AK Parti'de değişim isteyenler
Seçim sonuçlarını doğru okuyan siyasi partiler, seçmenin mesajının gereğini yapar.
Bu mesaj, değişim mesajıdır.
Hem muhalefete, hem iktidara seçmen “değişime girin” mesajı vermiştir bana göre.
Muhalefete Cumhurbaşkanlığını vermeyerek, AK Parti’ye de oylarını % 8 düşürerek çok güçlü mesaj verdi seçmen.
Muhalefette, özellikle CHP’de mesajı doğru okuyan ve “değişim şart” diyen bir ekip ile mesajı alan ama gereğini yapmayanlar arasında çok sert bir çekişme var bugünlerde.
Bakalım sonucu nereye varacak?
AK PARTİ DEĞİŞİME DEVAM MESAJI VERDİ
Oyları en çok düşen parti olarak AK Parti, şaşırtıcı bir şekilde değişim, yenilenme ile seçmenin istediği yere gelmeye çalışıyor.
Meclis Grubu’nda % 65, Kabine'de % 90 değişime giden AK Parti, dün yaptığı olağan üstü kongrede bu kez Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerinin % 60’dan fazlasını değiştirdi. 75 asil üyeden 50’si değişti.
Bunların bir kısmı milletvekili ve bakan olduğu için, bir kısmı da yeni atmosfere uyum sağlamak için değişti.
Bu güçlü değişim oranını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçimlerden sonra başlattığı yenilenme, değişme, AK Parti’nin parlak günlerine geri dönme hamlesinin devamı olarak görenler çoğunlukta.
LİSTEYİ NASIL OKUMALIYIZ?
Kongre salonunda liste belli olduğunda insanların en çok konuştuğu konu Binali Yıldırım ve Nurettin Canikli’nin liste dışında kalması ve eski Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un listeye girememesi oldu.
Yine eski vekil ve İstanbul eski il Başkanı Aziz Babuşcu ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin uzun aradan sonra MKYK’da görev verilmesi de dikkat çekici oldu.
Konuşulan bir isim de partinin kurulduğu günden beri MKYK ve MYK üyesi olarak varlığını sürdüren tek isim olan, Hayati Yazıcı oldu. Yazıcı, adeta partinin hafızası olarak parti içindeki varlığını sürdürüyor.
AK Parti’ye son dönemlerde çok sık yöneltilen Karadenizli isimlerin ağırlığının fazla olma eleştirisi burada karşılık bulmuş anlaşılan.
Kabine'de olduğu gibi, MKYK’da da bölgesel denge gözetilmiş gözüküyor. Karadenizli sayısı azalırken, diğer bölgelerden daha fazla isim listeye girdi.
Yaş ortalamasında belirgin bir değişim var. Gençlerin sayısı arttı, eskilerle yeniler arasında bir denge kuruldu.
Teşkilattan gelenlerin sayısının fazlalığı yine dikkat çekti.
MYK’DAKİ DEĞİŞİM TAM OLMADI
MKYK’dan sonra AK Parti’nin en üst düzey yönetim organı olan Merkez Yürütme Kurulu’ndaki (MYK) değişime de değinmek gerek. Süregelen değişim oranı burada görülmedi. En önemli başkanlıklar; teşkilat, seçim işleri, siyasi işler, yerel yönetimler değişmedi. MKYK’daki değişimin buraya da yansıyacağını düşünenler biraz hayal kırıklığına uğradı.
Bunun sebebi 5 ay sonra seçim olmasıdır aslında. Erdoğan yerel seçimleri riske atmamak için, seçim tecrübesi yüksek olan bu ekibi yerinde tuttu.
Ancak şunu unutmayalım parti yönetimi her zaman değişebilir.
SALONDAKİ HEYECAN VE ERDOĞAN’IN KONUŞMASI
AK Parti kongre ve toplantılarındaki düzen ve başarısıyla dikkat çekmiştir her zaman. Bu sefer güvenliğin fazla oluşu ve çok sık arama noktalarının olması dikkatimi çekti. Bu da insanların tepkisine neden oldu.
Salondaki kalabalığın üç dört katı bir kalabalık dışarıda toplandı. Sanırım 50 bine yakın insan dışarıda adeta açık hava mitingi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dışarıda miting, içeride kongre konuşması yapmış oldu.
Seçimlerden sonra yapılan ilk kongrede değişim, sivil anayasa ve vatandaşların mağduriyetini giderme vurgusu ön plandaydı.
Ancak konuşmanın içinde manşet olabilecek güçte yeni bir mesaj göremedim şahsen. Erdoğan’ın artık retorik ve söylemden ziyade daha fazla icraat ve değişimle kendini hissettirmeli zaten.
Toplumdaki değişim talebini artık söylemle karşılanamaz zaten.
DEĞİŞİM TARAFTARLARI MUTLU
AK Parti içinde seçimlerden sonra ortaya çıkan bir akım var: Değişim ve yenilik taraftarları. Her ne kadar organize olmuş, birlikte hareket eden bir ekipten bahsedemezsek de, gittiğim her toplantıda değişim taraftarı AK Partililerin yüzlerinde bir tebessüm görüyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişimden yana hamleleri onları mutlu ederken, mevcut durumu ve güçlerini korumak isteyenleri mutsuz ediyor tabi.
Şimdi tüm gözler yerel seçimlere çevrildi. Bakalım Belediye başkanlarını da % 60 oranında değiştirecek mi Erdoğan?
- Üst düzey güvenlik yetkilisi: Çatışma alanı genişleyebilir... Hamas ile esirler konusunda temas halindeyiz...11 ay önce
- Filistin Sorunu: Suçlama yarışı, çıkar kargaşası11 ay önce
- AK Parti'nin değişim kongresi11 ay önce
- Yeni AFAD Başkanı Okay Memiş: AFAD'ı daha da güçlendireceğiz1 yıl önce
- Çalışma hayatı için acil reform gerekiyor1 yıl önce
- Zekai Paşa konuşmaya nasıl ikna oldu?1 yıl önce
- Tüm yönleriyle kira ve konut fiyatlarındaki sorun… Nedenler, sonuçlar ve çözüm önerileri.1 yıl önce
- Kabineden tanıdık portreler1 yıl önce
- Yağmurlu yemin gününde etkileyici Kabine1 yıl önce
- Kızmak yok -1- Muhalefette değişim zamanı1 yıl önce