Ayasofya'nın tarihi kapısı tahrip edildi! Prof.Dr. İlber Ortaylı: Bu, olay müfettiş soruşturmasını aşıyor
UNESCO'nun Dünya Mirası'nda yer alan 15 asırlık Ayasofya yara aldı. Tarihi mabedin yaklaşık 500 yaşındaki İmparatorluk Kapısı tahrip edildi. Olayı Habertürk TV'ye değerlendiren Tarihçi-Yazar Prof.Dr.İlber Ortaylı, "Bu, müfettiş soruşturmasını aşan bir olay. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri" şeklinde konuştu. Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar da olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Ayasofya Camii'nin imparator kapısındaki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu belirtilerek, "Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır" açıklaması yapıldı
Ayasofya Camii'nde tarihi İmparatorluk Kapısı'na zarar verildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin İmparatorluk Kapısı'nın tahribatına yönelik inceleme başlatıldığını bildirdi.
"AĞIR CEZALIK BİR OLAY"
Habertürk TV'ye konuşan Tarihçi-Yazar Prof.Dr.İlber Ortaylı da, "Bu, Müfettiş soruşturmasını aşan bir olay. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri" ifadelerini kullandı.
Ortaylı şunları kaydetti: "Ayasofya'nın kameraları 24 saat işliyor ancak hiçbir şey çıkmıyor. Ben bunu anlamadım. Ayrıca doğrudan doğruya kilisenin emperyal bölümüne giriliyor. Bu kapı tunç ve çok ağır. Bu anlık bir şey değil çok zor bir şey. Bu insanların bir an evvel tespit edilip kanuna teslim edilmesi gerekiyor. Bu bir namus meselesi biz burayı fethettik. Bunu korumamız gerekiyor. Dünyanın gözü burada. Bu nedenle bir an evvel tespit etmemiz gerekiyor. Ayrıca bu kesinlikle bir şebeke işi. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri. Birtakım insanların zihinlerinin nasıl çalıştığını anlamak mümkün değil. Çok sakat bir görüşe dayanıyor. Güveneceğimiz yer emniyet kuvvetleridir ve kanunun önüne çıkarılmaları gerekiyor bu insanların. Burada bir kasıt var, kapıdan rahatsız olunduğu için yapıldığını düşünüyorum. Derhal araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir skandal olabilir. Ağır cezalık bir olay. Müfettiş soruşturmasını aşan bir olay."
"KAPI PARÇALARINI AĞIZLARINA ATIYORLAR"
Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar da Habertürk TV'ye açıklamalarda bulunarak olayla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Yaşar, güvenlik kamera kayıtlarının olmadığını belirterek, "Bana verilen yanıt kayıtların olmadığı yönünde. Eğer Ayasofya'da güvenlik kamera kayıtları işlemiyorsa bu daha da büyük bir problem. Yaşar ayrıca bir görevlinin, "İnsanlar burayı kutsal sayıyor, oradan geçerken kapı parçalarını da kutsal sayıp ağızlarına atıyorlar" diye yanıt verdiğini de söyledi.
"İMPARATOR KAPISI KONSERVASYONU BUGÜN İTİBARI İLE TAMAMLANMIŞ VE İHYASI SAĞLANMIŞTIR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ayasofya Camii'nin imparator kapısının tahribatına ilişkin de açıklama yapıldı.
DHA'nın haberine göre Ayasofya Camii'nin 10 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ibadete açıldığı hatırlatılarak, "İbadete açıldığı günden bu yana aynı zamanda bir Külliye olan Ayasofya Kebir Camii’nin birçok restorasyon çalışması ve ihyası Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz nezdinde tamamlanmıştır ve gerekli yerlerde devamlılığı sağlanmaktadır. Türbeleri, Sibyan Mektebi, Muvakkıthaneleri ile bir Külliye olan Ayasofya Kebir Camii'nin çalışmaları, restorasyonu, ihyası titizlikle sürdürülmektedir. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açılışı yapılan Ayasofya Fatih Medresesi de buna örnektir" denildi.
Ayasofya Kebir Camii imparator kapısında bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak bir dokunma sonucu oluştuğu kaydedilerek, "Ayasofya Kebir Camii imparator kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari bir teknik olmak üzere 2 müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir" denildi. Ayasofya Kebir Camii ve Külliyesi'nin 154 güvenlik kamerası, 68 güvenlik görevlisi ve turizm polisleri ile en üst seviyede titizlikle korunduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi:
"Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldı ise geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır."