AYM'den Can Atalay için ikinci hak ihlali kararı
Anayasa Mahkemesi, oyçokluğuyla TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için ikinci kez hak ihlali kararı verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili dosyayı bugün ikinci kez görüştü.
25 Nisan 2022’de tutuklanan Can Atalay, milletvekili seçilmesinin ardından yargılamanın durmaması ve hakkında hüküm verilmesi nedeniyle AYM’ye başvurdu.
Atalay’ın avukatları, Anayasa'nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması gerektiğini vurguladı.
YARGITAY'DAN SUÇ DUYURUSU
AYM Can Atalay ile ilgili olarak hak ihlali kararı verdi ve dosyayı milletvekilinin tahliye edilmesi, yargılamanın durması için yerel mahkemeye gönderdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise Atalay için hüküm verildiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderilmesini kararlaştırdı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, hem karara uymadı hem de Türkiye'de ilk kez görülen bir karara imza atarak ihlal yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında ise suç duyurusunda bulundu.
YENİDEN BAŞVURU
Can Atalay’ın avukatları bu kez AYM kararına uyulmaması nedeniyle bir kez daha yüksek mahkemeye başvurdu. Başvuruyu inceleyen AYM birinci bölümü, oybirliğiyle dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.
Karar tekrar milletvekilinin tahliye edilmesi, yargılamanın durması için yerel mahkemeye gönderecek.
AYM'DEN CAN ATALAY KARARI AÇIKLAMASI
AYM açıkladığı "kısa karar"da hak ihlali kararı hakkında şu açıklamayı yaptı:
A. Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA OYBİRLİĞİYLE,
B. 1. Anayasa'nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE OYBİRLİĞİYLE,
2. Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve Anayasa'nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE OYÇOKLUĞUYLA,
C. Kararın bir örneğinin icra edilmemiş olan Anayasa Mahkemesinin Şerafettin Can Atalay (2) kararı ile eldeki başvuruya ilişkin Şerafettin Can Atalay (3) kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye (E.2021/178) GÖNDERİLMESİNE OYBİRLİĞİYLE,
D. Başvurucuya talebiyle bağlı kalınarak net 100.000 TL manevi tazminat ÖDENMESİNE OYBİRLİĞİYLE,
E. 2.220,60 TL harç ve 18.800 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 21.020,60 TL yargılama giderinin başvurucuya ÖDENMESİNE,
F. Ödemenin kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,
G. Kararın bir örneğinin bilgi için ve ilgileri nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisine, Adalet Bakanlığına ve Hâkimler ve Savcılar Kuruluna GÖNDERİLMESİNE 21/12/2023 tarihinde karar verildi.
ADALET BAKANI TUNÇ: KARARIN DEĞERLENDİRMESİNİ MAHKEMELER YAPACAKTIR
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararıyla ilgili, "Anayasanın 83., 14., 148., 148. Madde 4. Fıkrası tüm bunları değerlendirecek olan, olay mahkemenin önüne geldiğinde o mahkemeler değerlendirecektir. Bu maddelerin yorumlanması bakımından Anayasa Mahkememiz ve Yargıtayımız görüş farkı ortaya çıkmıştı. Bu yeni bir karar. Bu kararın değerlendirmesinin yine ilgili mahkemeler yapacaktır” dedi.
ÖZEL: BENİ UTANDIRIYOR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel, "Beni utandırıyor ama bu gündem birilerini utandırmıyor. Türkiye'yi mahcup edenlerin artık ders almaları gerekir. AYM saati doğru göstermiştir. Şüphesiz kararın uygulanması gerekir. Uygulanmadığı her dakika Türkiye’yi dünyaya rezil etmektir" dedi.
MHP'DEN İLK YORUM
MHP'li Feti Yıldız, Habertürk'ten Mahir Kılıç'a yaptığı ilk değerlendirmede, "Başka bir karar vermesini zaten beklemiyorduk. Heyet aynı taraf aynı... İhlal kararı verdi ancak bu kararı nereye gönderecek önemli olan o. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderirse 13. Ağır Ceza Mahkemesi de Yargıtay'a gönderecek. Yargıtay'ın aldığı karar da belli. Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bize göre çok yanlış" dedi.
TİP GENEL BAŞKANI BAŞ, CAN ATALAY’IN TAHLİYESİNİ İSTEDİ
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay için mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesine oy birliğiyle karar verildiğini söyledi.
Baş, "Can Atalay'ın cezaevinde tutulmasının hiçbir hukuki hükmü yoktu. An itibarıyla bu tescil edilmiş oldu. Derhal yapılması gereken şey Hatay milletvekilimizin tahliye edilmesi ve görevine başlamasının sağlanması. Bunun artık lamı cimi yok." dedi.
Baş, Anayasa Mahkemesinin kararına uyulmasını ve Can Atalay'ın bir an önce tahliye edilmesini istedi.