Paskalya Yortusu 2021 ne zaman? Ortodoks, Katolik ve Ermeni Paskalya tarihleri
2021 Paskalya Yortusu ne zaman? Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinin ardından üçüncü günde ölümden dirildiğine inanılan ve Hristiyan dünyanın en önemli bayramları arasında yer alan Paskalya Yortusu Batı Kiliselerine intisap eden Hristiyanlar tarafından bugün kutlanıyor. Peki, Katolik, Ortodoks, ve Ermeni 2021 Paskalya Yortusu tarihleri ne zaman? İşte, 2021 Paskalya tarihleri.
Paskalya 2021 ne zaman? Doğu Kiliseleri (Apostolik Ortodoks Süryani, Kıpti, Habeş) ve Batı Kiliseleri (Katolik, Ortodoks ve Ermeni kiliselerinin tümü) bilindiği üzere Paskalya bayramını birbirinden farklı tarihlerde kutluyor. Peki, bu yıl Paskalya Bayramı ne zaman kutlanıyor? İşte, 2021 Paskalya Yortusu tarihleri...
2021 PASKALYA YORTUSU TARİHİ
Doğu Kiliseleri (Apostolik Ortodoks Süryani, Kıpti, Habeş ve Ortodoks) Paskalya bayramını 2021'de 2 Mayıs'ta, Batı Kiliseleri Katolik ve Ermeni Apostolik Kilisesi ise Paskalya Yortusu'nu 4 Nisan'da bugün kutluyorlar.
PASKALYA BAYRAMI'NIN TARİHİ
İsa MS 29–33 yılları arasında çarmıha gerildi. Paskalya bayramına dair en eski kayıtlar 2. yüzyıla aittir, bununla birlikte İsa'nın dirilişinin anılması muhtemelen daha eski tarihlere dayanır.
İsa'nın dirildiği günü belirleme hususu, 8. yüzyıla kadar Doğu ve Batı kiliseleri arasında başlıca tartışma konularından biri oldu. Anadolu'daki Hristiyanlar İsa'nın çarmıha gerildiği günü, Yahudilerin Pesah (Hamursuz Bayramı) olarak kutladığı, baharın ilk dolunayından sonraki 14. gün (Yahudi Takvimi'ne göre 14 Nisan) olarak belirlediler. Diriliş gününü de –haftanın hangi gününe geldiğine bakılmaksızın– bundan üç gün sonrası, yani 17 Nisan olarak belirlediler. Ancak Yahudi Takvimi'nde de adı Nisan olan bu ay, günümüzde kullandığımız Gregoryen Takvimi'ndeki Nisan ayı ile örtüşmemektedir. Modern Mart ve Nisan aylarının bir kısmını kapsamaktadır. Batı Kiliseleri'nde ise İsa'nın bir Pazar günü dirildiğine inanıldığı için, Yahudi 14 Nisan'ından sonraki ilk Pazar günü "Diriliş Günü" kabul edildi. Zamanla diğer kiliseler de bu geleneğe uydu ve kutlamalar Pazar günü yapılmaya başlandı. Günümüzde Quartodesiman (14ncü güncü) denen ve Diriliş gününü haftanın hangi gününe geldiğine bakmaksızın kutlayan kiliselerin sayısı oldukça azdır.
325 yılındaki İznik Konsili'nde, Paskalya'nın bahar ekinoksundan (21 Mart) sonraki ilk dolunayın ardından gelen Pazar günü kutlanması kararı alındı. Bu nedenle Paskalya, Gregoryen Takvimi'ne göre 22 Mart ile 25 Nisan arasındaki Pazar günlerinden birine denk gelir. Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen Takvimi'ni temel aldıkları için kutlamalar genellikle Protestan ve Katolik kiliselerinden sonra gerçekleşir. Ayrıca yine Ortodoks kiliselerinde Paskalya'nın Yahudi Pesah Bayramı ile aynı güne denk 'gelmemesine' dikkat edilir.
20. yüzyılda Paskalya bayramı için sabit bir tarih belirleme çalışmaları yapıldı. Özellikle Nisan ayının ikinci pazarı üzerinde durulduysa da uygulamaya geçilemedi.