Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Evde hemodiyaliz, yaşam kalitesini artırıyor | Sağlık Haberleri

        Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, evde uygulanan hemodiyaliz sayesinde hastalarının yaşam kalitesinin arttığı söyledi.

        Ok, Türkiye'de yaygın görülen hastalıklardan böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden birinin "şeker" ve "tansiyon" olduğunu belirtti.

        Hayati organlardan böbreğin hiç çalışmaması durumunda hastaları hayatta tutmanın tıbbın büyük bir başarısı olduğunu ifade eden Ok, şunları söyledi:

        "Dünyada böbrek yetmezliği olan hastaların büyük çoğunluğu hemodiyalizle tedavi ediliyor. Türkiye'de 50 bin civarında hemodiyaliz tedavisi gören hasta var. Standart hemodiyaliz tedavisinde haftada 3 kez diyalize girme zorunluluğu var. Bundan dolayı da hastalarda bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Diyalizden çıktıktan sonra 6-7 saatlik halsizlik dönemi nedeniyle hastanın neredeyse diyalize gittiği o günü tamamen kayboluyor. Bu sebeplerle oluşan tansiyon ve kalp probleminden dolayı hastanın birçok ilaç içmesi gerekiyor. Haftada 3 gün 4 saat diyalizle herşeyi tam düzeltemiyoruz. Bu nedenle hastalardan sıkı perhiz yapmalarını istiyoruz."

        Ok, hastaların yaşadığı sorunların çözümünün diyaliz süresini uzatmaktan geçtiğini dile getirdi. Haftada 24 saat esasına dayalı diyaliz yapıldığı taktirde problemlerin tümünün çözüldüğüne işaret eden Ok, "Aslında bütün dünyada diyalizler haftada 3 gün 4 saat yapılıyor. Ancak haftada 3 gün 8 saat esasına göre yapan merkezlerin sonuçlarına baktığımızda herşey çok daha mükemmel. Hastanın tansiyonu, kandaki fosfor oranı ve kan değerleri normal oluyor ve bunlar için de ilaç kullanmasına gerek kalmıyor. Ayrıca diyaliz sırasında ya da sonrasında halsizlik, tansiyon düşmesi, kramp gibi durumlar da görülmüyor" dedi.

        Böbrek hastalarına evde hemodiyaliz yöntemini öneren Ok, "Bu şekilde geceleri yapılan diyaliz sayesinde gündüzler tamamen serbest olan hastalarımız normal yaşamlarına devam ediyor. Ayrıca evde uygulanan hemodiyaliz sayesinde hastaların yaşam kalitesi de artıyor" şeklinde konuştu.

        "EKONOMİYE DE KATKI SAĞLAYACAK"

        Uygulamayla evine diyaliz makinesi kurulan hastanın kendi kendine hemodiyaliz yapabildiğini anlatan Ok, Türkiye'de evde diyalize bağlanan 200'e yakın hasta olduğunu anımsattı.

        Bu uygulamanın ekonomiye de katkı sağlayacağını dile getiren Ok, "Hastalar ilaç kullanmayacak, sağlıklı şekilde çalışma hayatına katılmış olacak. Önceden bakıma muhtaç olan hasta, bu tedavi yönteminden sonra kendi ev işlerinin yanı sıra ailesiyle de ilgilenebilecek" diye konuştu.

        Hastanın kendi bakımını kendisi yapamaması durumunda eğitimin, hastanın yakınına verildiğini dile getiren Ok, doktor ve hemşirelerin uygun görmesi halinde bütün hastaların bu uygulamadan faydalanabileceğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ