Türkiye'yi pozitif ayrıştıran akış
Genel seçim sonrası başlatılan ve kademeli geçilen rasyonel ekonomik politikaların eksik kalan ayaklarının tamamlanması dönemine gelindi. Yerel seçimlerin ardından kamu kesiminde tasarrufların artırılmasını içeren paketin bugün basın toplantısında açıklanmasıyla ilk adım atılıyor.
➔Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi adını taşıyan önlemler Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla bugün saat 10.00’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde açıklanıyor.
➔Paketin içinden ne çıkacağını, kamu kesiminin ne oranda tasarrufa yöneleceğini ve bunun bütçe açıkları ile enflasyona ne ölçüde ilaç olacağını göreceğiz.
İKİ ADIM EK BİR ADIM DAHA + REFORMLAR
➔Ancak ne olursa olsun paketin başlangıçta yaratacağı gürültünün beklentileri bir ölçüde etkilemesi mümkündür. Sonuçta sıkı para ve kredi politikaları üzerine gelen bir önlem ayağı yürürlüğe giriyor, gerisi de gelecek.
➔Devamında dördüncü ayağın, yaz ortasında gelirler politikasıyla ne ölçüde sürdürüleceğini göreceğiz. Ücret ve maaşların hedeflenen enflasyona ne ölçüde uyum göstereceği, beklentiler ve enflasyon açısından belirleyici olacak.
➔Enflasyonu düşürecek bu dört adım dışında ekonomi yönetimi yapısal reformları da gündeme getirecek. Çünkü enflasyonu düşürmek ve ihracatı artırmak için, verimlilik artışı da gerekli. Bu konuda ekonomi yönetiminin niyeti güçlü.
➔Ancak son 4-5 yıldır dillendirilen ve gündeme getirilen reformların bu kez gerçekleştirileceğine yine ihtiyatla bakmak lazım. Bekleyip göreceğiz.
YAPILANLAR KARŞILIĞINI BULUYOR
➔Ekonominin yeniden normalleşmesinde şimdiye kadar atılan adımlar karşılık bulmuş durumda.
➔Türkiye risk primi yarı yarıya, hatta daha fazla düştü. 700 baz puana kadar çıkan CDS’ler 274 baz puana geriledi. Son dört yılın en düşük düzeyine inen Türkiye CDS’i gelişmekte olan piyasalar genel ortalamasından da pozitif ayrışmaya başladı.
➔Üç büyük uluslararası reyting kuruluşundan 12 yıl sonra yeniden kredi notu artışı geldi.
➔Yabancı portföy yatırımları yeniden başladı. Merkez Bankası’nın swap hariç net döviz pozisyonu faizin yüzde 50’ye çıkarıldığı 21 Mart sonrası dönemde 34 milyar dolar iyileşti.
➔3 Mayıs’la biten haftada hisse senedi, devlet iç borçlanma senetlerine ile mevduata gelen yabancı para tutarı 1.1 milyar doları buldu. Sermaye akımları konusunda da Türkiye bitişikteki grafikten görülebileceği gibi gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışıyor.
ENFLASYON DÜŞECEK, GRİ LİSTEDEN ÇIKILACAK, SWAPLAR AÇILACAK MI?
➔Yıllık enflasyon oranında tepe noktasını bu ay göreceğiz. Merkez Bankası’nın tahmini aylık yüzde 3’ün altında bir enflasyonla yıllık bazda yüzde 75-76’nın görüleceği yönünde. Enflasyonun mayısta sıçramasında negatif baz etkisi yanında doğalgaz fiyatlarının normal hesaplamaya geçişinden gelecek yüzde 0.7’lik katkı da etkili.
➔Sonraki aylarda ise hem aylık hem yıllık bazda düşüş olacak. Bitişikte yer alan grafikten de izlenebileceği gibi üçüncü çeyrek için Merkez Bankası’nın tahmini aylık yüzde 2.5’in altında bir enflasyona düşmek. Son çeyrekte enflasyon ise yüzde 1.5 olarak tahmin ediliyor.
➔Haziran ayı sonunda Türkiye’nin gri listeden çıkışı gündeme gelecek. Reuters, Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) Türk yetkililerle Türkiye'nin gri listede kalmasına yol açan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele aldığı görüşmelerin geçen hafta yapıldığını yazdı. Bu konudaki rapor önümüzdeki ay yayımlanacak. Yurtdışı fonların gelmesinde etkili olacak bir adım.
➔Finansal piyasaların iyice normalleşmesi ile yabancılarla yapılan para swaplarındaki kısıtlamaların ve borsada açığa satış yasağının kaldırılması da söz konusu olacak. Türkiye piyasalarına yatırımın ve dış kaynak akışının önemli ölçüde önünü açacak. Bu konudaki düzenleme yapma yetkisi BDDK’nın.
NORMALLEŞME REFORM İLE SİNERJİ DOĞURUR
➔Kısaca normalleşme, serbest piyasa kurallarıyla çalışmada daha gidecek çok yolumuz var. Bunların her birinin piyasaları derinleştirmesi, vadeyi uzatması, kaliteli varlığa dönüşü hızlandırması, faizleri düşürmesi gibi pozitif etkisi beklenir.
➔Bütün bunların reform programıyla bütünleşmesi de iyi bir sinerji yaratabilir ve ekonomi yönetiminin işini kolaylaştırabilir.
➔Genel seçimler sonrası Türkiye ekonomisinin rasyonel politikalarına dönüşü için yapılan mayalama tuttu. Bu yolda yürümeye devam ettikçe de Türkiye küresel ekonomi ve piyasalarla yeniden entegre biçimde çalışacak ve de dünyadan pozitif ayrışacak.
➔Bu süreçte küresel piyasalar iyiyse Türkiye daha iyi, kötüyse Türkiye piyasaları daha az kötü olacak. Mayıs 2023 öncesi negatif ayrışma şimdi tersine dönmüş durumda.
➔Yerel seçim sonrasında bu süreç görüldüğü için de yerli ve yabancı yatırımcılar dövizi satıp TL’ye yatırım yapıyor.
- Dev rafineri yatırımı bir imzayı bekliyor9 dakika önce
- Rallide son viraj enflasyon1 gün önce
- İhracatta durgunluk kalıcı mı?6 gün önce
- Ne kadar enflasyon düşüşü o kadar faiz indirimi1 hafta önce
- Yılın sonu ralliye mi, tatile mi çıkar?1 hafta önce
- Sanayicilere kredi için adres yurtdışı1 hafta önce
- Trump kasırgası ABD'de esti, Avrupa'yı yıktı2 hafta önce
- Aralıkta indirime kapı aralık2 hafta önce
- 'Oyunda dört gözünüz açık fırsat kovalayacaksınız'2 hafta önce
- 'Cezayir'deki yatırım evladım gibi'2 hafta önce