomenDediğinHT Farklı Olmalı, farkında olmalı, fark etmeli…
Çok teşekkür ederim davetimi kabul edip beni kırmadığın için. Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?
Söylemek istediklerime fırsat verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim. Umarım istediğiniz her şey, bunu okuyanlar ve sizler için de gerçekleşir. Tek ekleyeceğim, Allah’a emanet olun.