Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Kanserden korunmak için altın öneriler, kanserden korunmak için, kansere karşı önlem, Uzm. Dyt. Merve Yüksek, Prof. Dr. Şeref Kömürcü | Sağlık Haberleri
        1

        Uzm. Dyt. Merve Yüksek, kanserden korunmak için beslenmenin önemini şöyle sıralıyor:

        Fazla et tüketimi kanser riskini artırıyor


        Beslenme miktarda hayvansal protein alımı kansere yol açmakta, mide ve kolorektal kanser riskini artırmaktadır. Bunun yerine alternatif protein kaynakları olan balık, tavuk ve az yağlı süt ürünleri tercih edilmelidir. Etin çok yüksek sıcaklıkta ızgara üzerinde, aleve çok yakın tu­tularak pişirilmesi sırasında kanserojen maddeler oluşabilir. Bu yüzden haşlama, fırında ve buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Nitrit, nitrat gibi katkı maddeleri içeren sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerden uzak durulmalıdır.

        2

        Et yemekleri C vitamini eşliğinde tüketilmeli

        Et yemekleri ile birlikte C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi demir emilimi için önemlidir. C vitamini en fazla taze sebze ve meyvelerde bulunur. En çok C vi­tamini içeren besinler; kuşburnu, çilek, ahududu, brokoli, brüksel lahanası, maydanoz, tere, roka, karnabahar, yeşil sivri biber, turunçgiller, domatestir. C vitamini vücuda alınan kanserojenleri etkisiz hale getirir. Eti sebze yemekleri içinde kullanmak da oldukça sağlıklı bir tercih olacaktır.

        3

        Kanserden korunmanın kilit noktası renkli sebzeler ve meyveler

        Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir. Ispanak, karalahana, brokoli, pazı, marul gibi koyu yeşil; domates, pancar, nar gibi koyu kırmızı; havuç, bal kabağı, kayısı gibi koyu sarı-turuncu; kırmızı lahana, patlıcan gibi mavi-mor; sarımsak, soğan gibi beyaz sebzeler ve meyvelerle beslenilmelidir. İşlenmiş tahıl ürünleri yerine tam buğday, çavdar, yulaf tercih edilmelidir. Bol posalı ve renkli beslenmek kansere karşı koruyucu beslenmenin kilit noktalarındandır.

        4

        Aşırı kilolu kişilerin kanser riski zayıflara göre daha yüksek

        Şeker ve yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Besinlerle alınan enerjinin, gereksinimin üzerinde olması, vücutta yağ biriktirerek şişmanlığa neden olmaktadır. Şişman bireylerde kansere yakalanma riski, olması gereken ağırlığa sahip bireylere göre daha yüksek oranda görülmektedir. Aşırı kilolar başta meme kanseri olmak üzere; kalın bağırsak, rahim, yemek borusu, böbrek, pankreas, prostat ve yumurtalık kanseri ile çok yakın ilişkilidir.

        5

        Her gün en az 30 dakika egzersiz yapanlar…

        Fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşam üzerinde hayati önemi vardır. Günlük egzersiz ile hem vücut ağırlığı kontrolü sağlanmakta hem de kanser riski belirgin olarak azalmaktadır. Her gün düzenli olarak en az 30 dakika egzersiz yapanlarda; meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülmektedir.

        6

        E vitamini toksik maddelerle; B vitamini stresle savaşıyor

        Sigara, alkol ve stres kansere yol açan etmenler arasındadır. E vitamininden zengin besinler güçlü birer antioksidandır ve bazı toksik maddelerin etkilerini azaltır. E vitamini, başta bitkisel yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, özü alınma­mış tahıllar, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, kuru baklagiller olmak üzere çeşitli yiyeceklerde bulunur.

        7

        Stresi azaltmak için de B vitamini ve Omega 3 açısından zengin besinler tüketilmelidir. Her gün tam tahıl ürünlerinin sofrada yer alması ve haftada birkaç defa balık yenilmesine özen gösterilmelidir.

        8

        Kanser tedavisinde etkili gıdalar

        Kanserden korunmak için vitamin ve mineral içeriği yüksek doğal gıdalar tercih edilmelidir. Kırmızı pancar, havuç, kırmızıbiber, kırmızı lahana ve ısırgan gibi zengin mineral yapısına sahip gıdaların kanser tedavisinde etkilidir. A vitaminden zengin yeşil-sarı sebzeler ve meyveler, kanserojen maddelerin etkisini azaltır. Çinkonun en zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir.

        9

        Kanser tedavisinde etkili gıdalar

        Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini artırır ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur. En çok su ürünlerinde ve kepeği ayrılmamış tahıl ürün­lerinde bulunan selenyumun, yeterli miktarda tüketimi önemlidir. İyot eksikliği tiroit bezinde kanser oluşturma riskini artırabilir.

        10

        İyotun en iyi kaynağı iyotlu tuzdur. Kemik ve kalın bağırsak kanseri riskini azaltan kalsiyumun en iyi kaynağı süt, yoğurt, peynir, dondurma, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerdir. Ayrıca brokoli, zencefil, zerdeçal ve üzüm çekirdeğinin de kansere karşı koruyucu görev gördüğü bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

        11

        Kanserden korunmak için sofranızda mutlaka bulunması gereken besinler

        Bezelye, pırasa, taze fasulye, ıspanak, karnabahar, brokoli, kırmızı lahana, kara lahana, yeşil lahana, pazı, turp, dereotu, soğan, sarımsak, domates, biber, ısırgan otu, keten tohumu, kimyon, soya filizi, karadut, kızılcık, kayısı, kiraz, vişne, ananas, kırmızı-kara üzüm, mandalina, portakal, limon, greyfurt, avokado, mürdüm eriği, kuş üzümü, kuş konmaz ve şalgam.

        12

        Prof. Dr. Şeref Kömürcü ise, kansere karşı korunmak için şu önerilerde bulunuyor:

        Çevresel faktörlere dikkat edin

        Kanser, vücudun bir ya da birden çok organ veya bölgesini etkileyen 200’den fazla hastalık grubunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Belirli bir doku veya organdaki hasarlı hücrelerin kontrolsüz bir biçimde üreyerek bir kitle veya tümör oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır. Genetik yapıdan çevresel faktörlere kadar birçok etkenin kanser gelişiminde rolü vardır. Bunlardan en önemli ve önlenebilir olanları çevresel faktörlerdir. Bu etkenler vücuttaki normal hücre programını bozarak kanser gelişimine yol açabilirler.

        13

        Belirtilerin erken fark edilmesi tedavi şansını artırıyor

        Türkiye’de en sık görülen kanserlerin önemli bölümü etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı tarama yaklaşımları ile erken fark edilebilmektedir. Örneğin, meme kanseri için memede kitle, rahim ağzı kanseri için cinsel ilişki sonrası kanama, kalın bağırsak kanseri için dışkıda kan, cilt kanseri için deride şekil veya renk değiştiren cilt lekeleri, gırtlak kanseri için iki haftayı geçen ses kısıklığı erken uyarıcı belirtilerdir. Toplumun bu bulgular için duyarlı olmasıyla ilgili kanserlerin erken tanınması ve tam olarak tedavi edilmesi mümkün olabilmektedir.

        14

        Beslenme tarzınızı değiştirerek kanser riskini azaltın

        Kanserin önlenmesindeki en önemli iki konu, sağlıklı besinlerin seçimi ve sigara gibi kanserojenlerden uzak durmaktır. Son çalışmalar; sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde %40’lara varan bir azalma sağlanabileceğini göstermektedir. Bu da, her yıl dünyadaki 3-4 milyon yeni kanser vakasının önlenmesi anlamına gelmektedir. Besinler, iyi ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan vitamin, mineral ve lifleri; aynı zamanda koruyucu etkileri olan ve antioksidanlar olarak bilinen biyoaktif molekülleri içerirler. Bunlar vücudu kanser dahil birçok ciddi hastalığa karşı korurlar.

        15

        Kanserden korunmak için bu önerileri dikkate alın:

        1- İdeal kilonuzu korumaya çalışın. Bu amaçla, fazla şeker tüketmeyin.

        2- Tek yönlü beslenmeden kaçının. Gün içinde tüm besin gruplarından uygun miktarlarda tüketin.

        3- Kanserden korunmada posa alımının önemini unutmayın. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edin.

        16

        Kanserden korunmak için bu önerileri dikkate alın:

        4- Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edin. Tütsülenmiş gıdalardan uzak durun.

        5- Sigara içmeyin ve içilen ortamlarda bulunmayın.

        6- Hareketsizlikten kaçının, günlük fiziksel aktivitelerinizi artırmaya özen gösterin.

        17

        Kanserden korunmak için bu önerileri dikkate alın:

        7- Çay ve kahve tüketimini azaltın. Günde 2-2,5 litre su tüketin.

        8- Aşırı alkol alımından uzak durun.

        9- Haftada 2 veya 3 kez antioksidan içeriği yüksek besinleri ve Omega 3 yağ asidi içeren balığı sofranızdan eksik etmeyin. Brokoli, karnabahar, lahana gibi antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketim sıklığını artırın.

        10- Günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaya çalışın. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırın.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ