Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Vergi ortaya atılalı beri borsa düşüyor ve tartışmalar da sürüyor. Hem işlem hacmi yaklaşık yarıya geriledi hem de borsa endeksinde yüzde 10’luk kayıp meydana geldi.

➔21 Mayıs’ta 11.088 veya 3.45 dolarla Ocak 2018 sonrasının en yükseğine çıkan Borsa İstanbul dün 9.958 veya 3.08 dolar endeksine kadar geriledi.

➔Piyasanın gerilemesinde küresel konjonktür ve yabancıların satışları etkiliydi. Küresel borsalar zirvesine 20 Mayıs’ta çıktı ve oradan geri döndü. Bizim borsa 21 Mayıs’tan itibaren düşüşe geçti.

➔Yabancılar ise zaten bir hafta öncesinden satış tarafına geçmişti. Satışa devam ettiler ve mayıs ayının son üç haftasında toplamda 840 milyon dolarlık net satış yaptılar.

BORSANIN TOPARLANMASINI ETKİLEDİ

➔Küresel piyasalarda tepe görünmeden önce başlayan ve devam eden satışlar bize pozitif ayrışan İstanbul Borsasında kar realizasyonuna gittiklerini ve bunu diğer piyasalardan önce yaptıklarını düşündürüyor.

➔Üzerine vergi gibi netametli bir konu gelince de satışa devam ediyorlar.

Sonuçta yabancı yatırımcı dediğimizin de Türkiye ufku veya vadesi 34 gün. Yerli bireysel yatırımcılarla aynı ve hisse senedini elde tutma süreleri bu kadar.

➔Kredi notunun yerlerde sürünmesi, gri listede bulunmak, rasyonel olmayan ekonomi uygulamaları ve piyasa yaklaşımının doğal sonucu bu.

➔Dünya piyasaları kısmen toparlanmasına karşılık bizde bunun olmamasını, getirilmek istenen vergiye bağlamak mümkün.

273 MİLYON DOLARLIK VERGİ?

➔Getirilmek istenen vergi de netleşti gibi. Ekonomi yönetiminin bu olaya ihtiyatlı yaklaşacağı, antika dükkanına giren fil gibi davranmayacağı anlaşıldı. İşlem üzerinden on binde 2 vergi kesilmesi planlanıyor.

➔Borsanın geçen yılki toplam işlem hacmi 32 trilyon 559 milyar lira ya da ortalama kur ile 1 trilyon 366 milyar dolar.

10 binde 1’i 136.6 milyon dolar yapar. Binde 2 vergi gelirse de yıllık 273 milyon dolar eder. 10 yılda da 2.7 milyar doları bulur.

➔Yıllık vergi tutarı orta büyüklükteki bir şirketin halka arzı kadar. Piyasayı yıkacak boyutta bir meblağ değil. Altından kalkılacak düzeyde bir vergi.

PİYASA İÇİN ÖNEMİ NE?

➔Ancak etkisi de olur. Çünkü 10 binde 2 denilen vergi aracı kuruluşların müşterilerinden aldıkları işlem komisyonu kadar. Yani piyasanın hisse senedi alım satımında bir yılda elde ettiği komisyon geliri kadar vergi geliyor. Elbette piyasa için önemli bir vergi.

➔Çünkü bir anda İstanbul Borsası’nda işlem yapanların maliyeti iki katına çıkacak.

Bunun işlem hacmini kalıcı bir şekilde düşüreceği aşikar.

➔Günlük al-sat yapan, gömlekçiler diye bizim piyasamızda anılan, işini yaparken bir yerde market makerlık fonksiyonu gören spekülatörleri ve piyasaya likidite sağlayanları etkilenir. İşlem yaparken bir kez daha düşünürler. ➔Çünkü ödeyecekleri komisyon kadar vergi de ödemeye başlayacaklar.

PAHALILIK KERVANINA BORSADA İŞLEM DE KATILIYOR

➔Bunun için de alım veya satım için daha güçlü motivasyonlarının olması, elde edilecek kazancı hem komisyonu hem vergiyi absorbe edecek düzeye çıkması gerekecek.

➔Yeni durum belki aşırı işlem yapmalarını ve aşırı spekülasyonları önler. Spekülasyon için daha sağlam dayanak bulmalarını gerektirebilir ki, arada ödenecek vergiyi karşılayabilsin.

➔Küçük yatırımcılara etkisi çok daha düşük olur. Ne de olsa günlük al sat yapmadıklarını varsayıyoruz.

➔Ancak hisse senedi almanın maliyeti onlar için de daha yüksek artık.

➔Kısaca yüksek enflasyon ortamında pahalılık her yerde. İşlem yapmak da artık daha pahalı hale gelecek.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar