Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO genişliyor: İki senede iki yeni üye
Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO), 1949 yılında 12 üyeyle kuruldu. Yıllar içinde genişleyen ittifaka, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından askeri tarafsızlığıyla bilinen iki ülke daha dahil olmak istedi. Finlandiya geçtiğimiz sene NATO'ya katılırken, Macaristan'ın İsveç'in üyeliğine onay vermesiyle ittifakın üye sayısı 32'ye çıkacak
24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'yla NATO'ya üye olma talebinde bulunan İsveç'in, yaklaşık iki yıl süren yoğun müzakerelerin ardından Macaristan'ın da onayıyla ittifaka katılması önünde bir engel kalmadı. Böylece yaklaşık iki yıllık süreçte ittifaka iki yeni üye katıldı.
Macaristan'ın İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasıyla ittifakın üye sayısı 32'ye çıkacak. Nisan 2023'te üyeliği onaylanan Finlandiya, ittifaka katılan 31. ülke olmuştu.
İki İskandinav ülkesi İsveç ve Finlandiya uzun süredir askeri tarafsızlığını koruyordu, ancak bu durum Şubat 2022'de Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa kıtasındaki en büyük savaşı çıkararak, Ukrayna’yı işgal ettiğinde değişti.
NATO, 1949'da 12 ülke tarafından kuruldu. İttifak, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Doğu Avrupa'yı da kapsayacak şekilde genişledi. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Mayıs 2022'de ittifaka katılma başvurusunda bulundu. Müzakereler sonucunda Finlandiya, Nisan 2023'te NATO'ya resmen katıldı, ancak İsveç'in müzakere süreci Finlandiya'ya kıyasla bir hayli uzadı.
İSVEÇ'İN ÜYELİK SÜRECİNDE NELER YAŞANDI?
Foto: APİsveç'in NATO'ya üye olma isteğini dile getirdiği günlerde Türkiye, güvenlik gerekçeleri karşılanmadığı sürece buna onay vermeyeceğini açıklamıştı. Uzun süren görüşmelerin ardından Kasım 2023'te TBMM, İsveç'in NATO üyeliğini gündemine almış, 23 Ocak 2024'te Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine resmen onay vermişti.
346 oy kullanılırken, AK Parti, CHP, MHP, Gelecek ve DEVA 'evet' oyu verdi. İYİ Parti, DEM, TİP, Saadet ve Yeniden Refah 'hayır' oyu verdi. 287 'evet' oyu verilirken, 55 'ret' oyu kullanıldı.
Böylelikle 1 yılı aşkın süredir devam eden adaylık durumu TBMM adına sona erdi.
TÜRKİYE'NİN ARDINDAN GÖZLER MACARİSTAN'A ÇEVRİLMİŞTİ
Foto: APTürkiye'nin kararının ardından gözler İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamış son ülke Macaristan'a çevrilmişti.
Pazartesi günü, Macaristan Parlamentosu, uzun zamandır beklenen İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması konusunu gündemine aldı ve 188 oyla İsveç’in ittifak üyeliğine dahil olması kabul edildi. Oylamada 6 parlamenter de hayır oyu kullandı.
İsveç'in NATO'ya üyeliği için 188 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 6 milletvekili ise "hayır" oyu verdi. Böylece Macar Meclisi, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamış oldu.
İsveç yönetimi, Macaristan'ın onayıyla NATO'ya üye bütün ülkelerin onayını almış oldu ve NATO'nun 32. üyesi olmaya hazırlanıyor.
*Haberin görseli ShutterStock tarafından servis edilmiştir.