Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Yüksek topuklu ayakkabılar ayak sağlığını bozuyor!, Ayak Sağlığı, Kadınlarda Ayak Sağlığı, Topuklu Ayakkabıların Tehlikeleri, Yüksek Topuklu Ayakkabıların Tehlikeleri | Sağlık Haberleri
        1

        Kadınların vazgeçilmez tutkularından biri olan, güzel, şık ve bakımlı kadının kıyafetinin en büyük tamamlayıcısı ayakkabılarınızı seçerken ne kadar dikkat ediyorsunuz... Son yıllarda modanın en gözde aksesuarı haline gelen yüksek topuklu ayakkabıları şık olmak için giyerken ayak sağlığınızdan olmayın.

        2

        Ayağın dar ayakkabının içinde sıkışarak ileri derecede şekil bozukluğuna uğraması, Halluks valgus hastalığı olarak biliniyor. “Halluks valgus’un en sık rastlanan sebebi ayağa uygun olmayan, ayak başparmağını doğal olmayan bir pozisyonda sıkan, özellikle dar, sivri burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesidir.”

        3

        Dr. Nazmi Korkut Kasapbaşı, yüksek topuklu ve sivri burunlu dar ayakkabıların giyilmesi sonucunda kadınlarda çarpık başparmak ve baş parmakta kemik çıkıntısının (Halluk Valgus) oluştuğunu belirterek, "40 yaş altı bayanlar ayakkabı seçerken genellikle modaya ve ayakkabının şekline önem veriyorlar. Sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih ediyorlar.

        4

        40 yaş üzerinde ise genelde geçmişte giyilen yanlış ayakkabılar sonucu ayak sorunları ortaya çıkmaya başladığı için ayakkabı seçiminde görünüşten ziyade rahatlık ön plana çıkmaktadır. Burada yapılması gereken ayak sağlığımız için kendi ayağımızı tanıyıp, ayak şeklimize göre ayakkabı seçimidir. Halluks Valgus (kemik çıkıntısı) oluşmasını istemiyorsak yuvarlak burunlu ve 2.5-3.5 cm. topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacaktır" diye konuştu.

        5

        "AYAKLAR YAŞ İLERLEDİKÇE ŞEKİL DEĞİŞTİRİR"
        Ayak başparmağının ayağa birleştiği bölüm, ayağın normal profilinin dışına taşarak, bunyon denilen çıkıntıyı yaptığını söyleyen Dr. Nazmi Korkut Kasapbaşı, kadınların başını ağrıtan bunyon yani çarpık başparmak, ayakta kemik çıkıntısını şöyle anlattı: "Bu durum Latincede Halluks Valgus (çarpık başparmak )olarak isimlendirilir. Bunyon sürekli sürtünmeye maruz kaldığı için, bu bölgedeki deri zamanla kalınlaşabilir.

        6

        Ortopedi doktorları tarafından sıklıkla karşılaşılan bu problem çoğu zaman hastalarda kozmetik olarak rahatsızlık oluşturur. Ayrıca kişiye ağrı veriyorsa tedavi edilmesi gerekli bir hal almaktadır. Ayaklarımız yaşımız arttıkça şekil değiştirir. Özellikle ayak tarak kemiklerimizi bir arada tutan bağlar hamilelik sırasında hormonların etkisiyle veya yaşla beraber gevşer ve bu bölgenin daha da genişlemesine ve ayakta yayılmaya sebep olur. Bu oluşumda ailesel (genetik) özelliklerin de büyük etkisi vardır."

        7

        "KADINLAR ARASINDA ÇOK YAYGIN"
        "Bu hafif ancak yaygın sorun kadınlarda daha sık görülür" diyen Dr.Nazmi Korkut Kasapbaşı, sözlerine şöyle devam etti: "Bazı kişiler genetik olarak bunyona eğilimli olsa da, daha çok yüksek topuklu ve sivri burunlu dar ayakkabıların giyilmesi sonucu görülme sıklığı artar. Bu tür ayakkabılar giyildiğinde vücudun tüm yükü, aslında ilk karşılanması gereken yer olan topuktan ayak başparmağı ile tarak kemiklerinin eklemleştiği bölgeye kayar.

        8

        Sivri burun nedeni ile de başparmak dışa açılanmaya zorlanır. Böylece bölgedeki bağlar aşırı basınç ve dışa zorlanmaya maruz kalırlar. Uzun süre devam eden bu tür etkiler genetik olarak eğilimli olanlarda daha çok görülmek üzere Halluks Valgus deformitesinin gelişmesine neden olabilir. Halluks Valgus'un ayakta şekil bozukluğuna yol açan bir hastalıktır. Tıbbi tedavi ancak kişiye ağrı verdiğinde veya ayakkabı giymesine engel olduğunda akla gelir."

        9

        "AYAK AĞRISINI ÖNEMSEYİN"
        Dr.Nazmi Korkut Kasapbaşı, ayak başparmağında bir çıkıntı veya ağrı olmaya başladığının sezildiği anda yapılması gereken ilk şeyin rahat ayakkabı ya da spor ayakkabıya geçmek olduğunu söyledi. Dr.Kasapbaşı, "Kişilere genelde önerilen parmak arası slikon makara kullanımı ağrıyı azaltmakta yararlıdır; Yine önerilen diğer bir cihaz olan “gece ateli”nin ise kullanması çok zordur ve hastalar tarafından genellikle terk edilmektedir. Yapılan çalışmalar adı geçen her iki yöntemin de Halluks Valgus oluşması veya ilerlemesini önlemede bir faydasının olmadığını göstermiştir" dedi.

        10

        TEDAVİ SEÇENEKLERİ
        Halluks Valgus'un bir şekil bozukluğu olduğunu belirten Dr.Nazmi Korkut Kasapbaşı, bunun ancak yapılacak bir operasyonla düzeltilebileceğini söyledi. "Cerrahi müdahale gerekliliği kişinin ayakkabı giyemeyecek kadar bozuk şekilli bir ayağa sahip olması veya şekil bozukluğu çok fazla olmasa bile ayak ağrısının dayanılmaz olması durumunda ortaya çıkar. Genellikle tek başına başparmağa müdahale ile birlikte problemli olan 2. ve 3. parmağa da müdahale gerekmektedir" dedi.

        11

        İYİLEŞME SÜRESİ 4-6 HAFTA
        Ortalama iyileşme süresinin 4-6 hafta olduğunu ifade eden Dr. Kasapbaşı, "Ancak günlük hayata ve spora dönüş süresi 2-3 ay arasında değişmektedir. Günümüzde ortopedi uzmanlarınca uygulanan etkili ameliyat teknikleri ve ameliyat sonrası dönemde kullanılmaya başlanan, kişinin daha ilk günden ayak üzerine yüklenmesine izin veren özel ayakkabılar ve botların kullanılması ile beraber Halluks Valgus cerrahisinde çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Eğer sadece parmaklara yönelik bir operasyon yapıldı ise verilecek özel bir ayakkabı ile hemen basabilirsiniz. Tarak kemiklerine de müdahale edildi ise yaklaşık 3 hafta kadar basmanız sakıncalıdır" diye konuştu.

        12

        HALLUKS VALGUS'TAN KORUNMA YOLLARI
        Yanlış ayakkabı giyimi Halluks Valgus oluşumunda en önemli etkendir. Eğer ailesel yatkınlık yanlış ayakkabı giyimi ile birleşirse ayakta halluks valgus gelişimi kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle ayaktaki şekil bozukluklarından korunmanın en iyi yolu ayak giyimimize dikkat etmektir.

        13

        Ülkemizde özellikle 40 yaş altı bayanlar ayakkabı seçerken genellikle modaya ve ayakkabının şekline önem vermekte ve sert, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıları tercih etmektedirler. 40 yaş üzerinde ise genelde geçmişte giyilen yanlış ayakkabılar sonucu ayak sorunları ortaya çıkmaya başladığı için ayakkabı seçiminde görünüşten ziyade rahatlık ön plana çıkmaktadır. Burada yapılması gereken ayak sağlığımız için kendi ayağımızı tanıyıp, ayak şeklimize göre ayakkabı seçimidir. Halluks valgus oluşmasını istemiyorsak yuvarlak burunlu ve 2.5-3.5 cm. topuklu ayakkabıların seçilmesi uygun olacaktır.

        14

        Eğer ayak başparmağımızda bir çıkıntı veya ağrı olmaya başladığını sezersek yapılması gereken rahat ayakkabı veya spor ayakkabıya geçmektir. Kişilere genelde önerilen parmak arası slikon makara kullanımı ağrıyı azaltmakta yararlıdır; yine önerilen diğer bir cihaz olan gece ateli'nin ise kullanması çok zordur ve hastalar tarafından genellikle terk edilmektedir. Yapılan çalışmalar adı geçen her iki yöntemin de halluks valgus oluşması veya ilerlemesini önlemede bir faydasının olmadığını göstermiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ