Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Ürküten tablo! | Sağlık Haberleri

        Dünya üzerinde 22 milyondan fazla çocuğun, bebeklik döneminde yapılması gereken üçlü karma aşılara ulaşamadığı açıklandı.

        ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin ''Ölüm ve Hastalık Raporu'' ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ''Epidemiyolojik Raporu''na göre, 2011 yılında dünya üzerindeki çocukların yüzde 83'ü difteri, tetanos ve boğmacaya karşı aşılanıyor.

        DSÖ'nün yaklaşık 40 yıl önce başlatılan Genişletilmiş Aşılama Programı (GBP) çerçevesinde 2011 yılında aşılanan çocuk sayısının, 2009 ve 2010 yıllarına göre yükseldiği belirtildi. Programın başladığı 1974 yılında çocukların sadece yüzde 5'i, bu üç hastalığa karşı aşılanıyordu.

        İlk 12 aylık dönemde bebeklere karma aşı yapılmasının hayati önem arz ettiğine dikkati çeken uzmanlar, aşılanmayan çocuk sayısında son yıllarda kayda değer bir azalma olmasına karşın, çoğu az gelişmiş ülkelerde yaşayan 22 milyon çocuğun hala bu olanağa sahip olmadığını belirtti.

        Karma aşılara ulaşamayan çocukların yaklaşık yarısı, Hindistan, Endonezya ve Nijerya'da yaşıyor. Çocuk nüfusunun yoğun olduğu bu ülkelerdeki aşılama programlarının, aşı stokunun az olması ve kırsal kesimde yaşayan çocuklara ulaşılamaması gibi bölgesel nedenlerle gecikmeler gösterdiği biliniyor.

        ''KÜRESEL AŞILAMA EYLEM PLANI" BAŞLIYOR

        Bu yılki Dünya Sağlık Kurulu'na katılan sağlık bakanları, tüm dünyada mevcut aşılara daha adil erişimi 2020'ye kadar sağlamak ve bu sayede milyonlarca kişinin ölümünü önlemek için ''Küresel Aşılama Eylem Planı'' adı altında bir yol haritası hazırladı.

        Plana göre, yeni ve gelecek nesil aşılar için araştırmalara destek verilecek, aşılarla önlenebilecek hastalıkları daha hızlı kontrol altına alınacak ve bağışıklık sistemini güçlendirerek aşılama hedefleri karşılanacak.

        DSÖ'nün Bağışıklık, Aşılama ve Biyoloji Bölümü Başkanı Dr. Jean-Marie Okwo-Bele, adil ve iyi işleyen bir aşılama programının her ülkedeki sağlık hizmetlerinin önemli bir hedefi olduğunu vurguladı.

        Okwo-Bele, ''Yeni Küresel Aşılama Eylem Planı'nın ülkelerin sağlık sistemlerini güçlendirmeye destek vermesi sayesinde, aşılara küresel erişimi artırarak milyonlarca insanın hayatını kurtarabiliriz'' diye konuştu.

        DSÖ, aşılamalar sayesinde her yıl 2 ila 3 milyon çocuğun hayatta kaldığını belirtiyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ