Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik muhsin yazıcıoğlu helikopter kazası

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazaya ilişkin söylediği, "Bana video geldi. Baktım ki birileri buzlarda cesetlerle ilgileniyor, birileri diğer taraftan vida söküyor" açıklamasının ardından çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı.

        Söz konusu görüntülerin Gül'e, 'meçhul bir subay'ın mektubuyla birlikte ulaştığı öğrenildi. Cumhurbaşkanlığı makamına yazılan ve imza taşımayan mektubun ilişiğinde, helikopterin enkazında özel tornavidalarla GPS cihazını söken kişinin görüntüleri yollandı. 'Meçhul subay' mektubunda şu ifadeleri kullanıyor: "Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporun ardından bu görüntüleri yollamaya karar verdim. Daha önce oradaki arkadaşların vazifelerini yaptığını sanıyordum. Fakat kritik cihazların ortadan kaybolduğunu öğrendikten sonra bu görüntüleri size yolladım."

        Zaman gazetesinin haberine göre, söz konusu cihazlar, Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları. Söz konusu donanım, helikopterin uçuş bilgilerini muhafaza ediyor. Hangi noktalar arasında uçtuğunu, irtifa bilgilerini, hızını kayıt altına alıyor. Uzmanlar ise konuyla ilgili olarak "Helikopter bir dış etkiyle düşürüldüyse, ilk ortadan kaldırılacak cihazlar bunlardır" görüşünde birleşiyor.

        KAZA ANINDA VARLAR 2 GÜN SONRA YOKLAR

        Enkaz bölgesinde 29 Mart 2009'da Ulaştırma Bakanlığı tarafından oluşturulan Kaza Soruşturma Kurulu'nca çekilen fotoğrafta ARGUS 5000 CE markalı GPS ile SKYMAP IIIC cihazları helikopterin üzerinde bulunuyor. İki gün sonra çekilen ve Zaman'ın daha önce yayımladığı ikinci fotoğrafta ise bu cihazların yerinde olmadığı görülüyor. Bunların, bağlı oldukları panelden söküldükleri anlaşılıyor. Uzmanlar, kayıp parçaların olayın aydınlatılması açısından önemine değiniyor. Bu yöndeki değerlendirmeleri ise şöyle: "Kaza yapan helikopter, eğer herhangi bir hava aracının müdahalesiyle düşürüldüyse ortadan kaldırılması gereken ilk cihazlar bunlardır. Çünkü uçuş bilgilerini muhafaza eder. Helikopterde ani bir alçalma veya yükselme olduysa gösterir."

        KARA KUVVETLERİNE AİT SİKORSKY İLE GELEN EKİP

        Daha önce de TBMM Araştırma Komisyonu helikopterde bulunan ancak kazadan sonra bulunamayan cihazların peşine düşmüştü. Havacılık Daire Başkanı Mehmet Dayıoğlu, "Cihazlar bulunmuş olsalardı, kaza ile sonuçlanan son uçuşta helikopterin izlediği gerçek rota ve zaman bilgilerine ulaşmak, çarpma istikametini tespit etmek ve kaza ile ilgili daha sağlıklı değerlendirmeler yapmak mümkün olurdu" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) kamuoyuna yansıyan raporunda, enkazda bulunamayan cihazlarla ilgili önemli tespitler yer almıştı. Tespitler rapora şöyle yansımıştı: "Cihazların 31.3.2009 günü öğle saatleri arasında yok olduğu/çalındığı anlaşılmıştır. Bölgede saat 17.00'ye kadar çalışmalarını sürdüren Kara Kuvvetleri'ne ait Sikorsky helikopterin kaza kırım heyetinde yer alan bazı personelin TC-HEK işaretli helikopter enkazı üzerinde çalışma yaptıkları görülmüştür. Başta Sikorsky helikopterin kaza kırım heyeti olmak üzere tüm şüpheliler hakkında cumhuriyet savcılığınca soruşturma yapılması önerilmektedir."

        KAZA OLDUĞU ANDA RADARLAR BOZULMUŞ

        Öte yandan, Malatya Cumhuriyet Başsavcı-lığı'nın konuyla ilgili yürüttüğü soruşturmada, kazanın yaşandığı gün saat 15.03.02 ile 15.07.40 arası Genelkurmay Başkanlığı'na ait doğu bölgesindeki tüm radarların bozulduğu ortaya çıkmıştı. DDK'nın daha önce yaptığı tespitlere göre helikopter tam da bu zaman aralığında düşmüştü. Yani helikopterin düştüğü anda etrafından bir savaş uçağının geçip geçmediğini gösterecek radar kayıtları henüz ortada yok. Genelkurmay'ın savcılığa gönderdiği yazıdaki bilgilere göre ise üç savaş uçağı 14.59.47'de kaza mahallinin 28,5 km güneydoğusundan 7 bin 528 metre yükseklikten geçti.

        CİHAZLARI SÖKENLER İSİM İSİM BİLİNİYOR

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Gül'ün gündeme taşıdığı görüntüleri, kendisinin de izlediğini söyledi. Helikopter için hayatî önem taşıyan GPS cihazlarını sökenlerin görüntülerde yer aldığını belirten Destici, "O gün orada bulunanlar sivil değil resmî personeldi. Helikoptere ilk ulaşan ve cihazları söken personel isim isim biliniyor." dedi. Gül'ün konuyu kamuoyuyla paylaşmasının olayın aydınlatılması yönünde önemli bir katkı sunacağını belirten Destici, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılmasını istedi. Destici, Gül'ün bahsettiği görüntüleri izlerken adeta kanının donduğunu kaydederken, şunları söyledi: "Orada o gün kim vardı, hepsi biliniyor. Tıpkı Ergenekon ve Balyoz davaları gibi bu konu da genişletilerek ele alınmalı. Süreç hızlandırılmalı ve sorumlu olan her kimler ise gerekli hukukî işlem yapılmalıdır." BBP lideri, olayın takipçisi olduklarını, yarın bilgi almak için Malatya özel yetkili başsavcı vekili ile görüşeceğini de dile getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ