Seçim bitmiş, yatırımlar bitmemiş
Nisan yerel seçimlerin de geride kaldığı, 4 yıllık kesintisiz icraat döneminin başladığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bizzat “altın fırsat dönemi” olarak tanımlanan sürecin başladığı ay. İthalat verileri bize bu altın dönemin ilk ayının net bir ekonomik fotoğrafını veriyor.
➔ İhracatın yerinde saydığı bu ayda ithalat yüzde 4.2 büyüdü. İthalat ihracatın 10 milyar dolar üzerine çıktı. İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 66 ile son dönemlerin düşük düzeylerinden birine indi.
➔ İthalatın artışı genel olarak ekonominin canlılığını koruduğunu, yüksek büyümeye devam ettiğini, iç tüketimin hızının kesilmediğinin bir göstergesi.
SEÇİM BİTTİ OTOMOBİL İTHALATI BİTMEDİ
➔ İthalatın içinde asıl artış gösteren grup ise tüketim malları. Nisan ayında tüketim malı ithalatı yüzde 34.1 artışla 3.6 milyardan 4.9 milyar dolara çıktı. Yıldan yıla 1.3 milyar dolarlık artışın yaklaşık yarısı otomotivden geldi.
➔ Her seçim ve özellikle yerel seçimin yapıldığı dönemlerde otomotiv satışları Türkiye’de yeni rekorlar kırar. Siyasi faaliyetlerden, adayların kampanyalarını yürütmek için ulaşım araçlarına ihtiyaç duymasından, faizlerin düşük tutulmasından, ekonominin genişlemesinden dolayı seçim dönemleri en çok araba satışlarının yapıldığı dönemledir.
➔ Ancak seçim sonrasında otomobil satışları durulur. Seçimler geride kaldı ama bu kez otomobil satışları devam ediyor. Demek ki harcama eğilimi dayanıklı tüketim malları ile sürüyor. Faiz yeterince cazip değil.
ALTIN İTHALATINDA YENİDEN SIÇRAMA
➔ Yine benzer bir nedenle altın ithalatında yeni bir sıçrama görülüyor. Zaten azalmasının en önemli nedeni ithalata getirilen kısıtlamaydı. İhracata çalışan mücevherciler bile işleyecek altın bulamamaktan, bu nedenle de elde ettikleri pazarları ve müşterileri kaybetmekten yakınıyor. Yurda kaçak altın ithalatı yeniden hortladı.
➔ Altın ithalatı nisan ayında yüzde 83 artışla 2.7 milyar dolara yükseldi. Bu artışta dünyada altın fiyatlarının rekor düzeye yükselmesinin de belli bir etkisi var.
YATIRIMLAR İKİNCİ ÇEYREKTE DE SÜRÜYOR
➔ Pozitif yorumlanacak ithalat artışı ise yatırım mallarından geldi. Nisan ayında yatırım malları ithalatı yüzde 3.5 artışla 4 milyar dolara yükseldi. Yatırım malı ithalatı artış ivmesini korudu.
➔ Bu da yatırımların seçim sonrasında durmadığını, devam ettiğini gösteriyor.
➔ Mart ayında yatırım malı ithalatı yüzde 9 azalmış ve bu da 4 yıl bir çeyrektir sürekli devam eden yatırım eğiliminin seçimle birlikte duracağına işareti etmişti.
➔ Öyle ya, yurtiçi talep ivme kaybedecek, faizler yükselecek, TL değerlenecekti. Ne de olsa 4 yıl bir çeyreklik dönemde devam eden yatırım artışı 2000’li yılların en uzun süreli ve en büyük yatırım artışı olmuştu.
➔ Şimdi nisan ayında gelen yatırım malı artışı mart ayındaki düşüşü istisna yaptı ve yatırım eğiliminin seçim sonrasında da sürebileceğinin ilk işaretini verdi.
➔ Durumu izleyeceğiz. Devam ederse bir hayli ilginç ve de önemli olacak.
- Dev rafineri yatırımı bir imzayı bekliyor9 dakika önce
- Rallide son viraj enflasyon1 gün önce
- İhracatta durgunluk kalıcı mı?6 gün önce
- Ne kadar enflasyon düşüşü o kadar faiz indirimi1 hafta önce
- Yılın sonu ralliye mi, tatile mi çıkar?1 hafta önce
- Sanayicilere kredi için adres yurtdışı1 hafta önce
- Trump kasırgası ABD'de esti, Avrupa'yı yıktı2 hafta önce
- Aralıkta indirime kapı aralık2 hafta önce
- 'Oyunda dört gözünüz açık fırsat kovalayacaksınız'2 hafta önce
- 'Cezayir'deki yatırım evladım gibi'2 hafta önce