Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Olimpiyat logosu neden 5 halkadan oluşur? Halkaların anlamı nedir?
        1

        Yaz ve Kış Olimpiyatları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinliklerdir. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı ve en üst düzey spor etkinlikleri konumundadır. Herkes tarafından bilinen olimpiyat logosu hakkındaki gerçeklere gelin birlikte bakalım.

        2

        Olimpiyat halkalarının tarihi

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne göre, halkalar 1913'te tanıtıldı. Beyaz bir arka planın ortasında, halkalar mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı sırasıyla görünür. Halkalar, yedi yıl sonra Belçika'nın Anvers kentinde düzenlenen 1920 Olimpiyatları'nda resmi olarak ilk kez sahneye çıktı.

        3

        Logo, halkaların birbirleriyle kesiştiği yerlerde beyaz boşluklar dahil olmak üzere yıllar içinde küçük değişiklikler geçirdi. 2010'a gelindiğinde, boşluksuz orijinal haline geri döndü.

        4

        Olimpiyat bayrağının tasarımı ve anlamı

        Charles Pierre de Frédy, Baron de Coubertin, Olimpiyat Oyunları'nın simgesi haline gelen beş halkalı tasarımı geliştirdiğinde, bu tasarımın rekabetçi ruhu ve uluslararası birliği temsil etmesi gerektiğine inanıyordu.

        5

        Renk seçimi ve anlamı

        De Coubertin, beş iç içe geçmiş halkanın temsil ettiği idealler kümesine uygun bir renk şeması oluşturmayı amaçladı. Her bir halkayı farklı bir renkte tasarladı: mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı.

        6

        Bu renklerin, 1920’deki Olimpiyat Oyunları için belirlediği beyaz arka planla birlikte, "o zamanki tüm ulusların bayraklarının renklerini, istisnasız" yansıttığını düşündü. De Coubertin, bu renklerin birleşimiyle "istisnasız bütün ulusların renklerini yansıttığını" ifade etti.

        7

        Temalar ve modern görüşler

        Beş iç içe geçmiş halkadan oluşan bu sembol, üstte üç ve altta iki halka şeklinde düzenlenmiştir. Günümüzde bu semboldeki temalar hakkında farklı görüşler bulunmaktadır.

        8

        Ancak hangi versiyona bakılırsa bakılsın, efsanevi amblemin birliği ve kapsayıcılığı benimsemesi amaçlanmış ve mükemmelliğe ilham vermesi hedeflenmiştir. Bu yönleriyle Olimpiyat sembolü, sadece bir logo olmanın ötesinde, uluslararası sporun birleştirici gücünü simgelemektedir.

        9

        Özetle

        -Beş iç içe geçmiş halka, beş yerleşim kıtasının birliğini temsil ediyor.

        -Halkaların renkleri her ülkenin bayrağında yer alır.

        -Halkaların eşit büyüklükte olması, birlik, eşitlik ve bağlantı mesajlarını iletiyor.

        Kaynak: NBC/İndiatoday

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ