Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ankara’da siyaseti takip eden kiminle karşılaşsam Cumartesi günü yapılacak AK Parti olağanüstü kongresini konuşuyordu.

En çok sorduğum soru şu oldu:

MKYK’da ne kadarlık bir değişim bekliyorsunuz? Cevaplar birbirine yakın.

DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

AK Parti genel merkezinde tam olarak bu kongre sürecinin içinde olan bir dostum, kongrede radikal bir değişim beklentisinin oluştuğunu, yeni isimlerin olacağını ve bunun an az milletvekili değişim oranı kadar yapılacağını söyledi. Yani % 65’lik bir değişim.

Bir başka önemli isim ise kabine kadar değişim olmasa da (% 90) parlamento kadar bir değişimin tabanda, teşkilatta ve kamuoyunda satın alındığına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da beklenen değişimi yapacağına çok vurgu yaptı.

KABİNE BENZERİ BİR HAVA

Doğrusu seçim sonuçları konusunda ne kadar isabetli öngörülerde bulunduysam, seçim sonrasında o kadar yanıldım.

Seçimlerden sonra, siyasetin büyük depremlere gebe olduğunu, kaybeden tarafta büyük değişimler yaşanacağını yazıyordum sürekli.

Ne ilginçtir ki seçimi kaybeden muhalefette zerre değişim olmazken, seçimi kazanan AK Parti cenahında büyük değişimler oldu.

Kabinede, parti genel merkezinde, Meclis grubunda ve Cumhurbaşkanlığında herkesi şaşırtan değişimler yaptı Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Doğrusu bu değişimler, AK Parti lehine çok güçlü bir hava oluşturdu. Türkiye’de bir anda atmosfer farklılaştı ve pozitif bir rüzgar estirdi.

Muhalefet bile yeni bakanlara karşı daha toleranslı davrandı.

Üstelik zamlara, ekonomik sıkıntılara rağmen oldu bu.

İşte bu şaşırtıcı değişimin AK Parti kongresinde devam etmesi bekleniyor Ankara’da.

PARTİYİ SEÇİMLERE HAZIRLAYACAK KADRO

Kongrede sayısal olarak ne oranda değişim olacağından daha fazla, görev alacak isimlerin Kabine ve AK Parti Grup yönetimiyle benzer anlayışta olup olmayacağını önemsiyorum şahsen.

Zira Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde, Genel Merkez, AK Parti Grup yönetiminde aynı politik bakış açısında, aynı özelliklere sahip isimler göreve getirildi.

Şimdi partiyi yerel seçimlere hazırlayacak, başkan adaylarını seçecek AK Parti yönetimine benzer özellikte isimlerin getirilmesi, uyumlu çalışma açısından önemli.

Fakat daha önemli olan şu: Kabinedeki değişim rüzgarının yarattığı olumlu havanın devam etmesi ve "AK Parti eski güzel günlerine geri dönüyor" inancının pekişmesi için bu değişimin şart olduğu kanaatindeyim.

Ve eminim Cumhurbaşkanı Erdoğan bu havanın devam etmesini sağlayacak güçlü bir değişim mesajı verecek kongrede.

*

Depreme karşı topyekûn mücadele

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Eylül ayında düzenlediği deprem ve kentsel dönüşüm şurasında bulunmuş, iletişim komisyonunda görev almıştım.

Şura sonuçları dün Bakan Mehmet Özhaseki tarafından açıklandı.

Doğrusu Özhaseki'nin depreme karşı bu kadar duyarlı ve kararlı bir mücadele başlatacağını düşünmüyordum. Ancak göreve geldiği günden beri deprem bölgesine gitti sürekli ve İstanbul'un depreme hazırlanması gerektiğini anlattı.

Kendisiyle iki defa program yaptım. Deprem konusunda siyaset üstü bir duruşa geçtiğini, gerekirse kendi partisini bile eleştirecek bir tutum takındığını gördüm.

Deprem ve kentsel dönüşüm şurası da muhalefet belediyelerinin ve isimlerinin davet edildiği bir toplantıydı zaten.

Şimdi Şura'da alınan kararların bir kısmı kanunlaşmak üzere Meclis'teki yasa çalışmasına eklendi. Önümüzdeki hafta bu kanunun çıkması için muhalefetin de desteği istenecek. Sanıyorum onlar da bu desteği esirgemeyeceklerdir.

Fakat şunu unutmayalım, depreme karşı kamunun yapacağı düzenlemeler yeterli olmaz sadece. Vatandaşın, medyanın, iş dünyasının, yani herkesin bakış açısını ve tutumunu değiştirmesi gerekir.

Başka türlü şehirleri depreme hazırlayamayız.

ŞURADA ALINAN BAŞLICA KARARLAR

1. İstanbul özelinde kentsel dönüşüm salt çoğunluğa göre yani %50+1 olarak yapmalıdır.

2. İstanbul özelinde saklı kalmak kaydıyla inşaat ruhsatı %50+1 ile alınabilmelidir.

3. Dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla tebligatlar; yapıların kapılarına asılmalı, E-devlet üzerinden bildirilmeli ve muhtarlıklarda ilan edilmelidir.

4. İstanbul’da Yarısı Bizden Kampanyasının açıklanabilmesi için mali yardım hükmü kanuna eklenmelidir.

5. Yıkılan riskli yapıların arsa haline gelmesinden sonra ortaklığın giderilmesi için dava açılabilmelidir.

6. Kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk sistemi devreye alınmalıdır.

7. Sadece kentsel dönüşüm davalarına bakan İhtisas Mahkemeleri kurulmalıdır.

8. Gerek afetlere karşı dirençliliği gerekse de hızlı ve güvenli inşası sebebiyle afet bölgesinde başta köy evlerinde kullanılmak üzere çelikten yapılar yaygınlaştırılmalıdır.

9. Kamuoyu; basın ve medya yoluyla afete hazırlık anlamında güçlü bir şekilde bilgilendirilmeli, düzenlenecek programlar ve eğitimlerle farkındalık oluşturulmalıdır.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar