Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Göz seğirmesi neden olur? | Sağlık Haberleri

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Göz seğirmesi kuşkusuz herkesin başına gelmiştir... Bu konuda yalnız değilsiniz... Peki, göz kapağı seğirmesi neden olur ve hangi durumda bir doktora gitmelisiniz... Mayo Clinic'ten Optometrist Muriel Schornack ve Dr. Payal Patel, göz seğirmesiyle ilgili şunları söyledi:

        "Çoğu zaman sinir bozucu olan göz seyirmesi, genelde önemsiz bir şeydir ama görmede bulanıklık oluyorsa ve göz seyirmesi devamlı oluyorsa bu nörolojik bir rahatsızlık olabilir bu nedenle bir göz doktoruna başvurmalısınız. Ama ara sıra göz kapağının seğirmesi endişelenecek bir şey olmadığı anlamına gelir.

        Göz kasının ani, izole, istemsiz seğirmesi; çoğu zaman fazla uzun sürmez ve sonunda kendi başına biter."

        REKLAM

        GERÇEKTEN ÇOK YORGUNSANIZ YA DA STRESLİYSENİZ GÖZÜNÜZ SEĞRİR

        Optometrist Muriel Schornack, göz kapağı seğirmesinin stres ve yorgunlukla olduğunu söylüyor. Ayrıca egzersiz sonrası ya da göz yorgunluğu yaşadığınızda, uzun süre kafein ve sigara tüketildiğinde de oldukça yaygın görülüyor. Bunun yok edilmesi için göz kapağı kasının rahatlatılması gerekir. Yani mümkün olduğunda gözlerinizi kapatmalısınız.

        Dr. Payal Patel, gözünüzün üstüne buz torbası koyabileceğinizi söylüyor.

        Patel, şunları öneriyor: "Soğuk, kan damarlarını daraltır ve bölgeye kan akışını azaltır. Bu seğirmeyi durdurmayı garanti etmez ama en azından onu yavaşlatır. Dr. Patel, “Eğer göz seğirmesi alın ya da kulaklarda titremeye neden olursa muhakkak bir hekime gidip, muayene olmalısınız."

        REKLAM

        Uzun süren göz seğirmeleri, kan ve dejeneratik kas hastalıkları, kafaiçi tümör ya da sinir sistemini ilgilendiren bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu nedenle inatçı ve çok aşırı göz seğirmeleri meydana geldiğinde bir hekime görünmelisiniz.

        GÖZ SEĞİRMESİ BU KEZ HAYIR OLMAYABİLİR

        Halk arasında 'sağ göz seğirdiğinde hayra, sol göz seğirdiğinde şere yorun' denilir, oysa uzmanlara göre gözünüzün sık sık seğirmesi gizli astigmat, miyop veya hipermetropun habercisi olabilir. Eğer gözlük takıyorsanız seyirme, göz numaranızın arttığına işaret edebilir.

        BU BELİRTİLER VARSA MUTLAKA DOKTORA GİDİN!

        Göz seğirmesinin ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Op. Dr. Yetgin Özgan ise, göz seğirmesi uzun süre devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse, yüzün diğer bölümlerinde kasılmalar da birlikte olursa, gözde şişlik, kızarıklık veya çapaklanma varsa, seyirme göz kırpıştırma yani gözü tamamen kapatan bir şekil alırsa, göz kapağında düşüklük olması halinde acilen doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.

        GÖZ SEĞİRMESİNE KARŞI GÖZÜNÜZE MASAJ YAPIN!

        Uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmenin, mümkün olduğunca bilgisayar kullanımını azaltmanın, evde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmaları tercih etmenin göz yorgunluğuna bağlı göz seyirmelerini azaltmaya yardımcı olacağını belirten Op. Dr. Özgan, bunun yanı sıra geceleri göz kapağına nemlendirici sürüp hafif hafif kapak cildini yüz kemiğine doğru bastırarak masaj yapmanın faydalı olacağını kaydetti.

        KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

        Kişinin göz seğirmesi tedaviye rağmen geçmiyorsa mutlaka nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli. Amerika'da yapılan bir araştırmada, yüz seğirmelerinin kadınlarda yüzde 14.5, erkeklerde ise yüzde 7.4 olarak görüldüğü belirtildi. Diğer birçok nörolojik rahatsızlıklar gibi bu rahatsızlık da en çok kadınları vuruyor.

        GÖZ SEĞİRMELERİNE BOTOKS TEDAVİSİ

        Göz seğirmelerinin botoks enjeksiyonları ile tedavi edilebildiğini ifade eden Dr. Cüneyt Karaarslan, "Özellikle çocuklarda ailenin ilgisini çekmek için başlayan tik, bir süre sonra kalıcı seğirmelere sebebiyet verebilir. Sorunun çözümü için botoks tedavisi uygulaması, çocukların yanı sıra orta yaş ve ileri ki yaş gurubundaki hastalar için de etkin yöntemdir. Fakat iyi bir araştırma yapmadan ve altta yatan gizli sebebi bulmadan bu uygulama yapılmamalıdır. Örneğin hastada kafa içi tümörü varsa ve biz seğirmeyi araştırmadan botoks yöntemi ile durdurduğumuzda, hastanın hastalığı öğrenme süresi uzamış olur. Aceleci davranmadan önce göz seğirmesinin altında yatan sebep iyi araştırılmalı ve bu durumun geçeceğine dair hasta rahatlatılmalıdır. Herhangi bir hastalık belirtisi bulunmuyorsa, botoks yöntemi ile hasta bu durumdan kurtarılabilir" açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ