Siirt’te oklu kirpi görüldü!
Siirt'te nesli tükenme tehlikesi altında olan oklu kirpi görüntülendi. Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, avlanması yasak olan oklu kirpiyi vurmanın cezasının 5 bin TL olduğunu belirtti
Siirt kent merkezine 5 kilometre uzakta bulunan Ilısu Baraj gölü kıyısında piknik yapan vatandaşlar, oklu kirpiyi cep telefonu ile görüntüledi.
İHA'nın haberine göre Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nevzat Amcalar oklu kirpiye kesinlikle zarar verilmemesi konusunda vatandaşları uyardı.
VURMANIN CEZASI 5 BİN TL
Amcalar, nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğu için avlanması yasak olan oklu kirpiyi vurmanın cezasının 5 bin TL olduğunu söyledi.
"ETİNİN İLAÇ OLDUĞU SÖYLENİYOR"
Amcalar, “Oklu kirpiler doğal ortamlarında 18-20 yıl kadar yaşayabilirler. Vücutlarında çok yoğun olarak kılların farklılaşmasıyla oluşmuş dikenleri olması sebebiyle genel olarak kirpilerle karıştırılıyor olsalar da gerçekte akrabalıkları bile olmayan farklı iki türdürler. Halk arasında değişik inançlar var. Etinin ilaç olduğu söyleniyor. Oysa böyle bir şey yok. Bu tür hayvanları gördüğümüz zaman zarar vermememiz lazım. Bunların soyları tehlike altında.
Bu tür canlılar bizim biyolojik zenginliklerimizdir. Her bir canlı diğer bir canlının yaşam alanını etkiliyor. Bir canlıya zarar verdiğimizde 40’a yakın canlı zarar görür. Biyolojik zenginliklerimize zarar vermememiz lazım. Zaten birçok hayvanın türü tehlike altındadır. Çoğu da yok olmuş dünyada. Bizim bunlara sahip çıkmamız lazım. Biyokaçakçılığa ve kaçak avcılığa toplum olarak duyarlı olunması gerekiyor. Sahip olduğumuz bu zenginliği korumalı, zarar verilmesine izin vermemeliyiz” dedi.
YABAN HAYVANLARI İÇİN EN CİDDİ TEHDİT
Siirt’te yaban hayvanları için en önemli tehdit olan yasa dışı avcılık faaliyetleriyle mücadele çalışmalarına kararlılıkla devam edileceği bildirildi.