Prof. Dr. Onur Başer: Ülkelerin sağlık harcamaları düşürülürse ekonomi kurtulur.
Türkiye'de sağlık harcamaları nasıl düşürülür? Kalite endeksi kullanıldığı takdirde ne kadarlık kazanç sağlanır? Sağlık bütçesine ayrılan payın azaltılması ülkelerin ekonomik açıdan bağımsızlaşması ve refaha çıkmasını sağlar mı? Michigan ve Columbia Üniversiteleri'nde misafir profesör olarak görev yapmış, Türkiye'de sağlık ekonomisi alanında uzmanlaşmış az sayıdaki akademisyenden biri olan Mef Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer tüm bu soruların yanıtlarını Habertürk'e verdi. Başer, Michigan Üniversitesi'nde ki ekiple birlikte Hastane Kalite Endeksi'ni hazırladı ve ABD'deki hastanelerde gerçekleşen ameliyat sayısı ve ölüm oranlarına bakarak, hangi ameliyatın hangi hastanelerde daha güvenli bir şekilde yapıldığını belirledi. Hastane Kalite Endeksi, 2009-2011 yılları arasında Türkiye'de de uygulandı ve sadece koroner by-pass hastaları için yıllık 4 milyon Euroluk geri dönüş alınmasını sağladı. Ceyda Erenoğlu, HT Stüdyo Sağlık'ta aşağıda izleyeceğiniz videoda Prof. Dr. Onur Başer ile sağlık harcamalarının ülkelerin ekonomisine vurduğu büyük darbeyi ve bu harcamaların düşürülmesinin darboğazdan kurtulmayı sağlayabileceği gerçeğini konuştu. İşte programdan dikkat çeken satırbaşları.
*Türkiye’de her yıl önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar nedeniyle 200 bin kişi yaşamını yitiriyor. Bu kişilerin hasta olmalarının önüne geçilmesi halinde bunun ekonomiye nasıl bir katkısı olur?
*2030 yılı sonrası 65 yaş üstü nüfus iki katına ulaşacak. Bu durum tedavilere ayrılan paylarda nasıl bir değişim anlamına gelir?
*OECD ülkeleri içinde sağlığa en az para harcayan ülkelerden birisi GSYIH’nın yüzde 4’ü ile Türkiye. Türkiye’de yılda kişi başına 1000 dolar sağlık harcaması yapılırken, ABD’nin yıllık sağlık harcama miktarı 11 bin dolar. Bunu nasıl değerlendirmek gerekir?
*Diyabet, tansiyon, obezite gibi çok görülen hastalıkların bütçedeki etkisi nasıl azaltılır?
*Sigara kullanımının yüksekliğinin ve kanserle ilişkisinin erken önlenmesi halinde devletin bundan nasıl bir kazancı olur?
*Aşı yaptırmamanın sonucunda yeniden ortaya çıkacak hastalıklar ekonomiyi sarsabilir mi?
*Tedavilerde aşırı doz ve bilinçsizce kullanılan bazı ilaç ve uygulamalar ne kadarlık kayba neden olur?
* 5-9 yaş çocuk obezitesinin yüzde 35 olduğunu gösteren OECD verileri ışığında bu sorunun ortadan kaldırılması tedavi maliyetlerinde nasıl bir düşüş anlamına gelir?