“4 saatte bir insan ölüyor"
Organ nakli cilt kanserine yol açıyor mu? Prof. Dr. Alper Demirbaş, değerlendirdi
ABD'nin John Hopkins Üniversitesi'nden bilim adamları, ülkede 1987-2010'da organ nakli yapılan 14 bin hastanın sağlık verilerini inceledi. AA’nın haberine göre; araştırma, organ nakli yapılan hastaların cilt kanserine yakalanma riskinin yapılmayanlardan 2 kat fazla olduğunu ortaya koydu. Ayrıca araştırmada organ nakli yapılanların cilt kanserinden ölme riskinin 3 kat fazla olduğu da ortaya çıktı.
ERKEN TEŞHİS İÇİN DOKTOR KONTROLÜ ŞART!
Aradaki ilişkinin sebebi henüz bilinmese de bilim adamları, nakilden sonra organ reddini engellemek amacıyla bağışıklık sistemini zayıflatmak için verilen ilaçların hastanın güneşin zararlı etkilerine daha
fazla maruz kalmasına yol açıyor olabileceğini kaydetti. Bilim adamları, organ nakli yapılanların güneş kremi sürmeye özen göstermeleri ve erken teşhisi mümkün kılmak amacıyla sık sık kontrol için doktora gitmeleri konusunda uyardı.
“BU GERÇEK 40 YILDIR BİLİNİYOR”
Özel bir hastanede görev yapan Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ise, "Organ nakli cilt kanserine yol açabilir" haberlerine ithafen şunları söyledi: “Bu doğrudur ama 40 yıldır bilinen bir şeydir. Nakil olmayan hastaların yaşam süreleri 5 kat kısadır. O nedenle göz ardı edilebilecek küçük bir orandır. Biz her 4 saatte bir insanımızı organ nakli yapamadığımız için kaybediyoruz.”