Son dakika haberi EYT teklifi Aralık'ta Meclis'e gelecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT için ilk kez tarih ve rakam verdi. Bilgin ''EYT teklifi Aralık'ta TBMM'ye gelecek. EYT 2023'te uygulanacak. Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1.5 milyon kişi var'' dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aralığın ilk haftasında toplanacağını kaydeden Bilgin "Enflasyonun karşısında reel ücreti gerileten etkiyi ortadan kaldıran bir asgari ücreti gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgi düzenleme aralık ayında TBMM'ye geliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2023 bütçesinin sunumunu yaptı, EYT için tarih verdi.
''YENİ YILDA UYGULANACAK''
Bilgin ''Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi inşallah aralık ayı içinde Meclise takdim edeceğiz. EYT ile ilgili yanlışlar var. Onları düzelterek başlayayım. Milyonlarca EYT’li var deniliyor. Rakamlar 5 milyondan 8 milyona kadar çıkıyor. Şu anda yaş şartını kaldırsak emekli olacak, prim gün sayısı ve hizmet yılı tutan 1.5 milyon insan var. Yeni yılda uygulanacaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılında uygulamaya konulacak Bugün Meclis'e getirilmesiyle daha sonra getirilmesi arasında hiçbir fark yoktur. 2023’de cumhuriyetin yüzüncü yılında bu sorun da çözülecektir. Bu sorunun bilinmeyen tarafı şudur, EYT’lilerin çoğu 4A’lıdır, SSK’lıdır. Onların da önemli bir kısmı, yüzde 87’si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı yüküyle karşı karşıya kalacaktır. Bütün tarafların görüşlerini değerlendirdik ama onların da yeni talepleri var. Kimse endişe etmesin. Bu sorun bu sene Meclis'te çözülmüş olarak gelecek." dedi.
“HEDEF, REEL ÜCRETLERDEKİ ERİMEYİ ENGELLEMEK”
Bakan Bilgin, enflasyonist ortamda ücret politikalarının önem kazandığını, ücret politikalarının esas hedefinin de reel ücretlerdeki erimeyi engellemek olduğunu söyledi. “Herkes şunu bilsin ki, Türkİye’nin emekçilerini enflasyon karşısında koruyacak sosyal devlet duyarlılığıyla işlerimizi sürdürüyoruz” diyen Bilgin, asgari ücret ve diğer ücret düzenlemeleri konusundaki ekonomik kriterin emeğin verimliliğiyle ücretler arasındaki ilişkiyi kurmak olduğunu belirtti. Bilgin, “Yoksa enflasyon -ücret sarmalı büyüyerek gider. Emeğin tahrip edilmesinin önüne geçmek esas hedeftir” dedi.
“32 ÇEŞİT SÖZLEŞMELİ TİPİ VAR”
Bilgin, kamuda sözleşmelilerin oldukça sorunlu bir iş ilişkisiyle çalıştıklarını, sözleşmelilerle ilgili çalışmayı önümüzdeki hafta veya en geç bu ay içinde Meclis’e getireceklerini söyledi. “İnanır mısınız, 32 çeşit sözleşmeli tipi var. Onları kadrolu hale getireceğiz” diyen Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet çok özel adamlara ihtiyaç duyabilir. Mesela Aziz Sancar’ı getireceksin. Oradaki özel sözleşmeyi anlayabiliriz. Ama 32 çeşit de olmaz.”
“AMASRA’DAKİ MADENİ KAPATAN MÜFETTİŞLERİMİZE AÇILAN TAZMİNAT DAVASI DEVAM EDİYOR”
Amasra’daki maden faciasına da değinen Vedat Bilgin, kazaların önlenebilmesi için madenlerdeki teknolojik dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Amasra’daki madenle ilgili müfettişlerin incelemesinin iki gün önce bittiğini belirten Bilgin, madende patlama olmadan önce bir havalandırma fanının 11 defa bozulduğunu, değerlerde farklılaşma olduğunu anlattı.
Böyle durumda işletmenin hemen işi durdurması gerektiğini kaydeden Bilgin, şöyle konuştu:
“Suçlamak için söylemiyorum. Bizim müfettişlerimizin tuttuğu raporlar da savcılığa intikal etti. Bilirkişi raporunda da bazı yanlışlar var. Uygulamada kurumsal bir örgütlenme sorunu var. (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı ) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünün kamuya ait madenlerde denetim yapma yetkisi yok. İdareye bağlı bir mekanizma var. İşletme Müdürü’ne bağlı güvenlik ve iş sağlığı müdürlüğü olmaz. Bir başka sorun daha var. Bütün işletmeler özel bir kuruluştan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti satın alır. Patronların bedelini ödediği iş sağlığı ve güvenliği mekanizması çalışır mı? Geçtiğimiz yıllarda uygulanmış, pratik faydasının olmadığı ortaya çıkmış… Müfettişler 2015 yılında bu madeni kapatmış. Her sene de ceza kesmiş. Yargıya götürmüş maden yargı kararıyla açılmış. Daha farklı bir şey de yapmışlar. Madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar. Tazminat davası devam ediyor. Biz bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarımızda ortaya koymuşuz.”