Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Uçaklarda yanınızda koltuğa kimin oturacağı önemlidir. Şayet uzun bir uçuş yapacaksanız keyfiyeti ve önemi daha da artar. Daha önce kötü tecrübeleriniz olmuşsa bu siz de fobi haline bile gelebilir. Elbette bu durum ekonomi sınıfında uçanları ilgilendiriyor. Business’ta da yanınızdaki yolcunun profili önemlidir, ama buradaki alan genişliği sıkıntının rahat yönetilmesini sağlar. Dolayısıyla bu tarz meselelerde asıl sıkıntı uçağın arka kısmında ekonomide yaşanır. Bir de orta koltuk meselesi var ki, iki yanınızda da istenmeyen yolcu tipleri olabilir!

Uçakta yan koltukta birlikte seyahat edilmekten imtina edilen, istenmeyen 7 tip yolcu var. Yaptığım araştırmalarda da normal bir profile sahip yolcuların çoğu bu tiplerle birlikte uçmayı istemediklerini belirttiler. Kimileri çeşitli çözümler dahi geliştirmiş. İşte uçakta istenmeyen 7 yolcu tipi:

1-Aşırı alkollü yolcular

Koltuğuna yerleşmiş yanına gelecek kişiyi merakla bekleyen yolcular, kabin geç giren ve yürümekte zorlanan alkollü birini gördüklerinde endişelenmeye başlar? Acaba benim yanıma oturacak diye de endişelenirler. Zaten bu durum kabin ekiplerinin de dikkatinden kaçmak. Zira alkollü bir yolcu potansiyel sorunlu birisi demektir. Genelde uçağa alkollü binenler, alkol tüketmeye uçakta da devam etmek isterler. Alkollü uçağa binmelerinin de aslında çeşitli sebepleri vardır. Dolayısıyla her an kural dışı bir hareket yapmaya meyillidirler. Kısacası istenmeyen yolcuların başında bunlar geliyor.

2-Çok uzun boylular

Uzun boylu yolcunun yanınızda oturması pek sorun haline gelmez, ama çok uzun boyluysa o iş değişiyor. Çünkü mecburen sizin alanınıza girer ve uçuş konforunuz daralan alan sebebiyle bozulur. İşin garibi bu durumda meseleyi çözecek yöntemde yoktur. Elleri kolları sürekli size temas eder. Oturduğu yerden çıkarken veya girerken zorluk yaşanır. Siz yerinizden kalkmak istediğinizde de benzer sorunlar tekrarlanır. Bu sebeple çok uzun boylu yolcular da istenmeyenler arasında ilk sırada zikrediliyor.

3-Sinirli ve agresif tipler

Özellikle tecrübeli yolcular sinirli ve agresif yolcularla seyahat etmek istemezler. Çünkü bu yolcular uçak içinde diğer yolcularla veya kabin ekipleriyle mutlaka tartışma yaşarlar. Tecrübeli yolcular bu sorunların içinde bulunmak istemez. Uçakta uyumak isteyen veya keyifli bir şekilde film izleyip kitap okumayı arzu edenler sinirli ve agresif yolculardan uzak durmak isterler. Çünkü bu tip yolcular tartışma anlarında, agresif tutumlarında yanındaki yolcuyu işi karıştırırlar. Hatta şahit tutmak isterler.

4-Aşırı kilolular, vücut geliştirenler

Aşırı kilolu veya vücut geliştirme sporu yapan geniş omuzlu yolcular da istenmeyenler arasında en fazla zikredilen yolcu tipini oluşturuyorlar. Bu yolcular da fiziki yapıları sebebiyle diğer yolcuların alanını daraltırlar. Uçuş konforunu bozarlar. Daha ilginci ise sebep olduklarını sorunların çözümü de zordur. Şayet başka bir boş koltuk varsa yerinizi değiştirme şansınız olabilir. Ama böyle bir imkân da yoksa maalesef sıkıntılara katlanmak gerekiyor. Bu tip yolcuların oturduğu alanın daralır, koltuk kolçaklarını istedikleri gibi kullanamazlar. Lavaboya gidiş gelişleri de problem olarak karşılarına çıkar. Kısacası alanına istenmeden giren beden, yan taraftaki yolcunun kafasında sıkıntılı düşüncelere yol açar.

5- Çocuklu aileler ve ağlayan çocuklar

Bazen yeni doğmuş bebekler bile o kadar uslu, seyahate o kadar alışkın oluyor ki, seyahati hiç stres yapmadan geçiriyorlar. Ama uçaktan korkusu olan, bir tüpün içinde olmak istemeyen çocuklar da uçak içindeki tüm yolcuları rahatsız edebiliyor. Uçuştaki kabin basıncı değişikleri başta olmak üzere bulunduğu ortama alışamayan çocukların sürekli ağlaması, yakınında bulunan diğer yolcuları da rahatsız eder. Bazen de birden fazla çocukla seyahat eden aileler, onları kontrol etmekte zorlanırlar ve bu durumda yolcuların keyfini kaçırır. Bu profildeki çocuklu aileler de istenmeyen yolcu tipleri arasında önemli yer tutuyor.

6-Öksüren veya hasta olan yolcular

Yaşadığımız pandemi süreci uçaklarda ve havalimanlarında başka insanlardan virüs kapma konusunda yolcular daha bilinçli hale getirdi. Bu sebeple de özellikle sürekli öksüren, halinden hasta olduğu anlaşılan yolculardan diğer insanlar uzak durmaya çalışıyor. Bazen bu tip yolcular kabin personeline de ve havalimanı yetkililerine şikâyet dahi edilebiliyor. Özellikle yurt dışı seyahatlerinde yandaki bu tip yolcuların hangi ülkeden olduğu, ne tür bir virüsü bulaştıracağı bilinmediği için tedirgin yol açıyor. Havayolu personeli de bu tarz hadiseler de endişeye kapılıyor. Bu tip yolcular tepkisini göstermek isteyen kabin personeli ve yolcular maske takmayı tercih ediyor.

7-Kokanlar ve terler içinde uçağa gelenler

Ağır koku kullananlar da temiz olmadığı için kokanlar da uçaklarda çok büyük rahatsızlık sebebi. Uçağa son dakika yetişmiş, sıcak hava koşullarında kalın giyinmişler tipler yan koltukta istenmiyor. Bu tip yolcular zaman zaman ben de karşılaşıyorum. Kötü kokulu yolcular da uçakta katlanılamayan ve çözümü zor sıkıntılara sebep oluyorlar ve istenmiyorlar.

En çok karıştırılan havayolları

Havalimanlarında yanlış uçağa binmenin çeşitli gerekçeleri olabiliyor. Son anda değişen uçak biniş kapıları ise yolcuların en fazla mağdur oldukları durumların başında geliyor. Özellikle bağlantılı uçuşlarda böylesine bir yanlışlık, yolcunun uçağını kaçırmasına bile sebep olabiliyor. Bir de fazla sık olmasa da havalimanı kodları sebebiyle bırakın yanlış uçağa binmeyi yolcunun kendisini bambaşka bir yerde bulması da söz konusu.

Mesela, Grenada’ya mı yoksa Granada’ya mı gidiyorsunuz? Biletinizi iyice kontrol etmediyseniz, yeni bir meydana hoş geldiniz faslına ve sonrasına hazır olun.

Hafta içi İstanbul Havalimanı yeni misafirini ağırladı. Havalimanının 110’uncu havayolu Yunan Sky Express oldu. Ancak Sky Express Kayı Grup'un sahibi olduğu Antalya merkezli havayolu Sky Airlines’ı akıllara getirdi. Fakat 4 Haziran 2013’te yurt dışındaki borçları nedeniyle tüm uçuşlarını durduran havayolunun İstanbul Havalimanı’na uçuş başlatan havayoluyla herhangi bir ilgisi yok.

Havacılıkta bu tarz isim ve uçuş kodu kaynaklı karıştırma hadiseleri zaman zaman yaşanıyor. Havalimanları ve havayolları bazı benzerlikler sebebiyle karıştırılabiliyor. Yolcular havalimanındaki uçuşları gösteren panolara baktıklarında uçtukları havayoluna benzer şirket kodlaması veya isminin olduğu kapıya gidiyorlar ve uçaklarını kaçırabiliyorlar. Okurlarımıza destek olabilmek için birbirlerine çok yakın isimleri olan havayolu isimlerini listeledim. Ayrıca bir de karıştırılan havayolu kodları var. Ama isimler daha önemli. Bu tür hatalardan dolayı mağdur olmamak iki defa kontrol şart. Şimdi benzer isimli havayollarına bir göz atalım.

Suudi Flynas- İskandinav Flysas

Flynas, Suudi Arabistan’ın düşük maliyetli taşıyıcısı. Havayolu 60 uçakla 88 noktaya sefer gerçekleştiriyor. Riyad merkezli havayolu 2007’de kuruldu. Operasyon merkezi ise Dammam, Cidde, Mekke ve Riyad. Flysas ise Danimarka, İsveç ve Norveç’te faaliyet gösteren İskandinav havayolu. Flysas çok köklü bir havayolu grubu ve 1946’da kuruldu. SkyTeam üyesi havayolu 133 uçakla 125 destinasyona operasyon icra ediyor. İsimleri tek bir harf dışında aynı olması karışıklıklara sebep olabiliyor.

Kazakistanlı Air Astana- Bangladeşli Air Astra

İngilizler tarafından işletilen ve yarı hissesi de onlara ait olan Air Astana Kazakistan’ın bayrak taşıyıcısı havayolu konumunda. Havayolu 2001’de kuruldu. 57 uçaklık filosuyla 90’ın üzerinde noktaya sefer gerçekleştiriyor. Merkez olarak Almatı ve Astana’yı kullanan şirketin Flyarystan isimli, düşük maliyetli alt markası da bulunuyor. Air Astra ise 2021’de kurulan Bangladeşli bir havayolu. Dar bir filoya sahip şirket, 4 uçakla 4 merkeze sefer gerçekleştiriyor.

Amerikalı Eastern Airlines- İngiliz Eastern Airways

Eastern Airlines ABD’nin köklü havayollarından. 1926 kurulan şirket merkez olarak Miami’yi kullanıyor. 15 uçaklık bir filoya sahip olan havayolu Eastern Airways’le karıştırılabiliyor. Yasal olarak Air Kilroe Limited olarak kurulmuş olan Eastern Airways, merkezi Kuzey Lincolnshire, İngiltere'deki Kirmington köyü yakınlarındaki Humberside Havalimanı'nda bulunan bir İngiliz bölgesel havayolu şirketi. Havayolu iç hat, dış hat ve özel charter uçuşları gerçekleştiriyor. Havayolu ile yılda yaklaşık 800 bin yolcu seyahat ediyor.

Litvanyalı Smartlynx – Çekyalı Smartwings

Yakın coğrafyada hizmet veren ve isimlerin birbirine çok yakın olan şirket olunca karıştırma ihtimali de artabiliyor. Smartlynx Havayolu, Litvanya Riga ve Talin merkezli olarak sefer gerçekleştiriyor. 1993 yılında ticari faaliyetlerine başlayan şirket 69 uçaklık filosuyla 82 noktaya sefer gerçekleştiriyor. Türkiye’de de iştirakleri bulunuyor. Smartwings ise Çekya’nın havayolu. Prag Vaclav Havel Havalimanı’nı merkez olarak kullanıyor. Şirket 39 uçaklık filosuyla 44 noktaya sefer icra ediyor.

Meksikalı Volaris- İspanyol Volotea

Volaris Meksika merkezli düşük maliyetli havayolu. Yolcu sayısına göre Meksika’nın en büyük havayolu konumunda. Amerika kıtasında iç ve dış hat operasyonları yapıyor. Yüzde 42’lik Pazar payıyla Meksika’nın lideri konumunda. Havayolu 129 uçakla 69 noktaya sefer gerçekleştiriyor. Volotea ise İspanya’nın düşük maliyetli havayolu. Barselona merkezli şirket 45 uçakla 79 noktaya sefer düzenliyor. A319 ve A320 model uçaklarla operasyon yapan havayolunun ismi Meksikalı Volaris’la karıştırılabiliyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar