Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mutlu bebek demek mutlu yarınlar demek hiç kuşkusuz. | Sağlık Haberleri

        Sema EREREN / HT CUMARTESİ

        Bebeğim mutlu olsun” demekle iş bitmiyor. Prof. Dr. Hilal Mocan, mutlu bebekler için gebelik öncesinin de hesaba katılması gerektiğini anlatıyor. Mocan’a göre anne, gebelikten önce sağlıklıysa, iyi beslendiyse özellikle ergenlik döneminde iyi spor yaptıysa o kadar sağlıklı bir gebelik geçirir. Peki ya hamile kalınca... Mocan, doğum ve sonrasını ise şöyle anlatıyor: Hamileliğin birinci gününden itibaren annenin kendine dikkat etmesi mühim. Anne adayı iyi beslenmeli, stressiz bir ortamda mutlu olmalı, iyi uyumalı, vücudu ve bebeği için gerekli vitaminleri ve tamamlayıcı maddeleri doktor gözetiminde almalı, formuna dikkat etmeli. Çünkü bebekler daha karnındayken annenin ruhsal durumunu hissediyor. Annenin mutlu olduğunu ya da huzursuzluğunu algılıyor. Onun için annenin çevresindekiler de annenin mutluluğunu artıracak davranışlarda bulunmalı. Anne adayına huzur verilmeli.

        MÜMKÜNSE NORMAL DOĞUM

        Anne bebeğini sağlığı nedeniyle aksi gerekmediği sürece normal yolla doğurmalı. Normal yolla doğum yapan bir annenin bebeğinde bağışıklık sistemi daha iyi yapılanır. Çünkü bağışıklık sisteminin temel organı olan bağırsakların faydalı bakteriden oluşan flora yapısı hızla doğum sırasında oluşur. Bir diğer durum da bebeğin ciğerindeki sıvının emilmesi... Bebeğin doğum sonunda akciğer fonksiyonları ve solunum bakımından daha iyi bir noktada olmasını sağlıyor.

        DOĞUMDAN SONRA İLK 30 DAKİKA

        Anne, bebeğini doğurduktan sonra ilk 30 dakika içinde mutlaka göğsüne almalı. Eğer bebek hastanede doğduysa bunu doktor ya da hemşire yapmalı. İlk 30 dakikada bebek çıplak olarak annenin göğsüne konursa annenin sütü daha bol gelir ve anneyle bebek arasındaki iletişim çok erken başlar.

        ANNE BEBEKLE BAŞ BAŞA KALDIĞINDA NE YAPMALI?

        Anne bebeğini ne kadar kucaklarsa, ne kadar sık emzirirse o kadar iyi. Bebeğin karnının tok, altının temiz olduğuna dikkat etmek mutlu bebek için atılacak önemli adımlardan. Özellikle ilk 40 gün içinde annenin bebeğiyle ten temasını artırması, onu sık sık beslemesi, okşaması ve ona sevgi sözcükleri söylemesi gerekir.

        KUCAK BEBEĞİ OLSUN!

        Artık bebeklerin kucak bebeği olmasını, okşanmasını, kucakta dolaştırılmasını ve bebekle annenin mümkün olduğu kadar sık konuşmasını istiyoruz. “Bebek bu, anlamaz” demeyin. Bir bebek için en güzel müzik, annesinin sesinden duyduğu ninnidir.

        SAKİN ORTAM MUTLU ETMEZ

        Bebeklerin mutlu olmaları için çok sakin bir ortamda büyütülmelerine gerek yok. Bebek normal bir yaşam ortamında olmalı. Bebek anne karnındayken de ‘beyaz gürültü’ denilen birtakım sesleri duyarak gebelik sürecini tamamladığı için, bu sesleri duymasında bir mahzur yok. Annenin bebeğini sevgi ortamında büyütmesinin dışında bebeğin gaz ve pişik gibi sorunları söz konusu olabileceğinden bunlar da yakından takip edilmeli.

        GÖBEK BAKIMI ÇOK MÜHİM

        Göbek kordonu düşene kadar ve düştükten sonra belli bir süre, enfeksiyonun giriş kapısı olarak algılanır. Önceden antiseptik solüsyonlar ve alkol, bebeğin göbeğini kurutmak için kullanılıyordu artık bunlara gerek kalmadı. Islatılmadan göbeğin enfekte olmayacağı ve temiz bir şekilde kuruyup düşeceği görüşü hâkim. Bu nedenle artık bebeklerin mümkünse göbek bağını açıkta bırakacak şekilde bir bezle yeni doğan dönemlerini geçirmelerini istiyoruz. Sağlıklı bir şekilde göbek bağı kurusun ve mikrop kapmasın diye... Bezde göbek oyuntusu yoksa göbeğin kuru kalması için bezi kıvırmak zorunda kalırız bu da tercih ettiğimiz bir yol değil.

        22.00-03.00 UYKUSUNA DİKKAT!

        Bebeğin uykusu da mutluluğu için çok önemli. Aslında hem bebeğin hem de annenin uykusu önemli. Yeni doğan bebeklerin uyku süresi oldukça uzun olup 16.5 saat18.5 saat arasındadır. Gece uykularının süresi bebek büyüdükçe artar. 22.00-03.00 arasındaki saatlerde büyüme hormonu salgılandığından bu saatlerdeki uyku çok önemli.

        MASAJ OLMAZSA OLMAZ

        Başlangıçta bebeğe masaj olarak yapılan dokunma hareketlerinin daha sonra spor şeklini almasını istiyoruz. Bebeklere masaj yapmak hem onların dolaşımlarını hızlandırıyor, kaslarının, kemiklerinin daha iyi gelişmesini sağlıyor hem de gaz ve kolik sorununun çözülmesine yardımcı olarak bebeği rahatlatıyor. Özellikle 4. aydan sonra basit egzersiz hareketlerinin yapılması bebeğin gelişimi için önemli.

        SÜREKLİ ODASINI TOPLAMAYIN

        Bebek herhangi bir şeyin yerini değiştirdiği zaman hemen arkasından toplanması doğru değil. Bebeğin çok titiz olmasını büyüme sürecinde de istemiyoruz. Özellikle ilk 6 aylık süreçte bebek anne odasında kalsın ki etkileşimleri daha iyi olsun ve emzirmesi de kolay olsun. Ama daha sonra odasına geçmesini istiyoruz.

        ONUNLA OYUN OYNAYIN

        Bebek büyüdükçe oyuncakların çeşidi de artar. Çocuğun annesiyle, babasıyla ya da aile büyükleriyle oyun oynaması mutluluğunu ve konuşma performansını artırır, dikkat süresini uzatır. Anne-baba çalışıyor olsa da her gün belirli bir süreyi birlikte geçirmeli ve çocukla birlikte oyunlar oynamalı.

        6. AYIN SONUNA KADAR SADECE ANNE SÜTÜ

        Bebek, 6. ayın sonuna kadar sadece anne sütü almalı. 6. aydan sonra uygun bir program çerçevesinde tamamlayıcı besinler almalı. Unutulmamalı ki bebek yeterli beslenmezse sarılık riski artar, bağışıklık sistemi yeteri kadar güçlenmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ