Motosikletli kuryeye çarpan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun aracı kusurlu bulundu
İstanbul Fatih'te, 30 Kasım'da yaşanan, Somali Cumhurbaşkanın oğlu Mohamed Hassan Shekh Mohamud'nun karıştığı kazada yaralanan motosikletli kurye 38 yaşındaki Yunus Emre Göçer hastanede hayatını kaybetti. Mohamud tutuklanmadı. Mohamud hakkında yurt dışı çıkış yasağı verildi. Kazada adli trafik bilirkişisinin raporu çıktı. Savcılığa sunulan raporda, ölen Göçer'in kusuru bulunmazken Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun kullandığı aracın kusurlu olduğu belirtildi.
Kennedy Caddesi, Avrasya Tüneli çıkışı Zeytinburnu istikametinde 30 Kasım Perşembe günü öğlen saatlerinde meydana gelen kazada, motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer (38)'in kullandığı motosiklete, Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un kullandığı 06 CD 4581 plakalı otomobil çarpı.
Çarpmanın etkisi ile yola savrulan Göçer ağır yaralandı. Göçer kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Ölümün ardından soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla Somali Cumhurbaşkanının oğlu hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
Olayın ardından bugün adli trafik bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, kazanın olduğu gün havanın açık olduğu, yerleşim yeri içi yolun düz ve yol yüzeyinin kuru olduğu belirtildi. Ayrıca, yolda kazaya etken olabilecek herhangi bir sorunun olmadığı ifade edildi.
SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLUNUN İFADESİ ORTAYA ÇIKTI
Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un ifadesine de yer verilen bilirkişi raporunda, Mohamud'un, ön tarafında seyir halinde bulunan ismini olay nedeni ile öğrendiği Yunus Emre Göçer'in kullandığı motosikletin bir anda hiç sinyal vermeden frene bastığı ve sağa dönüş yaptığı, bu sırada kaskının da bulunmadığını, motosikletin durması ve yolun kenarında bulunan kaldırıma doğru dönüş yaptığı esnada aracının frenine bastığını ancak duramayarak ve istemeyerek motosiklete çarpmak durumunda kaldığını, devamında motosiklet sürücüsünün savrulduğunu ve düştüğünü, bu esnada aracının hızının 50-55 km/h civarında olduğunu, kendisinin de yolun kenarında durarak şahsın yanına gittiğini belirttiği ifade edildi.
KURYE GÖÇER'İN KUSURU BULUNMADI
Bilirkişi raporunda kamera görüntülerinin incelendiği vurgulanarak, motosikletin en sağ şeritte yavaşladığı, ancak aracın yavaşlamayarak motosiklete doğru yaklaştığı, motosikletin durma derecesinde en sağ banket boşluğuna ilerlerken aracın yavaşlamayıp arka sağ kısımdan çarptığı kaydedildi.
Motosikletin savrulduğu, aracın ise kameranın olduğu açıda tam duramadığı belirtildi. Raporda, kurye Yunus Emre Göçer'in kontrollü şekilde yavaşlayarak sağ tarafa geçiş yapması nedeniyle, kaza esnasında Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre herhangi bir ihlal ve kusurunun bulunmadığı belirtildi.
Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un ise önde giden aracı yeterli ve güvenli mesafeden izlemediği, araçlar arasında mesafe bırakmadığı gerekçesiyle asli kusurlu olduğu vurgulandı. Rapor, savcılığa sunuldu. Savcılıkça şüpheli Mohamud hakkında yeniden bir değerlendirme yapılacağı öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
İstanbul'da kaza, Avrasya Tünel çıkışı Kennedy Caddesi Zeytinburnu istikametinde 30 Kasım Perşembe Günü öğlen saatlerinde meydana geldi.
YOL KENARINDA DURMAK İSTEDİ
DHA'da yer alan habere göre motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer (38) sahil yolunda seyir halindeyken motosikletinin hızını yavaşlatarak yol kenarında duraklamak istedi.
MOTOSİKLETE ARKADAN ÇARPTI
Aynı istikamette otomobiliyle ilerleyen Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohamed Hassan Shekh Mohamud, motosiklete arkadan çarptı.
YOĞUN BAKIMA ALINDI
Çarpmanın etkisi ile yola savrulan Göçer ağır yaralandı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ağır yaralı motosiklet sürücüsünü ambulans ile Samatya Eğitim ve Araştırma hastanesinde götürdü ve Göçer yoğum bakımda tedavi altına alındı.
HAYATINI KAYBETTİ, SÜRÜCÜ SERBEST
Somali Cumhurbaşkanın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un ise polis merkezindeki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.
SÜRÜCÜ İÇİN YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI
Mohamud hakkında yurt dışına çıkış yasağı verildi. Kaza anı saniye saniye güvenlik kamerasına yansırken 1'i engelli 2 çocuk babası Yunus Emre Göçer 6 gün sonra hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti.
GÖZYAŞLARI İÇİNDE UĞURLANDI
Göçer'in cenazesi Adli Tıp Kurumundaki incelemelerinin ardından ailesine teslim edildi. Göçerin arkadaşları Adli Tıp Kurumu önünde motosikletleriyle cenaze götürülürken eşlik etti. Göçer için Maltepe, Gülsuyu Mahallesi'nde bulunan cemevinde cenaze töreni düzenlendi. Göçer'in cenazesi Başıbüyük Mezarlığı'nda toprağa verildi.
"OTOMOBİL FREN DAHİ YAPMAMIŞ"
Göçer'in arkadaşı Yusuf Özsoy, "Yasal süreçler devam ediyor, arkadaşımızı bugün defnedeceğiz. Olay yerine gelen trafik polisi ekipleri hiçbir görüntü izlemeden motosikletlinin direksiyon hakimiyetini kaybetmiş sonrada kaldırıma vurarak aracın önüne düşmüş diye tutanak tutmuş. Avukatımız aracılığıyla ulaştığımız görüntülerde otomobilin fren dahi yapmadan arkadaşımıza arkadan gelip çarparak yaralanmasına ve daha sonra da ölümüne sebep olduğu görünüyor. Çarpan kişi hiçbir şekilde tutuklanmadı" diye konuştu.
"BENİM OĞLUM CİNAYETE KURBAN GİTTİ"
Cenazede konuşan Yunus Emre Göçerin babası Metin Göçer, "Profesyonel bir motosiklet kullanıcısıydı. Benim oğlum kazaya değil de cinayete kurban gitti. Ben adalet istiyorum. Benim çocuğuma çarpan sürücü kim olursa olsun gerekli cezayı çekmesini istiyorum. Bu olayın örtbas edilmesini istemiyorum. Cumhurbaşkanı da, başbakan da, bakan da olsa gerekli cezayı çekmesini istiyorum. 2 çocuğu ortada kaldı. Bir insanlık dramıdır bu. Benim başıma geldi, düşmanımın başına gelmesin" dedi.
"ŞÜPHELİNİN TUTUKLANMASINI BEKLİYORUZ"
Avukat İlyas Çimen ise, "Görüntülerden tespit ettiğim kadarıyla kusurun yüzde yüz arkadaki araç sürücüsünde olduğunu görüyoruz. Polis tutanağında böyle bir kusur değerlendirmesi yapılmamış. Bundan dolayı şüpheli salıverilmiş. Olay da müvekkilim vefat etmemişti. Vefat ettikten sonra suçun türü taksirli adam yaralamaktan, adam öldürmeye dönüştü. Şüphelinin tutuklanmasını bekliyoruz. Biz de süreci adliyeden takip ediyoruz. Şikayetlerimizi de ilgili dosyalık savcısına ilettik. Çıkacak kararı bekliyoruz" diye konuştu.
“TAMAMEN ARKADAN GELEN KİŞİNİN YOLA BAKMAMASINDAN KAYNAKLI GERÇEKLEŞEN BİR KAZA”
Kurye Yunus Emre Göçer’in avukatı, kazadan sonra polisin düzenlediği hatalı tutanak yüzünden müvekkilinin kusurlu gösterildiğini ve bu sebeple şüphelinin serbest bırakıldığını söyledi. Avukat Iyaz Çimen, “Tamamen arkadan gelen kişinin yola bakmamasından kaynaklı gerçekleşen bir kaza” dedi.
Hayatını kaybeden Göçer’in avukatı Iyaz Çimen, şüphelinin serbest bırakılma sebebinin tamamen kazadan sonra polisin düzenlediği hatalı tutanak olduğunu söyleyerek tutanağın gerçeği yansıtmadığını kamera kayıtlarının kanıtladığını ifade etti.
“BU ARTIK BİR CİNAYETTİR DİYORUZ”
Şüpheli Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un, kurye Yunus Emre Göçer yoğun bakımda yaşam mücadelesi verirken serbest bırakıldığını hatırlatan Avukat Çimen, tutuklanmasını beklediklerini söyledi.
Avukat Iyaz Çimen kazanın güvenlik kamerası kayıtları izlendiğinde karşı tarafın kusurlu olduğunun görüldüğünü söyledi. Çimen, "Bir kamera kaydı var. Bu kamera kaydı izlendiğinde araç sürücüsünün arkadan hızlı bir şekilde gelerek çarptığı görülüyor ama düzenlenen tutanakta benim müvekkilimin kaldırıma çıkmaya çalıştığı yönünde bir beyanat var. Fakat görüntüde böyle bir şey yok. Araç hiç frene basmadan, çarpmadan sonra da aynı hızla devam ediyor. Biz buradan şunu anlıyoruz; şoför yola bakmıyordu. Zaten bundan dolayı bu kaza gerçekleşiyor. Bir şerit ihlali yok, önde giden aracın herhangi bir kusuru yok. Tamamen arkadan gelen kişinin yola bakmamasından kaynaklı gerçekleşen bir kaza. Aslında buna kaza demeye çok dilimiz varmıyor açıkçası. Çünkü bu artık bile isteye yapılmış bir cinayettir diyoruz” dedi.
"POLİSİN DÜZENLEDİĞİ TUTANAKTA KURYE KUSURLU GÖSTERİLDİ, ŞÜPHELİ SALIVERİLDİ"
Kazanın ardından düzenlenen tutanak yüzünden müvekkilinin kusurlu gözüktüğünü ve bu sebeple şüphelinin serbest bırakıldığını söyleyen Çimen, "Araç kazadan sonra duruyor. Sonrasında ifade ediyor ve salıveriliyor. Herhangi bir gözaltı yahut tutukluluk işlemi maalesef gerçekleşmiyor. Şu aşamada şüphelinin salıverilmiş olmasının tek sebebi, olaya bakan trafik polisinin düzenlemiş olduğu tutanak. Bu tutanakta maalesef biz kusurlu gösterildiğimiz için fail ilk aşamada salıverildi. Bu da bizim şu aşamadaki mağduriyetimizi doğuruyor. Çünkü bu tutanağı düzeltmek için başka bir bilirkişi raporu olması lazım. Bu bir süreç ve bu süreçte de delillerin karartılması ve failin kaybolması gibi bir risk ortaya çıkıyor. Bu da bizim amaçladığımız yargılamanın tamamen baştan boşa çıkması demek” diye konuştu.
"ŞÜPHELİ, KURYE YOĞUN BAKIMDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİRKEN SERBEST BIRAKILDI"
Çimen, şüphelinin olayın hemen ardından serbest bırakılmaması gerektiğini hatırlatarak, “En azından karşı taraftaki zararın netleşmesi beklenebilirdi ama ilginçtir ki gözaltı dahi yapılmadı. Hatta şahıs ifade verdikten sonra elini kolunu sallayarak gitti diyebilirim. En nihayetinde biz yoğun bakımda kaldık. Hatta müvekkilim ilk etapta hastaneye ex diye götürüldü, daha sonrasında bir yoğun bakıma alınma süreci oldu. Buna rağmen karşı tarafın şu anda salıveriliyor olması tarafımızca bakıldığında tamamen adaletsizliktir. Başka bir açıklaması yok. Netice itibarıyla kişi yabancı. Yabancı olduğu için ülkeden gitmesi gayet mümkün ve bundan kaynaklı, ilerleyen süreçte olası bir cezalandırılmada bunun infazının gerçekleştirememe riskimiz mevcut. Biz de bundan kaynaklı adli mercilerin biraz daha hızlı bir şekilde aksiyon almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“TUTUKLANMASINI BEKLİYORUZ”
Yunus Emre Göçer’in ölümüne sebep olan Mohammed Hassan Shekh Mohamud’in tutuklanmasını beklediklerini söyleyen Iyaz Çimen, “Müvekkilim yaklaşık bir hafta kadar yaşam mücadelesi verdi. Maalesef beyin ölümü gerçekleşti, devamında da hayatı son bulmuş oldu. Bundan dolayı da suçun ilk baştaki vasfı yaralama iken şu aşamada taksirli adam öldürme olarak değişmiş oldu. Bugün sayın bakanımız açıklama yapana kadar bir yurt dışı yasağı dahi alamamıştık. Ama bu süreçten sonra hemen anında bir yurt dışı yasağı geldi. Devamında da tutuklanmasını bekliyoruz” dedi.
“TRAFİĞE DAİR CEZALANDIRMA İŞLEMLERİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Bu tür durumlarda yaşanan önemli bir noktaya dikkat çeken Çimen, “Burada şu an taksirle adam öldürme suçu söz konusu. Bunun üst sınırı maalesef çok yüksek değil. Trafik suçu olarak geçen bu gibi dosyalarda genelde amaçladığımız caydırıcı cezaya erişemiyoruz. Aslında trafiğe dair olan bu cezalandırma işlemlerinin günümüzde tekrar gözden geçirilerek uygulanıyor olması daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.
KURYENİN EŞİ ÖZNUR GÖÇER: ÖLEN EŞİMİN ARKASINDA İKİ ÇOCUĞU VE BEN VARIM ONLARIN GELECEĞİ AÇISINDAN YALNIZ BIRAKILMAMAK İSTİYORUM
Hayatını kaybeden motosikletli kuryenin eşi Öznur Göçer, "Ölen eşimin arkasında iki çocuğu ve ben varım onların geleceği açısından yalnız bırakılmamak istiyorum, bir çocuğum zaten engelli. Orada olan iki polisin yanlış tutanak tutması yüzünden adamdan hiçbir ifade almadan direkt salıveriyorlar. Oradaki polislerden de şikayetçiyim. Adamın tutuklanmasını istiyoruz ve adamı zaten zor bulduk."
"Olay medyaya yansıdıktan sonra bizlere kamera kayıtları gelmeye başladı. Buna sebep olan herkesten şikayetçiyim. Motokurye arkadaşları olmasa zaten yapabileceğimiz hiçbir şey yok. En büyük çaba onlardaydı. Bu olay kapanıp gidecekti. Herkesten destek bekliyorum. Ben normal bir motor kazası zannettim. Motoru düştüğü an arkadaşlarına alarm gelmiş. İlk arkadaşları müdahale etti. Vuran adam olay yerinden hemen. gitmiş. kamera kayıtlarından gördüğünüz gibi eşimin bilerek üzerine sürüyor. Ben Avrasya Tüneli'nin içindeki kameraya da ulaşamıyorum" dedi.