Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Dün akşam en üst düzey güvenlik yetkililerinden biriyle son gelişmeleri konuşma fırsatım oldu.

İsrail-Filistin savaşını en yakından takip eden yetkili, daha çok çatışma alanının yaygınlaşmasından endişe duyduklarını söyledi.

Bunun emarelerini de görmeye başladıklarını ifade ediyor.

ABD BÖLGEDE GERİLİMİ ARTTIRACAK

ABD geçtiğimiz ay Katar aracılığıyla, İran ile bir anlaşma yaptı. İran’ın elindeki bazı mahkumların takas edilmesine karşılık, İran’a ait 6 Milyar Dolar değerindeki varlığını serbest bırakacaktı. Ancak bu anlaşmayı iptal etti geçtiğimiz günlerde.

Bunun, İran’ı hedefe koyma emarelerinin başlangıcı olarak görüyorlar.

Öte yandan dün İsrail savaş uçakları Halep ve Şam havaalanlarını bombaladı. Daha önceleri buradaki depoları vuran İsrail, bu kez havaalanlarını kullanılmaz hale getirdi. Şam’a inmek üzere olan İran Dışişleri Bakanı geri dönmek zorunda kaldı.

Güvenlik yetkilisi bunu da önemli bir gelişe olarak değerlendirdiklerini söyledi.

İRAN’I DİREKT HEDEF ALAMAZLAR AMA...

"İran’ı doğrudan fiziki olarak hedef alabilirler mi?" diye sordum.

“Hayır bu çok zor. Ancak İran’a bağlı Şii milisleri ve onlara ait yerleri hedef alma ihtimalleri çok yüksek. Bu da bölgedeki gerilimi daha da yükseltecek. ABD agresif bir şekilde davranıyor, bunun barışı temin etmeyi amaçladığını da kimse söyleyemez.”

İngiltere’nin İsrail’e destek amacıyla savaş gemileri gönderme kararını da unutmayalım. Irak’ta IŞİD tehlikesine karşı Akdeniz’e yığılan askeri güçlerin sonunda Irak ve Suriye’nin ne halde geldiğini hatırlayalım.

Benzer bir şey, şimdi Gazze ve Lübnan için neden planlanmasın?

GAZZE'Yİ BOŞALTMA FİKRİ ÜRKÜTÜCÜ

Bombardıman esnasında İsrailli yetkililer sürekli Filistinlilerin Mısır’a açılan Refah sınır kapısına gitmesini istemişti.

Bu da akla, Gazze’nin boşaltılıp insansız hale getirileceği, 2.3 milyon Filistinlinin Mısır’ın Sina Yarımadası bölgesine sürüleceği iddiasını gündeme getirdi.

Bu yetmezmiş gibi, İsrail tarafının BM'ye başvurularak Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin 24 saat içinde Güney Gazze'ye taşınmasını istediği bildirildi. Yaklaşık 1.1 Milyon insan demek bu.

Bunu da sordum:

“Böyle bir nüfusu hareket ettirmek mümkün değil. 2.3 Milyon insanı Gazze'den çıkartamazsınız. Kaldı ki Mısır böyle bir şeyi asla kabul etmez. Mısır için büyük yıkım olur. İsrail'in bir milyon insanı Gazze içinde yer değiştirmesini istemesi korkunç bir düşünce. Nereye gidecek bu insanlar, nerede kalacak. BM'nin bunu kabul etmesi mümkün değil.”

HAMAS İLE ESİRLER KONUSUNU GÖRÜŞÜYORUZ

Hamas’ın elindeki yüzlerce esir konusu tüm dünyanın gündeminde. Her ne kadar İsrail, ‘esirleri gözden çıkarttık, her yeri vuracağız’ dese de, durum öyle değil. ABD dahil birçok ülke esirler konusunda yoğun çaba gösteriyor. Bu konuda en çok da Türkiye’nin arabuluculuğuna güveniyor herkes.

Bu temasları yürüten yetkili şunları söyledi:

Hamasın siyasi kanadı ile esirler konusunda temas halindeyiz. Ancak biliyorsunuz operasyonu yapan askeri kanat. Hamas bile onlara ulaşmakta zorluk çekiyor. Biz insani olarak esirlerin kurtarılmasını istiyoruz ancak İsrail’in bu yoğun saldırısı, hele hele bir kara harekatına başlaması esirlerin kurtarılmasını zorlaştıracak, hatta imkansız hale getirecek. Bu yüzden esirler meselesi biraz da İsrail’in tavrıyla alakalı şekillenecek.”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar