Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Türkiye robotik cerrahide lider, Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Ali Rıza Kural, robotik cerrahi, çift konsollu robot | Sağlık Haberleri

        Cerrahinin geldiği en üst nokta olarak kabul edilen robotik cerrahi, dünyada ve Türkiye'de pek çok ameliyatta başarı ile uygulanıyor. Türkiye'de kamu ve özel hastanelerde, yaklaşık 30 Da Vinci robotik cerrahi sistemi bulunuyor.

        Üroloji başta olmak üzere, kadın hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi, kalp ve göğüs cerrahisi gibi branşlarda önemli ameliyatlar gerçekleştiriliyor. Robotik sisteme de, her geçen gün hem hastalara hem de cerrrahlara daha fazla avantaj sağlayabilmesi için yeni özellikler ekleniyor. Bu özellikerden biri de çift konsol sistemi.

        Bu sistem hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural; çift konsollu robotu bir buçuk yıldır kullandıklarını kaydetti: ''Çift konsollu robotta iki cerrah iki ayrı konsola oturuyorlar ama ikisi de ameliyat sahasındaki 3 boyutlu aynı görüntüyü görüyorlar. Bu, hem ameliyat alanındaki anatomiyi paylaşmak açısından hastaya yarar sağlamakta, hem de eğitim açısından robotik cerrahiye yeni başlayan cerrah için de ciddi avantaj oluşturmakta. Çift konsollu sistemi, şoför sürücü eğitimine veya pilot eğitimine benzetebiliriz. Gerektiğinde eğitim veren kişi tuşlara basmak suretiyle tüm aletlerin kontrolünü saniyeler içerisinde kendi eline alabilir ve tekrar eğitim gören cerraha geri verebilir. Çift konsol yokluğunda yeni bir cerrahı eğitirken ameliyatın seyrini iki boyutlu ekrandan izliyorduk. İki boyutlu ekrandan görme ile 3 boyut aynı şey değil kesinlikle. İki cerrah da ameliyat sahasını üç boyutlu görünce yardımlaşma, paylaşım çok daha iyi olduğu gibi eğitim yapılıyorsa kalitesi de çok daha iyi olmaktadır. ''

        Prof. Dr. Kural, ameliyat esnasında başka bir cerrahın yardım etmesininin önemli olduğunu vurgulayarak, robotik cerrahinin katkısını şu şekilde açıkladı: ''Ameliyat esnasında bir başka cerrahın size yardım etmesi önemli. Robotik cerrahide zaten hasta başında yardım eden bir cerrah var. Onun dışında konsol başında başka bir cerrah daha yardım etmiş oluyor. En önemli katkısı, anatomik bilgileri iki cerrahın da aynı anda paylaşıp, ameliyatın yönünü değiştirmede veya ameliyatın seyrine birlikte karar verme imkanını sağlaması. Yani iki deneyimli cerrahın ameliyat yaptığını düşünün, birinin farketmediğini diğeri görebilir ve bu durum ameliyatın daha başarılı olmasını sağlar.''

        Çift konsol sisteminin ek bir maliyet getirdiğine de değinen Prof. Dr. Kural, bu durum nedeniyle az merkezde kullanıldığını belirtti.

        TÜRKİYE ROBOTİK CERRAHİDE, ORTADOĞU VE DOĞU AVRUPA'DA LİDER

        Türkiye'deki cerrahların robotik cerrahi ile ilgili tecrübelerinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Kural, ayrıca çevre ülkelere eğitim verdiklerini de kaydederek, ''Gerçekten robotik cerrahi ilerledi türkiye'de robot sayısı da arttı. Şu anda ülkemizde 30 sistem mevcut. Ortadoğu'da ve Doğu Avrupa'da Türkiye bu konuda lider. Biz Yunanistan, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelere gidip oralardaki meslektaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Ayrıca deneyimli diğer merkezler de başka ülkelerdeki programların eğitimine katkı veriyorlar'' dedi.

        Prof. Dr. Kural, ''Biz toplam bin 300 ameliyat gerçekleştirdik. Bunun bin 100'ü prostat kanseri ameliyatı, 120'si de böbrek kanserine yönelik yaptığımız operasyonlar. Hastaya ait çok özel koşullar dışında hemen hemen tüm prostat kanseri ameliyatlarını robotik cerrahi ile yapıyoruz.'' sözleriyle robotik ameliyat sayısının her geçen gün arttığını vurduladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ